Diákok ötkarikás erőpróbája

<p>Dunaszerdahely. Az elmúlt hét végén diáksportolók vették birtokukba a csallóközi város sportpályáit. Az ókori görög olimpiák mintájára szervezett nagyszabású megmérettetésen, az I. Diákolimpián a körzeti döntők legjobbjai, mintegy kétszázötven gyerek vetélkedett a győzelemért a sport és a művészetek terén.</p>

ÁGH ISTVÁN

A nyári londoni ötkarikás játékok megnyitójának filmkockáit idézte a városi sportcsarnokban zajló nagyszabású ceremónia, melyen a zászlóbontás után a szervezők nevében Pék László, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke mondott ünnepi beszédet. A megnyitón három csallóközi olimpikon, Németh Jolán, Polacsekné Angyal Piroska és Csejtey Richárd is jelen volt. Közülük a londoni paralimpiai játékok ezüstérmese, a sikeres asztaliteniszező Csejtey Richárd köszöntőjében kihangsúlyozta a nemes sportvetélkedések öröméből származó életszemlélet, a mozgás, a sportolás fontosságát.

A szlovákiai magyar alapiskolák felső tagozatos, valamint a nyolcosztályos gimnáziumok megfelelő korosztályú diákjai számára meghirdetett erőpróbán a legnagyobb érdeklődést a labdarúgás iránt tapasztaltuk. „Az elsőségért tíz együttes vetélkedett. Dunaszerdahelyi dominanciára számítottunk, de a járási székhely két csapatát nagyon megszorongatták az ipolyságiak és a szentpéteriek. Kevesebben voltak a kézilabdázók, de az együttesek a magas színvonalat szavatolták. Nagy versengés zajlott az atlétikai versenypályákon is. A két légi kislány, Józan Réka és Rigó Henrietta, valamint az ipolysági Gábris Dávid országos szintű eredményeket produkált. Egyeduralkodóként mind a négy versenyszámot megnyerték. Az asztaliteniszezőknél lehetett a legkönnyebben, leggyorsabban érmet begyűjteni” – összegezte a viadal színvonalát a főszervező Lépes György, aki még hozzáfűzte: „hihetetlen lelkesedéssel, odaadással küzdöttek a gyerekek, mindenkiből sugárzott a győzni akarás. Lefogadom, hogy lesznek, olyanok, akik néhány év múlva profi szinten folytatják majd felfelé ívelő pályafutásukat” – latolgatta a kimagasló tehetségek esélyeit Lépes. Nem vitás, lesz folytatás. „Azt tervezzük, hogy a jövőben kétévenként, a téli és a nyári játékok évében rendeznénk meg a diákolimpiákat. Nem akarjuk, hogy a rendezvény felőrölje a szervezők energiáját, anyagilag is rendkívül igényes vállakozás egy ilyen monstre sportverseny megszervezése, lebonyolítása. Azt szeretnénk, hogy piros betűs ünnepként szerepeljen a diáksportolók, edzőik, felkészítőik versenynaptárában – fogalmazott Szabó László, a rendezvény ötlet- és házigazdája. A társzervező Dunaszerdahelyi Sportgimnázium igazgatója szerint a befektetett munka megtérült. – Mindekiből sugárzott az önbecsülés, az összetartó erő. Találkoztunk, sportoltunk, s egyben palléroztuk felvidéki magyar közösségünk hitét a megmaradásban, a boldogulásban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?