Egy feledhetetlen futballmeccs: beérett a rock and roll

örülnek
Dunaszerdahely |

5:2 a Slovan ellen. A DAC-drukkerek még sokáig fogják ezt hitetlenkedve ízlelgetni. A Hyballa-féle rock and roll foci beérett, a bajnok pozsonyiak első vereségüket szenvedték el a labdarúgó Fortuna Liga aktuális idényében. 

Két tizenegyes

Az első félidőben előbb a Slovan, majd a DAC rúghatott tizenegyest. Mind a két szituáció elég véleményes volt: Oravec lépett oda Mohához (Mohának?), a Slovan szélsője pedig elesett, a másik oldalon pedig De Kamps fogta meg Vida Kristopher vállát, aki szintén a földre került. Mivel a holland középpályás utolsó ember volt az esetnél (igaz, a többiek csak legfeljebb fél méterrel álltak előbbre), ráadásként piros lapot kapott. A pozsonyiak ugyan nem fogalmaztak nyíltan, de egyértelműen nehezteltek a játékvezetőre. A piros lap nyilvánvalóan hatással volt a mérkőzésre, de közel sem csak ezen múlott a bajnok veresége.

Gegenpressing

A pozsonyiakat szemmel láthatóan váratlanul érte, hogy a DAC-játékosok nem azzal fogadták őket a pályán: „Kedves slovanista, vedd át nyugodtan a labdát, nézz körül kényelmesen, lépj vele egyet-kettőt, aztán döntsd el, melyik irányba szeretnél passzolni...”
A sárga-kékek keményen letámadták az ellenfelet, a második félidőben többször beszorították őket a saját térfelükre. Ehhez az emberelőny kevés lett volna, bár nyilván segített abban, hogy a dunaszerdahelyiek mindig ott lihegjenek az ellenfél nyakán, ne hagyják őket gondolkodni.
A harmadik gól előtt Vida Máté nyert párharcot még a Slovan térfelén, a negyedik előtt Oravec – két kulcsfontosságú hazai találat abból született, hogy a pozsonyiak nem tudtak megindulni.
 

Érdekes

A derbi számai

1 – Első vereségét szenvedte el a Slovan a Fortuna Liga aktuális idényében.
2 – Másodszor rúgott öt gólt a Slovannak a DAC, harminc éve, 1989 májusában szintén 5:2-re győztek a dunaszerdahelyiek az akkor újonc égszínkékek ellen, Kašpar két gólt lőtt, és Simon, Takáč és Mičinec is betalált.
10 – A Slovan ezt megelőzően tíz éve, 2009 májusában kapott utoljára egy meccsen öt gólt, akkor a rózsahegyiek vágtak nekik ennyit.
12 – A DAC tizenkettedszer győzte le élvonalbeli bajnokin a Slovant. Ez volt a két csapat 59. egymás elleni összecsapása, tizenkétszer döntetlen volt az eredmény, 35-ször a Slovan nyert.
11 679 – Ennyi néző látogatott ki a meccsre, a hazai szektorokba minden jegy elkelt. Ez egyben a Fortuna Liga aktuális idényének új nézőcsúcsa. Ez volt a nyolcadik olyan bajnoki a DAC története során, amely öt számjegyű nézőközönséget vonzott.

Kozák

Ifjabb Ján Kozákot már sokan kikiáltották a Fortuna Liga új edzőcsillagának. A korábbi szövetségi kapitány fia először csak megbízott trénerként irányította az égszínkékeket, ahonnan Martin Ševelát kirúgták a Sutjeska elleni BL-selejtezős kiesés után, az őt helyettesítő szerb Vladimir Radenkovics pedig magát rúgatta ki, amikor politikai okokból nem ült le a koszovói Feronikeli elleni EL-selejtezőn a kispadra. Kozák ezután zsinórban kilenc tétmeccset nyert a Slovannal, s bár a zsolnaiak ellen csak döntetleneztek az égszínkékek, a PAOK Szaloniki otthonában győzelemmel felérő, továbbjutást érő 3:2-es vereséget könyveltek el. 

Kozák először szembesült olyan helyzettel, amikor feltörölték csapatával a padlót – valószínűleg nem sokszor fog ilyesmit megtapasztalni, most azonban még egyáltalán nem tudott mit kezdeni a helyzettel. Hivatalos meccs utáni értékelése két mondat volt, az újságírói kérdésekre félszavakkal válaszolgatott, és profi futballedző helyett inkább egy sértődött kisgyerek benyomását keltette.

Rock and roll

Amikor Peter Hyballa a DAC kevésbé sikerült mérkőzései után a fejlődést emlegette, nem minden szurkoló adott neki igazat. A DAC edzője azonban egy fikarcnyit sem engedett a saját elképzeléseiből, a rá jellemző stílust erőltette akkor is, amikor úgy tűnt, a csapata még nem áll készen erre.

A Slovan elleni derbire beérett a munkája: a korábban erőnléti gondokkal küzdő Fábry és Ramirez a 80. percben is bírta a tempót, és Beszkorovajnij is kezdi magát otthonosabban érezni ebben a rendszerben, bár azért még mindig vannak olyan megmozdulásai, amelyeket gyengébb szívűeknek nem ajánlunk megnézni.

Ha a korábbi meccseken a fejlődés lépcsőfokai esetleg kevésbé voltak látványosak, a Slovan ellen egyértelmű bizonyítást nyert: igenis lehet rock and roll focit játszani még a bajnok ellen is, sőt, talán csak azt érdemes.

Nemzetközi demokrata

Egy DAC–Slovan derbi soha nem lesz mentes a nemzetiségi feszültségektől, de nagy botrány ezúttal nem kísérte a meccset. Mindkét oldalon voltak sportszerűtlen bekiabálások, de visszásnak hatott Ján Kozáktól azt hallani, nem érezte a Slovan iránti tiszteletet a lelátóról. 
Amikor egy magyarországi újságíró a magyarellenes rigmusokról faggatta a pozsonyiak edzőjét, Kozák idegesen csak annyit mondott: „Ilyenekkel ne is próbálkozzanak. A volt feleségem félig magyar, az anyukám is tud magyarul, úgyhogy ne jöjjenek nekem a magyarellenes dolgokkal.” 

Hyballa sem úszta meg a szlovák– magyar ellentétre vonatkozó kérdést a közelgő Eb-selejtező kapcsán, és most is elegáns választ adott: „Nemzetközi demokrata vagyok. Szeretem Szlovákiát és Magyarországot is. És végső soron ez csak egy futballmeccs.”
Ahogy a DAC–Slovan is csak egy futballmeccs volt – egy frenetikus, fokozhatatlan, feledhetetlen futballmeccs.

Érdekes

A derbiről mondták

Peter Hyballa, a DAC vezetőedzője:

„Taktikai szempontból az volt az elképzelés, hogy a Slovanra folyamatosan nyomást helyezzünk, a labdakihozatalnál pedig eggyel több játékos legyen középpályán, hogy ezáltal Davis és Blackman szabadon maradjon, és ez jó döntésnek bizonyult. Sokat beszéltem a rock and roll fociról, a Slovan ellen ilyen focit kell játszani, de oda kell figyelni a védekezésre, mert Sporar nagyon jó játékos, és úgy általában, a Slovannak kiváló egyéniségei vannak. Egy meccsen mindig van szerencse és balszerencse, most volt egy piros lap, két tizenegyes, a szerencse most kicsit mellénk állt. Az elmúlt hetekben sokat beszéltem a fejlődésről, amikor nem jöttek az eredmények. Szerintem fontos volt, hogy az edzői stáb, a játékosok és a klubvezetők is higgadtak maradtak, mert látták a fejlődést, most pedig az eredmény is meglett.”

Ján Kozák, a Slovan vezetőedzője:

„Finoman fogalmazok: ma valaki másnak kellene itt ülnie helyettem, és értékelnie ezt a meccset. Sok gól esett, részemről ennyi.”

Vida Máté, a DAC középpályása:

„Nem gondoltuk volna, hogy ez a meccs 5:2 lesz. Győzni akartuk, de nem mi voltunk az esélyesek, ám ez valamilyen szinten pozitív volt számunkra. Felszabadultan játszottunk, nem görcsösen, dekoncentráltan, mint a korábbi meccseken, hanem bátran, gyorsan, erősen. Mindent kiadtunk magunkból, egy extra erős csapat ellen, ami ma kissé fáradt volt, de ez egy óriási győzelem volt. Kemény hét volt mögöttünk, többször volt dupla edzésünk. Szombaton még ólomlábaim voltak, de a meccs napjára felfrissültünk. A válogatott szünet viszont jól jön, kemény időszakon vagyunk túl mentálisan és fizikálisan is. Utána pedig újult erővel folytatjuk a bajnokságot.”

Vida Kristopher, a DAC támadója:

„Nagyon boldogok vagyunk. Betartottuk, amit az edző kért, megcsináltuk azt a taktikát, amit egész héten gyakoroltunk. Hazai pályán, majdnem tizenkétezer ember előtt nem lett volna jó taktika, ha visszaállunk, az nem a mi futballunk. Az edző is azt kérte, hogy menjünk és támadjuk le őket. Igaz, megint mi kaptuk az első gólt, de most nagyon gyorsan felálltunk belőle. A büntető tiszta tizenegyes volt, mentem a labdáért, nem tudtam továbbmenni, szerintem muszáj volt lefújnia. Fontos volt, hogy még a szünet előtt gólt rúgtam, ennek köszönhetően nagyobb lelkierővel jöhettünk ki a második félidőre. Egyénileg és csapatként is nagyon meg akartuk nyerni a mérkőzést, örülök, hogy a szurkolók is mellettünk álltak. Nem hiszem, hogy a Slovan még egyszer fog ebben a szezonban ötöt kapni, legfeljebb tőlünk. De meg kell becsülni az ő csapatukat is, mert csütörtökön komoly meccset játszottak az EL-ben. Tudtuk, hogy egy nehéz meccs van a lábukban, s végül minden nagyon jól sikerült számunkra.”

Kristián Koštrna, a DAC csapatkapitánya:

„Nagyon büszke vagyok a csapatra, mindenki mindent kiadott magából. A két tizenegyes hasonló volt, megint hátrányba kerültünk, fordítanunk kellett, de óriási lelkierőről tettünk tanúbizonyságot. Egész héten nagyon jól ment a felkészülés, a Slovan ráadásul egy nehéz meccsen volt túl, másrészt széles a keretük, friss játékosok is voltak a csapatukban. Szerintem a harcosság döntött, egymásért küzdöttünk.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?