Calzona: A legnagyobb öröm, hogy már telt ház előtt játszik a válogatott

calzona

A szlovák labdarúgó-válogatottat választották meg az év csapatának Szlovákiában. Az Év sportolója-gálán Ján Kováčik, a Szlovák Labdarúgó-szövetség elnöke és Francesco Calzona szövetségi kapitány képviselte a nemzeti együttest, mindketten készségesen válaszoltak az újságírók kérdéseire.

A szlovák labdarúgó-válogatott meggyőző fölénnyel nyerte meg a csapatok versenyét, a szavasáson a Slovan labdarúgócsapatát és az U18-as jégkorong-válogatottat előzte meg.

Francesco Calzonát 2022 augusztusában nevezték ki a nemzeti labdarúgó-válogatott élére. Munkája kezdetén a szlovák együttes öt mérkőzésen nyeretlen maradt, többek között Azerbajdzsánt, Fehéroroszországot és Luxemburgot sem tudta legyőzni, de végül az olasz szakember iránti türelem kifizetődött: a szlovákok az ötödik kalapból sorsolva, a portugálok mögött másodikként zártak a selejtezőcsoportjukban, így simán kijutottak az idei nyári Európa-bajnokságra, ahol Belgiummal, Romániával és egy pótselejtezős ellenféllel találkoznak az E csoportban. És nem csak statiszták akarnak lenni a tornán...

A továbbjutás a cél

„Nem gondoltam volna, hogy végül ilyen jól sül el a döntés, de nagy elégtételt jelent számomra. Az év nem indult jól, de fokozatosan eljutottunk oda, ahová mindannyian akartunk – fogalmazott Calzona munkájáról Ján Kováčik, a Szlovák Labdarúgó-szövetség elnöke. – Ez idáig nem volt túl sok ideje és lehetősége a felkészülésre, barátságos mérkőzéseken sem tudta csiszolni a válogatott játékát, de az Európa-bajnokság előtti edzőtáborban és a felkészülési mérkőzések során végre lehetősége lesz erre. Megkapja azt, amire minden edző vágyik: időt.ˮ

Kovacik

A németországi kontinenstornával kapcsolatban Kováčik elmondta, óriási sikerként élné meg, ha a szlovák válogatott továbbjutna a csoportjából, de nem akar ennyire előreszaladni. „Márciusban két felkészülési mérkőzés vár ránk, előbb Ausztria ellen otthon, majd Norvégia ellen idegenben. Május végén Ausztriában készülünk az Eb-re, ahol Moldova ellen játszunk barátságos meccset, majd lesz még egy találkozó az Eb előtt, valószínűleg Nagyszombatban – árulta el Kováčik, hangsúlyozva, figyelemmel követi Milan Škriniarnak, a válogatott csapatkapitányának a felépülését, aki egy január 3-i francia bajnokin szenvedett súlyos bokasérülést. Az első hírek még arról szóltak, hogy a PSG védője lemarad az Európa-bajnokságról, de újabban sokkal biztatóbb információk látnak napvilágot az állapotáról. – A róla kapott hírek alapján Škriniar fel fog épülni az Eb-re. A márciusi mérkőzéseket viszont valószínűleg még kihagyja. Heti szinten figyelem a válogatott játékosainak szereplését, természetes, hogy mindig aggódom az egészségükért. Ha azt látom, hogy valakit lecseréltek, próbálok minél gyorsabban informálódni, hogy az a csere taktikai okokból történt, vagy sérülés miatt.ˮ

Telt ház előtt

Franceso Calzona, a szlovák válogatott olasz szövetségi kapitánya (aki február 19-től már a Napolit is irányítja) Kováčik után érkezett meg a gálára. Az újságírói kérdésekre anyanyelvén válaszolt, szavait pedig a Serie A-múlttal rendelkező Pavol Farkaš tolmácsolta, aki a válogatottban és a sajtótájékoztatókon is segíti a tréner munkáját. „Örülök, hogy ekkora örömöt tudtunk okozni az embereknek. Kezdetben még nem nagyon bíztak bennem, de most már teli stadionok előtt játszik a csapat, és én ennek örülök a legjobban. Kialakítottam egy olyan csapatot, amely követi az utasításaimat. Egy kis idő elteltével pedig jöttek a jó teljesítmények és eredmények is. Ami a felkészülésünket illeti, tudatosan kerestünk olyan ellenfeleket, amelyek pontosan meg tudják mutatni, milyen szinten vagyunk. Májusban azokkal a játékosokkal, akik számára korábban véget ér a szezon, Somorján is készülünk néhány napot, és talán egy meccset is összehozunk egy szlovák klub ellen. Ezután pár nap szünet következik, majd május végén és június elején Ausztriában készülünk tovább.ˮ

Ez még nem a csúcs

Calzona megerősítette Kováčik szavait, melyek szerint Milan Škriniar rehabilitációja nagyon jól halad, majd Róbert Boženíkról, a válogatott támadójáról és Martin Dúbravka kapusról is ejtett pár szót.

A portugál élvonalbeli Boavista támadója az átigazolási időszak utolsó napján már Sevillában volt, hogy aláírjon az Európa-liga címvédőjéhez, de az üzlet az utolsó pillanatban kútba esett. „Többször is kommunikáltunk vele. Kíváncsi volt a véleményemre azokat a csapatokat illetően, amelyek érdeklődtek iránta – árulta el Calzona. – Sajnálom, hogy végül nem jött létre az átigazolása, szomorú volt miatta. Rögtön utána felhívtam, és azt mondtam neki, hogy tekintsen előre, készüljön fel az Európa-bajnokságra. Az, hogy ismerős környezetben marad a következő fél évben, bizonyos szempontból előny is lehet számára. Ami Dúbravkát illetti, rendszeresen véd a Newcastle-ban. Vele kapcsolatban azonban akkor sincs semmi kétségem, amikor nem játszik. Mindig tökéletesen felkészülten érkezik a válogatotthoz és emberi oldalról is sokra tartom őt.ˮ

Calzona Kováčikkal ellentétben nem említette a célok között az Eb-csoportból való továbbjutást, ehelyett sokkal óvatosabban fogalmazott. „A stábbal azon dolgozunk, hogy minél jobb eredményeket érjünk el a tornán. Még nem vagyunk a csúcson. Tisztában vagyunk vele, hogy bizonyos dolgok még nem a legjobban működnek.ˮ

Érdekes

A Napolit is Calzona irányítja tavasszal

Igaznak bizonyultak a sajtóhírek, miszerint a szlovák labdarúgó-válogatottat irányító Francesco Calzona váltja a Seria A kilencedik helyén álló Napoli kispadján Walter Mazzarrit.

Az előző szezonban olasz bajnoki címet szerző nápolyiaknál akkor indult meg az edzőkeringő, mikor az azóta olasz szövetségi kapitánnyá kinevezett Luciano Spalletti pihenésre hivatkozta felállt a Napoli kispadjáról. Ezt követően előbb Rudi Garcia, majd novemberben Walter Mazzari lett a klub vezetőedzője. Utóbbival folyamatosan csúszott le a tabellán a csapat és két nappal a Barcelona elleni BL-nyolcaddöntő előtt Aurelio De Laurentiis, a délolaszok elnöke és tulajdonosa menesztette a trénert. Utódja a szlovák válogatottnál egyre jobban teljesítő Francesco Calzona lett. Az olasz szakember négy hónapos szerződést írt alá, és a klubcsapatnál végzett tevékenysége mellett marad a szlovák nemzeti csapat szövetségi kapitánya is. A Szlovák Labdarúgó-szövetség (SFZ) a múlt hét folyamán 2025-ig szóló szerződésről egyezett meg az 55 éves olasszal, most pedig engedélyt adott neki a labdarúgásban szokatlan párhuzamos munkavégzéshez is, amelyről február 18-án, vasárnap érkezett hivatalos kérelem az SFZ vezetéséhez. A szövetség figyelembe vett azt is, hogy Calzona korábban kétszer is dolgozott a Napolinál segédezőként, de kikötötte, hogy a válogatott összetartásokon és a kerethirdető sajtótájékoztatókon is részt kell vennie. „Calzona megerősítette, hogy fő feladatának továbbra is azt tekinti, hogy felkészítse a szlovák válogatottat a 2024-es Európa-bajnokságra” – zárta közleményét az SFZ.

„Fájdalmas egy olyan barátot kirúgni, mint amilyen Mazzarri. Megköszöntem, hogy egy nehéz helyzetben a klub rendelkezésére állt, de ennél többre van szüksége a klubnak és a szurkolóknak. Calzona még Sarrival és aztán Spallettivel is együtt dolgozott, ismeri a játékosaink 80 százalékát. Az idő majd megmutatja, hogy jó döntést hoztunk-e” – nyilatkozta a Sky Sport Italiának De Laurentiis.

Kérdéses volt, hogy helyet kap-e Calzona nápolyi szakmai stábjában Marek Hamšík, a szlovák válogatott csapatmenedzsere. A korábbi klasszis középpályás azonban elmondta, hogy bár lehetősége lett volna, nem csatlakozik a Napolihoz, ám a Barcelona elleni mai BL-meccsen a helyszínen szurkol majd kollégája sikeres bemutatkozásáért. (TASR, ez)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?