DAC: a kapitány sérült, de a csapat készen áll

A felnőttcsapat stabilizálása mellett az utánpótlás-fejlesztésre is nagy figyelmet fordítanak a DAC-nál. A dunaszerdahelyi futballklub akadémiájának már készen van két pályája, a városi stadion átépítésének java része nyáron zajlik le. Az 5.

A felnőttcsapat stabilizálása mellett az utánpótlás-fejlesztésre is nagy figyelmet fordítanak a DAC-nál. A dunaszerdahelyi futballklub akadémiájának már készen van két pályája, a városi stadion átépítésének java része nyáron zajlik le. Az 5. helyen telelő Fortuna ligás csapat vezetőedzője a szezon végén is elégedett lenne ezzel a helyezéssel.

Épül az akadémia

A hagyományos szezon előtti sajtótájékoztatóra ezúttal rendhagyó helyszínen került sor – a DAC épülő futballakadémiáján. A 17 hektáros területen két futballpálya már készen van, mindkettő szabvány szerinti méretekkel rendelkezik, az egyik közülük műfüves. Állnak a reflektorok is, amelyek 400 luxszal világítják meg az edzőpályákat. Az időjárás miatt kicsit csúsztatni kellett a munkálatokat, ezért a pályákat eddig még nem lehetett használatba venni, de hamarosan erre is sor kerül.

„Amikor két éve ilyenkor összejöttünk, kiesőjelölt csapatként azt sem tudtuk, sikerül-e bentmaradnunk az élvonalban. Most pedig itt állunk, az épülő akadémia területén” – mutatott körbe büszkén az 1,5 millió eurós beruházáson Világi Oszkár.

Év végéig újabb két pálya készül el, és a központi épület is állni fog, összesen pedig 10 edzőpálya létesül a párját ritkító edzőközpontban.

Németh Krisztián, a DAC sportigazgatója is hangsúlyozta, hogy az utánpótlásképzés kiemelt fontosságú a klub számára: „A DAC csak akkor lehet sikeres, ha erős lesz az utánpótlása. Örömmel tölt el, hogy az U19, illetve a B csapat három futballistája is felkerült most a felnőttek közé, ahol csatlakozhatnak Mészáros Andráshoz, aki már megmutatta képességeit a nagyok között.”

Fiatal erősítések

A DAC keretében nem volt komoly jövés-menés a téli szünetben. Pavol Jurčo, Matúš Turňa és Andrej Pernecký távozott, erősítésként pedig érkezett a kassai Tomáš Huk, a Partizan-nevelés Marko Zsivkovics, valamint három saját nevelésű fiatal játékos: Egri Dezső, Slavomír Pagáč és Kollár Roman.

„Huk U21-es válogatott, már tavaly felfigyeltünk rá, amikor a kassaiak még az élvonalban szerepeltek. Azóta is figyelemmel követtük, örülök, hogy csatlakozott a csapatunkhoz. Rendkívüli futballintelligenciája van, ráadásul több poszton is bevethető, játszhat védekező középpályást és középhátvédet is. Zsivkovics szintén nagyon fiatal, tehetséges játékos, született jobbhátvéd, aki képes jól felmérni, mikor támadhat, és mikor maradjon hátul” – jellemezte az új szerzeményeket Maric. A három hazai fiatallal kapcsolatban a tréner megjegyezte, van bennük potenciál, és reméli, hogy csak fejlődni fognak.

Négyszer otthon

Fejlődni fog az infrastruktúra is: A. Szabó László alpolgármester elmondta, hogy a város 1,6 millió euróval támogatja a DAC-aréna átépítését. A munkálatok már tavaly elkezdődtek, a szezon végén pedig már teljes gőzzel fog folyni az átépítés, így a DAC az első négy tavaszi bajnokiját hazai pályán játssza le (az utolsó négy fordulóban pedig egymás után négyszer játszik majd idegenben). „Majd kiderül, hogy a zsinórban négy hazai meccs előny-e, de nem érzek emiatt extra nyomást. Öröm számunkra a csodálatos szurkolótábor előtt játszani” – mondta ennek kapcsán Tomislav Maric.

Straka Gábor csapatkapitány szerint nem kell előreszaladni, egyelőre a vasárnapi, Myjava elleni összecsapásra koncentrál a gárda. „Fontos, hogy elkapjuk a fonalat az erős myjavaiak ellen” – mondta Straka. Ő maga azonban csak a lelátóról nézheti a találkozót, mivel még a Győr elleni edzőmérkőzés előtt ágyéksérülést szenvedett, és csak két-három hét múlva játszhat ismét.

Rajta kívül kisebb egészségi problémákkal bajlódik Simon Pambou is, akinek a légcsövével és a tüdejével van gond.

Kihasználni a helyzeteket

A DAC nyolc felkészülési meccset játszott, ezeken a mérlege három győzelem, három döntetlen és két vereség, 8:7-es gólkülönbség. A csapat legjobb góllövője Erik Pačinda volt három találattal.

Tomislav Maric elégedett volt a felkészüléssel: „Nem volt mindig egyszerű megfelelő pályát találni, de a következő felkészülési időszakban már ez nem lesz gond az akadémiának köszönhetően. Két edzőtáborban voltunk, Csehországban és Törökországban. Ott különösen kiválóak voltak a körülmények, erős ellenfelekkel mérhettük össze a tudásunkat.”

Straka Gábor is úgy véli, fizikálisan tökéletesen felkészült a csapat, az elkövetkező pár napban pedig fejben is megfelelő állapotba fog kerülni a gárda. „Két részre oszthatnám a felkészülést, az elején 16 napon át a kondícióra helyeztük a hangsúlyt, utána kaptunk négy nap szabadot, azután pedig a labdás edzések kerültek előtérbe. Minden edzőmeccs hasznos volt, de a törökországi edzőtáborban játszott mindhárom találkozót ki kell emelnem, nagyon élvezetesek voltak. Főleg az utolsó, az ukrán Olekszandrija elleni meccs tetszett, az első félidőben nagyon komoly volt az iram, kemény ütközések, párbajok, rengeteg helyzet, de azokat sajnos nem rúgtuk be, így végül 1:0-ra kikaptunk” – mondta a DAC csapatkapitánya, aki szerint a helyzetkihasználás a bajnokságban is kulcsfontosságú lesz.

A kupa is nagyon fontos

A DAC az 5. helyről várhatja a tavaszi folytatást, Tomislav Maric vezetőedző a szezon végén is elégedett lenne ezzel a helyezéssel. „Természetesen minden meccset meg akarunk nyerni, de fontos az is, hogy stabilizáljuk a keretet, és folyamatosan fejlődjünk. Az ötödik hely nagyon jó, de persze ha lesz módunk előrelépni, meg fogjuk ragadni az esélyt – fogalmazott Maric. – Ami a kupát illeti, tudom, hogy milyen fontos a Slovnaft Cup a városnak, a szurkolóknak, így szeretnénk minél messzebb jutni, akár a döntőig menetelni.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?