Eb-érem már nem, a vb-szereplés még összejöhet a szlovákoknak

Prága.

Prága. Ma 15.00-kor a törökök elleni Eb-helyosztón dől el, ott lehet-e a szlovák női kosár-labda-válogatott a világbaj-nokságon.

Mivel a 2018-as vb-házigazda spanyolok bejutottak az elődöntőbe a csehországi Európa-bajnokságon, a kontinenstorna ötödik helye mellett a hatodik is világbajnoki kvótát ér. Így ha az 5–8. helyért zajló helyosztókon ma Szlovákia legyőzné Törökországot, és a végső ötödik helyért játszhatna vasárnap, nem várt nagy sikert érne el, a remek helyezésen túl a vb-részvételt is kiharcolná. „Szerintem nagy esélyünk van győzni. De vissza kell térnünk ahhoz a játékhoz, amit a csoportban mutattunk, vagy ahhoz, ahogy a negyeddöntőbe jutásért kosaraztunk” – nyilatkozta Barbora Bálintová, a szlovákok irányítója.

A csütörtök esti, franciák elleni negyeddöntőben ő volt csapata egyetlen játékosa, aki jól teljesített. Bátran vállalkozott betörésekre, aránylag jól értékesített hárompontosokat (6/3), és egyedüliként érezhetően hitt abban, hogy lehet keresnivalójuk a toronymagas favorit ellen. Utóbbiak eléggé szétesően kosaraztak bizonyos periódusokban, de a támadások során teljesen tanácstalan szlovákok ezt nem tudták kihasználni. Az ukránok ellen brillírozó Zuzana Žirkovát a franciák teljesen kikapcsolták a játékból. Ha pedig nagy nehezen mégis dobóhelyzetbe kerültek a szlovákok, rengetegszer hibáztak. Mezőnyből 24% volt a mutatójuk, amivel nem lehet meccset nyerni. Érezte ezt Marián Svoboda szövetségi kapitány is, aki az utolsó tíz percben már csak kerete legfiatalabb, legtapasztalatlanabb kosarasait játszatta.

„A franciák a torna nagy esélyesei. Részben sikerült őket megakadályozni támadólepattanók szerzésében, de a gyors lerohanásaikkal nem igazán tudtunk mit kezdeni. A meccs már az első negyedben, 21:6-nál eldőlt” – értékelte Svoboda a 67:40-es vereséggel végződő találkozót.

Csapata a mai helyosztón azokkal a törökökkel játszik, akikkel az A csoportban már megmérkőzött: a torna legelején 69:58-ra kikaptak tőlük Slama Angelikáék. „A törökök a honosított amerikai Hollingsworthre támaszkodnak. El kell őt szigetelni, hogy ne tudjon asszisztokat kiosztani és könnyű kosarakat szerezni. A törökök váratlanul nagyarányú, 84:55-ös vereséget szenvedtek a negyeddöntőben a görögöktől, és remélem, mentálisan még a nagy zakó hatása alatt lesznek” – jegyezte meg Veronika Remenárová, a brünniek légiósa. (TASR, ot)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?