Csak a liptói hideg győzte le őket

<p>Már megszoktuk, hogy utánpótlásszinten szállítja az érmeket a dunaszerdahelyi sakkcsapat. A 2012/2013-as évadban azonban a felnőttek tűntek ki kiváló teljesítményükkel. Mindvégig harcban voltak az elsőségért az extraligában, és csak egy liptói vereségen múlott, hogy a pozsonyi Slovan és nem a csallóközi alakulat lett a bajnok. Ráchela József csapatvezető, vezetőedző a dunaszerdahelyi sakk első extraligás érmeszerzésének kulisszatitkaiból is elárult néhányat.</p>

J. MÉSZÁROS KÁROLY

Három ponttal a Slovan mögött lettek másodikok. Bajnokok akartak lenni?

A bajnokság előtt nem is álmodtunk róla. Abban bíztunk, hogy az első három közé ékelődhetünk. De végül úgy alakult, hogy a nyolcadik fordulóig azonos pontszámunk volt, mint az öt nagymesterrel szereplő Slovannak. Erre senki se számított. Akkor azonban kikaptunk Liptóban, és ponthátrányba kerültünk. De a kassai hármas zárófordulóban se adtuk fel. Nehéz meccseken nyertünk a két kassai csapat és a bennmaradásért küzdő modoriak ellen. Ráadásul budapesti nagymesterünk, Varga Zoltán lett az egész mezőny legjobbja: tizenegy partiból kilenc és fél pontot szerzett. De a többiek is jól játszottak.

A Slovannal döntetleneztek, így tehát nem ezen a mérkőzésen múlott, hogy nem lettek bajnokok, hanem egy liptói vereségen…

Éppen a tél leghidegebb napjaiban játszottunk Liptószentmiklóson a Liptov ellen. Szombaton Nyitráról utaztunk a bajnoki helyszínére. A szállodában hiába volt forró a radiátor, a levegő hideg volt, fáztunk. Másnap a mérkőzés előtt egy órával egyik játékosunk rosszul lett, az orvosi ügyeleten kötött ki, s végül csak késéssel ült asztalhoz. Esetleges győzelme hiányzott a végelszámolásnál, mert 4,5:3,5-re kikaptunk. Azt is mondhatnám: ebben az évadban csak a hideg győzött le bennünket. Azonos pontszám esetén a Slovan elé kerülhettünk volna, ugyanis több volt a segédpontunk.

A felnőttek között most először ezüstérmesek. Voltak már valaha dobogón?

Csak az utánpótlás szintjén, számtalanszor nyertünk is. Az extraligában a legjobb helyezésünk az ötödik hely volt. Most is nehezen tartottuk meg a második helyet, a zárófordulóban kemény meccset játszottunk a Modrával, ki is kaphattunk volna. Egyébként emelkedett a bajnokság színvonala, kiegyensúlyozott volt a mezőny, bárki bárkit legyőzhetett, ami még értékesebbé teszi második helyünket.

Először fordult elő, hogy dunaszerdahelyi sakkozó volt a csapat éltáblása. Petényi Tamás újdonsült nemzetközi mesterként hogyan állta meg a helyét?

Úgy érzem, jó húzásnak, kísérletnek bizonyult, hogy a nagymesterek beleegyezésével fiatal nemzetközi mesterünk játszott az ellenfelek legjobbjaival. Tíz partiból három és fél pontot szerzett, ami nagyon jó eredmény egy olyan játékostól, aki első évben volt az első táblán. Visszajött Privigyéről Csiba Dominik és Štefan Mazúr is a színeinkben játszott. Petényivel ők hárman jelenleg az U20-as korosztály legjobbjai Szlovákiában. Igazi harcosok.

Mikor lesz bajnok a dunaszerdahelyi férfisakkcsapat?

Ha továbbra is lesz támogatás, vagyis a város és a szponzorok is kitartanak mellettünk, akkor talán néhány éven belül. Ha nem lesz támogatás, akár ki is eshetünk. Légiósaink baráti alapon sakkoznak nálunk, csak az alapkiadásaikat térítjük meg nekik, de arra is pénz kell, így köszönet jár mindenkinek, aki valamilyen módon közrejátszott csapatunk feltörésében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?