Csodák és káosz kanadai módra

Nagyon-nagyon régen volt utoljára ennyire eseménydús versenye a Forma–1-nek. Dráma és káosz, roncsok és kizárás, mi szem-szájnak ingere.

Ebből a roncsból került ki lábtörés nélkül KubicaSITA/AP-felvételAmi a vasárnapi Kanadai Nagydíjon történt, azt igen nehéz összefoglalni, mégis próbáljunk meg rendet teremteni a roncsderbi káoszában. Csodák történtek, vegyük sorra:

1. csoda: Robert Kubica

Aki látta a tehetséges lengyel versenyző balesetét, az elismeri, hogy „mindössze” egy bokaficammal megúszni azt, hogy az autó fékezés nélkül, bőven kétszázas tempó felett szinte függőlegesen a betonfalba csapódik, szinte csoda. Szerencsére komolyabb baja nem lett, de kérdéses, hogy ebben a szezonban autóba ül-e még. Helyét valószínűleg a jelenlegi tesztpilóta, Sebastian Vettel veszi át.

2. csoda: Hamilton s a kicsi német

A tomboló káosz viharában két biztos pont volt a pályán. A fantasztikusan kiegyensúlyozott és gyors Lewis Hamilton, valamint hű kísérője, Nick Heidfeld, aki nem kevésbé briliáns teljesítményt nyújtott. Ők ketten voltak azok, akik középkori ekhós szekérre kényszerítették az egész mezőnyt, esélyt sem adva senkinek, hogy megközelítsék őket. Az óriási fejetlenségben is urai maradtak a helyzetnek, és megérdemelten foglalták el a dobogó első, ill. második fokát. A harmadik Alexander Wurznak pedig egyszerűen mázlija volt.

3. csoda: Az idióta új szabály

Ritkán kísérik örömtáncok az újabbnál újabb szabálymódosításokat, ezúttal azonban alaposan a ventillátorba piszkítottak a szabályalkotók, hiszen az a szabály, mely szerint, ha a biztonsági autó elhagyja a boxutcát, azt le kell zárni, hihetetlen sületlenségnek bizonyult. Arra nem gondoltak, hogy mi van olyan esetben, ha a biztonsági autó még a box területén van, de oda már beállt valamelyik versenyző? Akkor ő akár öt-tíz körön keresztül álljon egy helyben? Erre az idióta szabályra fázott rá Felipe Massa és Giancarlo Fisichella is, akiket kizártak a versenyből. De Alonso és Rosberg is kapott egy tíz másodperces büntetést emiatt.

4. csoda: Alonso és Räikkönen „bénázása”

Amit a vasárnapi futamon a kétszeres világbajnok és a szezon eleji esélyes műveltek, azt nehéz lesz megmagyarázniuk. A spanyol sorozatosan rontotta el a célegyenes utáni második kanyart, csúszkált, nem talált magára. Ebben biztos megzavarta a sok biztonsági autós fázis is, de egy kétszeres világbajnoknak az ilyen helyzeteket máshogy kellene feldolgoznia. Mikor úgy tűnt, hogy végre magára talált és büntetése után sorra előzte meg a nálánál lassabbakat, akkor újra hibázott, közben gumijai elkoptak, és annyira lelassult, hogy a nap második hőse Takuma Sato két körrel a verseny vége előtt megelőzte. Kevés ember volt, aki akkor nem a kis japán kamikazénak drukkolt volna, aki élete eredményét érte el. Nem beszélve arról, hogy a Super Aguri megint elpáholta a gyári Honda csapatot.

Räikkönen lassan eléri azt, hogy felesleges lesz rá vesztegetni a szót. Az első kanyarban összeütközött Massával, majd a tőle lassan megszokott módon beleolvadt a mezőnybe. Abszolút semmit nem csinált 70 körön keresztül, s ez egy ötödik helyre volt neki elég. Komoly gondban lesz a Ferrari, ha így folytatják, de valószínűleg Alonsót sem dicsérték meg a verseny után. Ilyen erővel szobabiciklivel is nekivághattak volna mindketten a versenynek.

Folytatás

Bizonyára nem múlik el szó nélkül a vasárnapi futam, és esetlegesen a boxutcaszabály alkalmazását is átértékelik majd, az eredményen ez azonban semmit sem változtat. Lewis Hamilton mindenkit megverve dominált Kanadában, és jelenleg nyolc ponttal vezeti a világbajnokságot csapattársa előtt. Ki tudja, lehet, hogy eljött az idő, hogy Ron Dennis átértékelje a versenyzősorrendet.

Vasárnap Indianapolisban folytatjuk. Jó a szezon, érdemes lesz odafigyelni.

Kubica sértetlenül megúszta

A legfrissebb jelentések szerint a lengyel Robert Kubica jóformán sértetlenül megúszta szörnyű balesetét vasárnap a Kanadai Nagydíján. A BMW-Sauber pilótája a 27. körben a szezon eddigi legnagyobb bukását szenvedte el: Trullival harcolt, amikor elvesztette uralmát az autó felett, riválisa hátsó kerekét érintve a levegőbe emelkedett, óriási sebességgel a falnak csapódott, majd több pördülés után a kavicságyon kötött ki. Az orvosok első diagnózisa alapján a 22 éves versenyző lábtörést szenvedett. Az istálló hivatalos közlése szerint azonban mégsincs törés Kubica bokájában. (mti)

A legfiatalabb futamgyőztesek

1. Fernando Alonso (spanyol) 22 év 26 nap Magyar GP 2003

2. Troy Ruttman (amerikai) 22 év 80 nap Indianapolis 1952

3. Bruce McLaren (új-zélandi) 22 év 104 nap Egyesült Államok Nagydíja 1959

4. Lewis Hamilton (brit) 22 év 154 nap Kanadai GP 2007

5. Kimi Räikkönen (finn) 23 év 157 nap Malajziai GP 2003

6. Jacky Ickx (belga) 23 év 188 nap Francia GP 1968

7. Michael Schumacher (német) 23 év 240 nap Belga GP 1992

8. Emerson Fittipaldi (brazil) 23 év 296 nap Egyesült Államok Nagydíja 1970

9. Mike Hawthorn (brit) 24 év 86 nap Francia GP 1953

10. Jody Scheckter (dél-afrikai) 24 év 131 nap Svéd GP 1974

MONTREALI KRÓNIKA

KANADAI NAGYDĺJ (305,270 km, 70 kör): 1. Lewis Hamilton (brit, McLaren-Mercedes) 1:44:11,292; 2. Nick Heidfeld (német, BMW-Sauber) +4,343 mp; 3. Alexander Wurz (osztrák, Williams) +5,325 mp; 4. Heikki Kovalainen (finn, Renault) +6,729 mp; 5. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) +13,007 mp; 6. Szato Takuma (japán, Super Aguri) +16,698 mp; 7. Fernando Alonso (spanyol, McLaren-Mercedes) +21,936 mp.; 8. Ralf Schumacher (német, Toyota) +22,888 mp. A pontversenyek állása – pilóták: 1. Hamilton 48, 2. Alonso 40, 3. Felipe Massa (brazil, Ferrari) 33, 4. Räikkönen 27, 5. Heidfeld 26, 6. Giancarlo Fisichella (olasz, Renault) 13, 7. Robert Kubica (lengyel, BMW-Sauber) 12, 8. Alexander Wurz 8. Csapatok: 1. McLaren-Mercedes 88, 2. Ferrari 60, 3. BMW-Sauber 38, 4. Renault 21, 5. Williams 13, 6. Toyota 6, 7. Red Bull Racing 4, 8. Super Aguri 4. (mti)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?