Cristiano Ronaldo az élre állt

<p>Egyik spanyol csapat sem kapott gólt hazai pályán a labdarúgó Bajnokok Ligája szerdai játéknapján – de micsoda különbség. A Real Madrid a 3:0-s győzelme után fél lábbal az elődöntőben érezheti magát, a döntetlenező Málagára viszont rázós dortmundi út vár.</p>

KISS TIBOR NOÉ

Nagy találkozásként aposztrofálta a futballsajtó a Real Madrid és a Galatasaray BL-negyeddöntőjét. Mourinho találkozott Terimmel – két fanatikus, már-már mániás edző egymással szemben. Mourinho találkozott Sneijderrel és Drogbával, Drogba találkozott Essiennel, Özil találkozott a törökökkel – még jó, hogy akkora a népvándorlás a profi futballban, hogy lassan mindenki régi ismerősként köszöntheti a másikat (Drogba időközben megjárta Kínát is). De a nagy találkozásokból nem lett nagy meccs, a Real Madrid simán győzött 3:0-ra, és ezzel lényegében el is döntötte a továbbjutás kérdését. Cristiano Ronaldo megszerezte a kilencedik találatát az idei BL-kiírásban (micsoda gól volt!), Karim Benzema pedig 30. alkalommal szerzett gólt pályafutása során a Bajnokok Ligájában, ahol így a második legeredményesebb francia futballistának számít – Henry mögött, megelőzve Trezeguet-t. A Real Madrid drukkerei annak is örülhettek, hogy sorozatban 11 mérkőzés után a kedvenceik végre nem kaptak gólt a nemzetközi porondon. Igaz, kellett ehhez a norvég bíró segítsége is. Svien Oddvar Moen az első félidőben egy kezezés, a másodikban egy buktatás után is büntetőt adhatott volna a törököknek, ám egyszer sem ítélt tizenegyest.

A második eset kapcsán érdemes tenni egy kitérőt, a szimulálások megítélése ugyanis egyre nehezebbé válik a nemzetközi fociban. Nincs standard, a bírók saját kényük-kedvük szerint ítélik meg az eseteket – sokszor rosszul. A Real–Galatasaray mérkőzés 78. percében a tizenhatos bal oldalánál Burak Yilmaz tolta el a labdát Sergio Ramos mellett, majd a spanyol rálépett a lábára, a török pedig elesett. Az eset egyértelmű tizenegyesnek tűnt, ehhez képest Burak Yilmaz kapott sárga lapot szimulálásért, ráadásul eltiltás miatt a visszavágót ki is kell hagynia. Hasonló volt a helyzet Münchenben: a második félidőben Lichtsteiner (Juventus) ütközött egy Bayern-védővel a levegőben, miután megtolta mellette a labdát, majd a földre zuhant. Tizenegyesről akkor szó sem lehetett – azonban szimulálásról sem, a svájci nem tudta elkerülni az ütközést. Clattenburg bíró azt is szimulálásnak értékelte – a Juventus játékosa eltiltást érő sárgát kapott. S Párizsban is volt hasonló szituáció: Sánchez eltolta Sirigu mellett a labdát, de már azelőtt zuhanni kezdett, hogy a PSG kapusa hozzáért volna. A három eset közül leginkább ez volt szimulálás, a Barcelona mégis tizenegyest kapott, amelyet Xavi be is rúgott a párizsi kapuba. Három eset, három igazságtalannak tűnő ítélet. S ezek közül kettő (Yilmazé és Sánchezé) olyan, amely nemcsak a játékos sorsát, hanem a meccs végeredményét is döntően befolyásolta. S ha ehhez hozzávesszük a keddi lesgólokat (Ibrahimovic és Müller), akkor máris három szabálytalan gólról, és egy meg nem adott büntetőről beszélünk. Négy meccsen.

A másik spanyol gárda nem járt sikerrel, a Málaga nem tudott előnyt szerezni a Dortmunddal szemben. A találkozón végig a vendégek irányítottak, Mario Götze több nagy ziccert is elrontott, de a Málagának is voltak lehetőségei – 0:0, de a jobbik fajtából. A lefújás után mindenki elégedett volt – a spanyolok és a németek is annak örültek, hogy nem kaptak gólt a mérkőzésen (emiatt egyedül a nézők lehettek bosszúsak). A focisták közül egyedül Ilkay Gündogan, a Borussia középpályása füstölgött egy sort: „Götze egymaga négy gólt is szerezhetett volna.” Ez a málagai kirándulás egyértelműen a dortmundiak 20 éves szélsőjéről szólt. Kikerült ugyanis az internetre egy videófelvétel a játékosról, amint a meccset megelőző edzés közben kiugrik a reklámpalánkok mögé egy labdáért, majd suttyomban elvégzi a kisdolgát. Elmondhatjuk: Málagában Götze csak magán könnyített, csapatának helyzetén nem.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?