Csoportrangadó vár Szoboszlaiékra

Szoboszlai.litván

A magyar labdarúgó-válogatott csütörtök este 20.45-től Belgrádban lép pályára az Európa-bajnoki selejtezősorozat G csoportjában. Marco Rossi csapata zárt kapuk mögött, gyerekek előtt lép pályára.

A két csapat veretlenül az első két, továbbjutó helyen áll a csoportjában, így különösen nagy téttel bír a rangadó, hiszen a győztes hatalmas lépést tesz majd az Európa-bajnokság felé. A vesztes tovább küzdhet majd elsősorban a második helyért Montenegróval, amely ma Litvániába látogat. Döntetlen esetén Magyarország megőrizné első helyét és Szerbia is maradna második.

Marco Rossi helyzetét nem könnyítette meg, hogy a középpályáról Schäfer András és Kleinheisler László is sérülés miatt nem áll a rendelkezésére, Vécsei Bálint pedig csapat nélkül töltötte a nyarat, így ő sem tagja a keretnek, míg a támadók közül Gazdag Dániel nem utazott el az edzőtáborba. Az olasz szakember szavai szerint azonban nem volt még ilyen jó helyzetben, hiszen immár hét labdarúgója futballozik az európai topligák valamelyikében. Szintén nagy előnyt jelenthet, hogy a csapat kapitánya, Szoboszlai Dominik bombaformában kezdte az idényt Liverpoolban, és egyre inkább vezér-egyéniséggé válik. Rossi korábban már elmondta, hogy a megszokottól eltérően rövidebb összetartáson készülhetnek majd az Eb-selejtezőre, így fontos, hogy az újoncok között is több olyan játékos van, aki a válogatottéhoz hasonló rendszerben szerepel a klubjában. Ezen kijelentése után meglepő lenne, ha a szövetségi kapitány változtatna az alapcsapatán.

A szerbek a neveket tekintve jobban állnak, hiszen náluk 14 topligás játékosra számíthat Dragan Sztojkovics szövetségi kapitány. Ráadásul a legnagyobb nevek közé tartozó Szergej Milinkovics-Szavics a nyáron igazolt Olaszországból Szaúd-Arábiába. Szerbia hozzá lehet szokva, hogy mindig pokoli hangulatban játszanak hazai pályán, ami most elmarad. A szurkolók még márciusban diszkriminatív rigmusokat skandáltak a Montenegró ellen 2:0-ra megnyert találkozón, amiért zárt kapus büntetést kaptak. Bár sokáig bizonytalan volt, most már az is biztos, hogy az országok labdarúgó-szövetségeinek vendégein túl gyermekeket beengednek a Crvena zvezda otthonába, a Rajko Mitics Stadionba.

„Ezen a szinten minden mérkőzés kihívás! A szerb csatárokat tényleg nem kell senkinek bemutatni, topbajnokságokban futballoznak, erősek, gyorsak, határozottak. Hozzászoktak, hogy kemény védők próbálják megállítani őket, nem jönnek zavarba, ha olykor keményebben lépnek oda nekik. Nem szabad területet adni nekik, mert ha lendületbe jönnek, gond van... De még véletlenül sem félek tőlük!” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Willi Orbán, a magyar válogatott védője. A lipcseiek játékosa kihangsúlyozta, hogy a jó kezdés után a csapat önbizalma rendben van, és képes lehet arra, hogy ne csak egy pontot szerezzen Belgrádban. Orbán hozzátette, személy szerint neki nem lett volna ellenére, ha a hírhedt szerb szurkolók is ott vannak a lelátón, hiszen már sokat hallott az ottani hangulatról, és szívesen megtapasztalta volna azt.

A 2024-es, németországi kontinensviadalra az első kettő utazhat az ötösből. A magyar csapatnak némi biztonságot adhat, hogy a tavalyi remek Nemzetek Ligája-szerepléssel – az élvonalban nyolcadik lett –, szinte biztosan pótselejtezőn javíthatna sikertelen kvalifikáció esetén. Amennyiben a magyarok lecsúsznak az első két pozícióról, csak akkor maradnak le a pótselejtezőről is, ha a Nemzetek Ligájában előttük végző holland, horvát, spanyol, olasz, dán, portugál, belga hetesből legalább négy nem jut ki hagyományos módon az Eb-re, amire minimális az esély. Marco Rossi tanítványainak ugyanakkor egyértelmű célja, hogy ezúttal ne kényszerüljenek „pótvizsgára”, azaz az 1986-os világbajnokság óta először jusson ki a csapat egyenes úton egy nagy tornára. Az előző két alkalommal egyaránt pótselejtezőn vívta ki az Eb-részvételt a magyar válogatott.

A találkozót az M4 Sport élőben közvetíti, a játékvezető a spanyol Juan Martínez Munuera lesz, a VAR-szobában pedig honfitársa, Guillermo Cuadra hoz majd döntéseket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?