Csak a lelátóról nézték társaik kínlódását

Szlovákia sok híres jégkorongozót adott a világnak, a leghíresebbek az NHL szupermérkőzésein játszanak. A szlovák olimpiai csapatok azonban nem lehetnek igazán büszkék.
Lillehammer 1994
Szlovákia 1994-ben Lillehammerben indult először önálló államként az ötkarikás játékokon.

Szlovákia sok híres jégkorongozót adott a világnak, a leghíresebbek az NHL szupermérkőzésein játszanak. A szlovák olimpiai csapatok azonban nem lehetnek igazán büszkék.

Lillehammer 1994

Szlovákia 1994-ben Lillehammerben indult először önálló államként az ötkarikás játékokon. Negyvenkét sportoló állt rajthoz, a legjobb eredményt az akkor 21 esztendős Martina Jašicová érte el. Az sílövő a 15 km-es távon hatodikként ért célba. Ha nem hibázza el az utolsó lövését, ezüstérmesként térhetett volna haza. A jégkorongozók is kitettek magukért, a veterán Peter Šťastný vezetésével csoportelsőként zárták az alapszakaszt. Döntetlennel zártak a későbbi aranyérmes svédekkel (4:4), s legyőzték az ezüstérmes kanadaiakat (3:1). Balszerencsés vereséget szenvedtek a negyeddöntőben az oroszoktól (2:3), a hoszszabbítás utolsó percében kapták a sorsdöntő találatot. Végül hatodik lett az akkor még csak a világbajnokság C-csoportjában szereplő válogatott. Csehország 7:1-re elpáholta Július Šupler védenceit.

Nagano 1998

A női sílövők vitték a prímet: Soňa Mihoková a 7,5 km-es versenyben negyedik lett. A váltóban is közel álltak az éremhez, sőt, féltávnál az élen álltak, Anna Murínová és Martina Jašicová fantasztikus iramot diktált. Azonban a rendkívül lámpalázas Tatiana Kutlíková megijedt a lehetőségtől, öt lőhibát vétett, s ezzel végleg elúsztak a dobogós remények. Mihoková már hiába igyekezett, csak negyedikként zárt a kvartett. Óriási csalódást okoztak a jégkorongozók, elvéreztek a selejtezőben (Ausztria 2:2, Olaszország 4:3, Kazahsztán 3:4). A kazahokkal vívott sorsdöntő meccsen az sem segített, hogy Švehla és Bondra már rendelkezésre állt. Nem jutottak tovább a selejtezőből, így a fő tornára benevezett, NHL-ben játszó sztárok, Demitra, Šatan és Pálffy pedig nem léphettek jégre, csak a lelátóról nézhették társaik kínlódását. A csapat a tizedik helyen végzett.

És előtte...

Természetesen a kilencvenkettes olimpián és ezelőtt a közös állam csapatában is sok szlovák szerepelt. Ondrej Nepela számított a legjobbnak, a pozsonyi műkorcsolyázó 1972-ben Szapporóban megnyerte a férfiak versenyét. Nem csoda, hogy Szlovákiában őt választották a század legjobb sportolójává. A többi műkorcsolyázó, Karol Divín 1960-ban Squaw Valley-ben ezüst-, Jozef Sabovčík 1984-ben Szarajevóban bronzérmet szerzett. A hokiválogatott tagjaként Ladislav Troják (1948), Vladimír Dzurilla (1968), Jozef Golonka (1968), Igor Liba (1984), Dušan Pašek (1984), Dárius Rusnák (1984) és Vincent Lukáč (1984) a második, Vladimír Dzurilla (1964, 1972), Jozef Golonka (1964), František Gregor (1964) Rudolf Tajcnár (1972), Peter Veselovský (1992), Igor Liba (1992), Róbert Švehla (1992) és Jaromír Dragan (1992) pedig a harmadik helyen végzett. (Sz. Z.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?