Cseh–szlovák derbi a döntőért

Helsinki |

<p>Az ősi rivális csehekkel harcol ma délután (17.30) a szlovák jégkorong-válogatott a vb-döntőbe jutásért. Megtörik-e Šatanék a cseh komplexust? Honfitársai ellen is nyerő taktikát dolgoz-e ki a szlovákokat irányító Vladimír Vůjtek? Ezek a kérdések tartják lázban az országot.</p>

 

A két csapat eddigi 53 egymás elleni meccséből csak 10-et nyertek a szlovákok (a gólarány 112:197), a vb-k statisztikája pedig még elszomorítóbb számukra: 13 találkozóból 2 végződött szlovák sikerrel. S ugyan a 2009-es 0:8 a kloteni világbajnokságon egy fájó emlék, s a tavalyi pozsonyi vb-n is kellemetlen volt a vereség (2:3), Šatanék is nyertek már meg fontos meccset a csehek ellen, épp Helsinkiben. 2003-ban 4:2 lett a végeredmény a bronzéremért vívott találkozón.

A távoli múltban sem volt viszont rá példa, hogy mindkét válogatottat cseh szövetségi kapitány irányítsa. Alois Hadamcziknak jó barátja, a szlovákokat irányító Vladimír Vůjtek csapata ellen kell felkészítenie játékosait. „Vladóval nem versenyzek, inkább megtiszteltetés számomra, hogy ezen a szinten méri össze erejét a két válogatott. Dolgoztunk már együtt is, időnként elmegyünk egy sörre, szóval drukkoltam neki – nyilatkozta a cseh kapitány Hadamczik, majd kicsit lazább hangvételben folytatta. – Azt mondtam magamban, szégyen lenne, ha a szlovákok ott lennének az elődöntőben, a csehek meg nem.”

A játékosok is így gondolták, ezért miután a szlovákok 4:3-ra legyűrték Kanadát a negyeddöntőben, a csehek nem kevésbé izgalmas meccsen tették meg ugyanezt ugyanilyen arányban a svédek ellen (a mindent eldöntő gólt egy parádés egyéni alakítás után Milan Michálek szerezte 29 másodperccel a rendes játékidő vége előtt). A két válogatott idei vb-teljesítménye így továbbra is megegyezik: 8 meccsből hat-hat győzelem.

 

Ma viszont egyikük mérlege picit romlani fog. „Kanada ellen az eddigi legjobb teljesítményünket nyújtottuk a vb-n. Ezt akár az elődöntőben is megismételhetjük, sőt még javulhatunk is. Az erőnk természetesen már fogytán van, de ezzel az ellenfelek is így vannak.” Vladimír Vůjtekon mindenesetre nem múlik a siker: győztes meccs után a szövetségi kapitány mindig ugyanazt a (mosatlan) ingét veszi fel a következő találkozóra, s mivel a szlovákok zsinórban hat meccset nyertek, még mindig az USA ellen múlt hétfőn „debütálóban” áll majd a kispadon.

Hogy ez továbbra is szerencsét hoz-e Szlovákiának, azt nem csak a tévékészülékek előtt ülve tudhatjuk meg: több városban is óriáskivetítőket állítanak fel a tereken, Pozsonyban az Eurovea bevásárlóközpont előtt lehet majd végigszurkolni a szombati és a vasárnapi meccseket.

A szlovákok eddig négyszer szerepeltek vb-elődöntőben, 2000-ben 3:1-re győztek a finnek ellen, majd a döntőben kikaptak a csehektől. Két évvel később a négy között előbb kiütötték a svédeket (3:2, rávezetésekkel), majd a döntőben 4:3-ra legyőzték Oroszországot, Szlovákia történetének első (s ezidáig egyetlen) vb-aranyát szerezve. A másik két elődöntős próbálkozás azonban sikertelen volt, 2003-ban Svédországtól (1:4), egy évvel később pedig Kanadától (1:2) kapott ki a szlovák együttes. (SITA, TASR)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?