Egyedi éremgyűjtemény

Jangon (2001) és Kairó (2002) után vasárnap az indiai Bombayben is világbajnok lett a 70 kilós testépítők mezőnyében a kassai Igor Kočiš. A Dukla Trenčín 27 éves versenyzője ezzel páratlan aranyérem-gyűjteménnyel büszkélkedhet, mert sportágában előtte még senki sem volt egymás után háromszor amatőr vb-első.

Hogyan lehetséges, hogy ellenlábasai három éve képtelenek legyőzni?

Nem tagadom, velem együtt javultak a vetélytársaim is. Nehéz valami újat kitalálni, olyasmit, ami előnyhöz juttatna. Van viszont egy adottságom, hogy aránylag jó, arányos az alakom. A többiek is kiválóan felkészülnek a vb-re, de izomzatuk valamennyi része nincs úgy kifejlesztve, mint az enyém. Versengésünk arról szól, hogy ki van a legjobban felkészülve az adott pillanatban, amikor mindent belead, és százszázalékos teljesítményt mutat.

A szakemberek szerint az egész testén remekül kidolgozott és elegendő telítettségű izomzatával tűnt ki a vb-n. Valóban ez döntött elsőségéről?

Már tavaly is lépéselőnyben voltam a többiekkel szemben. Összefügghet ez azzal is, hogy testsúlyomat csak az utolsó pillanatban szorítottam hetven kiló alá – a mérlegelésre. Akkor volt csak szükségem a könnyebb súlyra, a verseny alatt már két-három kilóval nehezebb voltam , ami szembetűnő többletet jelentett. És ez hatalmas előny az előírt testsúllyal érkezőkkel szemben.

Izomzata évről évre gyarapodik, mégis maradt a hetven kilóban. Hogyan birkózik meg a versenysúlyával? Bombayben nem volt gondja a fölösleges dekákkal?

Éjjel kettőkor, amikor megérkeztünk Indiába, 73,5 kilót nyomtam. Este hatig maradt elég időm a három és fél kiló leadására. Ötször merültem a forró fürdővízbe, összesen egy órát töltöttem benne, s ezt különösebb gond nélkül kibírtam. Miközben egész nap egyetlen kávét fogyasztottam.

Mennyit tölt egy-egy alkalommal a forró vízben?

Amikor érzem, hogy gyengülök, rögtön abbahagyom. E téren már tapasztalt vagyok. Tudtam, mi vár rám, és egy pillanatig sem merült fel bennem, hogy nem készülök el időre a fogyasztással.

Csak szép emlékei vannak Bombayre és a világbajnokságra? Mit hozott magának Indiából?

Kiválóan megszervezett vb-n vettem részt, ami – sikeremmel együtt – csodálatos élmény volt számomra. Velünk kifogástalanul törődtek, de megérkezésünkkor sokkolt a látvány, az utcán heverő tehetetlen emberekkel. Ilyen nyomasztó nyomorral még egy másik ázsiai országban, Mianmarban sem találkoztam. Megmaradt élelmiszerünket odaadtuk a szegény gyerekeknek, akiknek úgy láttuk, nincs mit enniük. Vásárolni nem volt időnk, Čížek edző vett mindnyájunknak elefántfigurákat. Emléknek hoztam.

Folytatni próbálja egyedülálló sikersorozatát, vagy jövőre a hivatásosok közé szegődik?

Könnyebb lenne a hetven kilósok között maradni, de edzőmmel már feljebb akarok lépni. Testmagasságomhoz képest még javíthatok izomzatomon, így akár a hetvenöt után a nyolcvan kilóban is feltűnhetek. Egyelőre nincs keresnivalóm a profik között, nagyon könnyű vagyok, értelmetlen lenne a kilencven kilós óriások között versengeni. Amikor elérkezik az idő, és lesz rá pénzem, lesz hozzá kedvem, megpróbálom. Ez egy kihívás számomra. Ha sikerül, örülni fogok, ha nem, akkor sem dől össze a világ.

Döntő a krikettstadionban

Bombay/Pozsony. Nagyszabású fesztivált varázsoltak az indiaiak a testépítő világbajnokságból. Peter Uríček, a szlovák csapat vezetője szerint a vendéglátók meglepően jól megbirkóztak a szervezéssel: „Szállodában volt az elődöntő, alig 400-500 ember láthatta, ám a tűzijátékkal egybekötött döntők már a nyitott városi krikettstadionban zajlottak, közel 30 fokos hőségben, 4-5 ezres kulissza előtt.” Külföldön még nem született három szlovák érem a vb-n: „Kočiš aranya mellett Vrábel (80 kg) és Havlík (85 kg) harmadik helye is értékes, mert csak korábbi világbajnokok kerültek eléjük. Az országok sorrendjében Egyiptom és Németország mögött Szlovákia lett a harmadik” – mérlegelt Milan Čížek, a válogatott edzője. (jmk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?