Deco és a francia példa

Lisszabon/Madrid. Miközben Lisszabon szinte felrobbant az örömtől, Madrid csöndes apátiába zuhant a portugál–spanyol (1:0) mérkőzés után: előbbi bejutott a negyeddöntőbe, utóbbi viszont búcsúzott az Eb-től.

Kicsi a rakás. Balról Deco, Andrade, Carvalho, Maniche és Miguel ünnepli a portugál továbbjutást jelentő gól szerzőjét, Nuno Gomest. Reuters-felvételA labdarúgó Eb hivatalos honlapja úgy fogalmaz, „a szurkolói erő emelte fel Portugáliát”. Messze még a kontinensviadal vége, a helyi szurkolók mégis úgy ünnepelték a spanyolok elleni sikert és a továbbjutást, mintha legalább is aranyérmet nyertek volna Figóék. Az együttes a szörnyű kezdés (vereség a görögöktől) után megúszta azt a szégyent, hogy rendezőként már három összecsapás után elbúcsúzzon. Ráadásul egy rossz sorozat is megszakadt: 23 év után tudták legyőzni a spanyolokat.

Ami a portugáloknak öröm, a spanyoloknak keserű csalódás. A meccs után mindenki Inaki Sáez szövetségi kapitányt hibáztatja, amiért Morientest, a BL idei gólkirályát 80 percen keresztül a kispadon pihentette. „Sáez későn és rosszul hajtotta végre a cseréket. Már hozzá kell szoknunk: újra kikaptunk, újabb csalódás. Ráadásul ezúttal sem a balszerencsére, sem a bíróra nem panaszkodhatunk, sima vereség volt és kész – írta az AS, amely szerint az 1988-as Eb óta nem volt ilyen gyenge a spanyol válogatott.

Lisszabon belvárosában több tízezren ünnepelték a sikert, megteltek az erkélyek, harsogtak a kürtök és a dudák, megszólaltak a történelmi villamosok csengői. – Isten segítségével messzire juthatunk – jelentette ki a mérkőzés után José Manuel Durao Barroso miniszterelnök. Madrid ugyanakkor csendbe burkolózott. Ezúttal üres maradt a Cibeles tér, az ünneplések tradicionális színhelye.

S bár az utóbbi években az Eb-házigazdák rendre elődöntőbe kerültek – négy éve a hollandok, 1996-ban az angolok, 1992-ben a svédek, 1988-ban a németek –, az immár Deco vezérelte portugálok legszívesebben mégis a húsz évvel ezelőtti francia példát követnék: 1984-ben fordult elő utoljára, hogy a rendező ország válogatottja nyerje a kontinensviadalt. (mti, ns, o, ú)

A gyávaság ára: kudarc

A spanyol sajtó élesen bírálja Inaki Sáez csapatát. A lapok többsége úgy véli, hogy Raúlék a továbbjutást ígérő döntetlenre játszottak, s ennek következménye volt a vereség. A Marca „arctalan futballról”, az El Mundo „a milliomos sztárok kétségbeejtően szegényes játékáról” írt. „Nevetségessé váltunk egész Európa előtt; Spanyolország vesztett, mert berezelt” – állt a spanyol Sport kommentárjában. Az El Pais is elmarasztalóan írt a túlságosan deffenzív taktikáról: „A gyávaság ára: kudarc” – állt a címoldalon. (mti)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?