Csepalova és Hetland győzelme

Salt Lake City. Nagy csatákat hozott a sífutók sprintszáma, amely első ízben szerepelt a téli ötkarikás játékok műsorán. A hölgyek mezőnyében az orosz Csepalova, a férfiaknál a norvég Hetland diadalmaskodott.

A férfiaknál a sífutó sprintszámot a norvég Tor Arne Hetland (középen) nyerte a német Peter Schlickenrieder (balra) és az olasz Cristian Zorzi előttTASR/EPA-felvételAz összetett Világ Kupa tavalyi győztese, az orosz Julia Csepalova nem bízott semmit a véletlenre, a döntőben kezdettől fogva nagy iramot diktált, amelyet nem bírtak riválisai. Hatalmas fölénnyel nyert a 26 éves versenyző, aki második olimpiai aranyérmét szerezte, négy esztendeje Naganóban a 30 kilométeres távon lett első.

A többi érem sorsa a harjában dőlt el, meglepetésre a német Evi Sachenbacher lett a második, a harmadikon a norvég Anita Moen végzett. A finálé negyedik tagja, a német Claudia Künzel érem nélkül fejezte be a versenyt. Szenzációnak számít, hogy a selejtezőben a legjobb időt elérő, 15 km-en bronzérmes cseh Kateřina Neumannová már a nyolcaddöntőben elvérzett. Neumannová így magyarázta kudarcát: „Sajnos, nem találtuk el a viaszolást, míg a kvalifikáció során 0 fokot mutatott a hőmérő higanyszála, később alaposan felmelegedett az idő. Riválisaimnak láthatóan lényegesebben jobban csúsztak a sílécek, mint nekem. Hiába küzdöttem elszántan, nem tudtam tartani a lépést ellenlábasaimmal. Nagyon sajnálom, hogy csalódást okoztam, de ilyen körülmények között nem tudtam jobb teljesítményt nyújtani.”

Neumannován kívül az ászok közül már a negyeddöntőben elbúcsúzott az olasz Valbusa, az orosz Gavriljuk, a norvég Skofterud és a finn Varis. A kieséses rendszerű viadalon a magyar Gottschall Zsófia az 54. lett.

A papírformának megfelelően a világbajnok norvég Tor Arne Hetland diadalmaskodott a férfi sífutók sprintszámában. A második helyen a német Peter Schlickenrieder, a harmadikon az olasz Cristian Zorzi végzett. A 28 esztendős Hetland igazolta az elvárásokat, a döntőben hatalmas hajrát vágott ki, s minimális, egytized másodperces előnnyel elsőként ért célba. Ezzel pályafutása legnagyobb sikerét érte el. Az olasz Zorzi a táv nagy részén vezetett, ám a célegyenesben megelőzték a riválisai, s így „csupán” bronzérmes lett. Ez a második érme az olimpián, mert vasárnap a váltó negyedik tagjaként másodikként ért célba.

Több esélyes kiesett a negyeddöntőben, többek között a norvég Haavard Bjerkeli is, aki a selejtező legjobbjaként harcolta ki a továbbjutást. Kellemes meglepetésnek számít, hogy az északi összetettben versenyző finn Hannu Manninen a sífutók mezőnyében is igazolta klasszisát, bejutott a negyeddöntőbe, s végül a nyolcadik helyen ért célba.

Három magyar sportoló is rajthoz állt, Tagscherer Zoltán a 41., Tagscherer Imre az 50., Holló Mátyás a 61. helyen végzett.

A viadalt követően a németek megóvták mindkét szám végeredményét, mert szerintük a norvég sportolók a férfiak és a hölgyek versenyében is a kijelölt zónánál előbb hagyták el saját sávjukat, és így jogtalan előnyhöz jutottak. A versenybíróság rövid tanácskozás után elutasította a németek kezdeményezését, így maradt az eredeti végeredmény.

Nagy érdeklődés kísérte a versenyeket, a nézők jól szórakoztak, úgy tűnik, jó döntés volt a sprintszámokat felvenni az olimpiai műsorba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?