„Egytől egyig becsületes emberek...”

Székely Ferenc magyar partjelzőt az a megtiszteltetés érte, hogy meghívást kapott a vb 72 játékvezetője közé. Négy mérkőzésen működött közre a FIFA megelégedésére. Lengetett a Szenegál–Dánia (1:1), a Szenegál–Uruguay (3:3), a Dél-Korea–Portugália (1:0) és a Dél-Korea–Olaszország (2:1) meccsen.

Székely Ferenc magyar partjelzőt az a megtiszteltetés érte, hogy meghívást kapott a vb 72 játékvezetője közé. Négy mérkőzésen működött közre a FIFA megelégedésére. Lengetett a Szenegál–Dánia (1:1), a Szenegál–Uruguay (3:3), a Dél-Korea–Portugália (1:0) és a Dél-Korea–Olaszország (2:1) meccsen.

Mindegyik találkozó után kiváló minősítést kapott, mégis itthonról, a televízió segítségével figyeli a vb további eseményeit.

Óriási megtiszteltetés volt számomra, hogy ott lehettem a világbajnokságon. Már az is boldoggá tett, hogy két mérkőzést is kaptam az első körben, a másik kettőt már amolyan ráadásnak, jutalomnak tekintettem.

A szakemberek szerint ez a vb leginkább a játékvezetésről szól.

Gusztustalannak, sőt felháborítónak tartom azokat a véleményeket, amelyek játékvezetői csalásokat emlegetnek. Állítom, a világ legjobb bírói voltak, vannak kint a világbajnokságon, olyanok, akik rengeteget tettek azért, hogy ott lehessenek. Meggyőződésem, egytől egyig mind becsületes emberek. Elismerem, történtek hibák, de vizsgáljuk meg, a több ezer ítélet közül hány volt olyan, amelynél hibázott a játékvezető! Véleményem szerint az ítéleteknek úgy nagyjából az egy százaléka volt rossz.

...és ebből adódott a legtöbb kalamajka. A Dél-Korea–Olaszország meccsen például hiba volt kiállítani Tottit.

Vele kapcsolatosan Moreno bíró úgy vélte, az olasz be akarja csapni őt a tizenhatoson belüli esésével. A bíró védelmében mondom, Totti az eset után azonnal megfogta a labdát, pedig szó sem volt szabálytalanságról. Én ugyan jeleztem, hogy mehet tovább a játék, ám a bíró nem figyelt rám, nem igényelte a segítségemet.

De ha ön nem látott szabálytalanságot és műesést sem, akkor miért nem hívta ki és tájékoztatta a játékvezetőt?

Mert a mérkőzés előtt megbeszéltük, kinek mi lesz a feladata, és mert Moreno biztos volt a dolgában, nem volt szüksége rám.

És mi történt a Dél-Korea–Portugália mérkőzésen? Mi csak annyit láttunk, hogy miután a bíró felmutatta a piros lapott Joao Pintónak, eltorzult az arca.

A portugál sztár feszült idegállapotban futballozott, és durván beleszállt ellenfelébe. Jogos volt a kiállítás, ami viszont tovább bőszítette Pintót, és ő pillanatokon belül ököllel megütötte Sánchez játékvezetőt.

Mi volt a harmadik fontos dolog, amire felhívták a játékvezetők figyelmét?

A lesek megítélése, ami bizony sok gondot okozott a társaknak. Rettentően gyors lett a játék, iszonyúan sok eseménnyel, és az új labda is sokkal gyorsabb a régieknél. Éppen ezért, ha a partjelző a rúgás pillanatában nem összpontosított kellő-képpen, vagy nem volt centire pontosan a kapus előtti utolsó védővel egy vonalban, bizony nehezen tudta megítélni, hogy lesen volt-e a csatár, vagy sem.

Ne vegye bántásnak, de a Szenegál–Dánia meccsen a technika jóvoltából láthattuk, ön is tévedett, amikor Tomasson gólja előtt kezezést látott. ĺgy utólag elismeri-e, hogy tévedett?

Elismertem a mérkőzést követően is, persze csak miután láttam a felvételeket. Ám abból a szögből, ahol álltam, úgy tűnt, kézzel ért a labdához a dán csatár. Tudom, Tomasson vállára pattant a labda, és bizony hibáztam.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?