Cristiano Ronaldo Budapesten

<p>Ma este (20:45) a budapesti Puskás Ferenc Stadionban a magyar válogatott világbajnoki selejtezőn Portugáliát fogadja. Az ellenfélnél pályára lép napjaink legjobb - és legdrágább - futballistája, Cristiano Ronaldo is. Ennek apropóján összegyűjtöttünk róla néhány érdekességet.</p>

Neve

Teljes neve: Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro. Hogy honnan jött a Ronaldo? Semmi köze a kilencvenes évek kiváló brazil futballistájához, Ronaldóhoz, annál több köze van viszont Ronald Reaganhez, az Egyesült Államok egykori elnökéhez. Cristiano édesapjának ugyanis az amerikai elnök (s korábban filmcsillag) Ronald Reagan volt a kedvenc politikusa, s ez inspirálta a névadáskor.

Madridi bemutatkozása

Július elején 85 ezer szurkoló várta Ronaldo érkezését a madridi Bernabéu-stadionban, tízezren pedig a stadionon kívül rekedtek (az eddigi rekordot Diego Maradona tartotta, akit 1984-ben hetvenezren vártak Nápolyban). Ronaldo magánrepülőgépen érkezett, majd rockkoncerteket idéző körítés mellett üdvözölte a szurkolókat, akik közül mintegy ötvenen megpróbáltak áttörni a kordonokon, hogy a pódiumra rohanva megérinthessék a sztárt. Egy szerencsés fanatikus kivételével a biztonsági őrök mindenkit idejében „lekapcsoltak“.

Fizetése

A Sporting Lisszabon mindössze másfélezer fontot fizetett érte 2001-ben, majd két évvel később 12 millióért továbbadta a Manchester Unitednek, amely idén nyáron 94 millió eurót kapott érte a Real Madridtól. A világrekordnak számítő összeg mellett Ronaldo fizetése is csillagászati: heti 200 ezer font.

Szívműtétje

Amikor 15 éves volt, kisebb szívrendellenességet diagnosztizáltak nála. Az anyja, Dolores a következőket mesélte erről a The Sun című lapnak: „A szíve akkor is sebesen vert, amikor nem futott. A Sporting illetékesei értesítettek erről, s nekem alá kellett írnom egy papírt, hogy beleegyezek fiam szívműtétjébe.
A beavatkozás gyors volt, lézersugárral hajtották végre. Mindez reggel történt, s Cristiano estére már el is hagyta a kórházat. Ő akkor nem is tudatosította, hogy a pályafutása is veszélybe került.“

Barátnői

A bulvárlapok számára hálás téma volt Ronaldo és Nereida Gallardo nyolc hónapon át tartó viszonya. A mallorcai ápolőnőből lett modellről kiderült, hogy még kapcsolatuk alatt is sms-eket küldött előző szerelmének, a spanyol válogatott Sergio Ramosnak -Ronaldo ezért „dobta“ a lányt. A pletykák szerint afférja volt Paris Hiltonnal is, de a külföldi lapokban hétről hétre láthatók „exkluzív képsorozatok Ronaldo új párjáról“. Saját magáról egyébként önéletrajzi könyvében vall Ronaldo, amely Moments címmel jelent meg 2007 decemberében a Macmillan kiadónál.

Balhéja

A 2006-os vb negyeddöntőjében azzal bőszítette fel az angol drukkereket, hogy a Portugália-Anglia mérkőzésen arra biztatta a játékvezetőt, állítsa ki a szabálytalankodó Rooney-t, majd miután az angol csatár piros lapot kapott, Ronaldo kikacsintott a portugál kispadra - pechjére mindezt közelről vették a kamerák. A FIFA később ezzel a jelenettel magyarázta, hogy miért nem Cristiano Ronaldót, hanem Lukas Podolskit választotta a vb legjobb fiatal játékosává.

Díjai

Ő a világon a második futballista, aki az Európa legjobb góllövőjének járó Aranycipőt, a legjobb futballistának járó Aranylabdát és az Év játékosa címet is egyazon évben szerezte meg - 2008-ban. Hogy ki az első?
Névrokona, a brazil Ronaldo (1997).

Gyerekkora

Amikor kölyök volt, a Marítimo Funchal azért nem szerződtette, mert sokallta a két garnitúra mezt (!), amit Ronaldóért kértek. Tizenegy évesen hagyta el a szülői házat, hogy a lisszaboni Sporting akadémiáján nevelkedjen tovább, s majdnem abbahagyta a focit. „Amikor megérkeztem Lisszabonba, minden héten sírtam.“ Akcentusa miatt ugyanis állandó céltábla volt a többi gyerek számára. „Amikor csak megszólaltam, a többiek azonnal kigúnyoltak. Felhívtam édesanyámat, hogy nem maradok tovább emiatt, és haza akarok menni.“

Kamaszkora

2002-ben mutatkozott be a Sporting felnőttcsapatában: élete első bajnokiján, a Moreirense ellen a 34.
percben végigcselezte a pályát, majd gólt lőtt. Ő az egyetlen játékos a Sporting történetében, aki szerepelt az U16-os, U17-es, U18as együttesben, a B-csapatban és a felnőtteknél - ugyanabban a szezonban.
Amikor 2003-ban a lisszaboni Alvalade-stadion avatóján a Sporting az ördöngösen cselezgető Ronaldóval 3:1-re legyőzte a ManUnitedet, Sir Alex Ferguson azonnal tudta, hogy csiszolatlan gyémántot talált, s az ifjú titán az Old Traffordra költözött.

Nyilatkozatai

Sok minden elmondható róla, de az nem, hogy szerény. A World Soccer szaklap kérdésére, hogy ki a világ legjobb futballistája, határozottan válaszolt: Cristiano Ronaldo! S a kérdésre, hogy miért gondolja ezt, annyit mondott: mert én nyújtottam a legjobb teljesítményt.

Mezszámai

A Sportingban 28-as mezben játszott, Manchesterben viszont megkapta a legendás 7-est (olyan elődök után, mint az északír Best, a francia Cantona vagy az angol Beckham). Madridban új mezszámot kellett választania, mivel a 7-est a Real ikonja, Raúl González viseli, s így lett Ronaldo száma a kilences. Miután ez eldőlt, két óra leforgása alatt háromezer 9-es számú Real-mezt adtak el Madridban.

Balesete

Januárban totálkárosra törte vadonatúj, 200 ezer fontot érő Ferrari 599GTB Fioranóját a manchesteri repülőtér közelében, miután nekicsapódott egy alagút falának. A balesetben senki sem sérült meg. A Ferrarit két nappal korábban hozatta Portugáliából, s különleges széria volt: csak 100 készült belőle. Ronaldo nem maradt autó nélkül, hiszen ott állt a garázsában egy 150 ezer fontos Bentley Continental GTC kupé. Angliai évei alatt összesen mintegy kétmillió fontot költött kocsikra, gyűjteményébe tartozott egy Rolls Royce Phantom, egy BMW M6-os és egy Porsche 911 is.

Legszebb gólja

„Életem legszebb gólja“ - nyilatkozta a Telegraphnak, miután a tavalyi BL-negyeddöntőben bombagólt lőtt a Porto elleni idegenbeli meccsen: Ronaldo 32,6 méterről lőtt, a labda pedig 102,7 km/h-s sebességgel repült a kapuba. A Manchester azzal a találattal nyert 1:0-ra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?