Büntetlen gyilkosok

Budapest. Simont Tibort, a Ferencváros egykori legendás játékosát tavaly áprilisban verték agyon egy budapesti szórakozóhely előtt. A tettesek között volt az ORFK Készenléti Rendőrségének munkatársa is. Az ügyben azonban nincs döntés, ráadásul az ügyészség a bűntényt emberölés helyett csak halált okozó testi sértésnek minősítette.

Idősebb Simon Tibor és ügyvédje, dr. Kiss István sajtótájékoztató keretében ismertették azokat a hiányosságokat, amelyek a főügyészség által benyújtott vádiratában szerepelnek. Mint ismeretes, a vádirat alapján a bíróság nem tudott büntetést kiszabni Simon Tibor támadóira, vagyis közel két éve húzódik az ügy. Kiss István szerint egyértelmű, hogy az ügyészség által benyújtott vádirat hiányos, illetve nem felel meg az orvosszakértők által készített szakvéleményeknek.

„A főügyészség által elkészített vádiratban az szerepel, hogy Simont Tibor mindössze egyetlen ütést kapott, amely egyben a halálát is okozta. Ezzel szemben az orvosok megállapították, hogy nem egy, hanem számos ütés okozta a futballista halálát. Az ügyészségi nyomozás során valamiért elfelejtették azonosítani a ruhákon található vérmintákat, erre csak másfél évvel a bűntény után került sor, és ekkor már csak Simon Tibor szüleinek DNS-mintáiból lehetett nyomok után kutatni. Ezen kívül a vádirat további ellentmondásokat tartalmaz, melyek miatt a bíróság eddig nem tudta kitűzni a tárgyalást. A legnagyobb hibának mégis azt tartom, hogy Sódor István főügyész a bűntényt emberölés helyett csupán halált okozó testi sértésként minősítette, amelynek a kiszabható büntetési tétele is lényegesen kevesebb. Mindezek mellett, ha a bíróság lefolytatná a tárgyalást – mivel kénytelen lenne az ügyészi vádirat minősítése mellett dönteni – könynyen lehet, hogy a rögzített tények és tanúvallomások alapján kénytelen lenne felfüggesztett büntetéseket hozni. Ezért folyamodtunk magánvádi eljáráshoz, mert azt reméljük, hogy ezután az ügyészség átminősíti a vádiratot, és a gyanúsítottak emberölés vádjával kerülhetnek bíróság elé, továbbá tisztázódhatnak a fent felsorolt hibák is” – vélekedett Kiss István.

Simon Tibor édesapja szerint nincs más lehetőség, mint kivárni a február 18-án kezdődő tárgyalássorozat végét, anélkül ugyanis nem születhet megnyugtató ítélet.

„Nem adhatom fel a harcot, végig akarom csinálni a jogi procedúrát, mert csak így bűnhődhetnek a gyilkosok – mondta id. Simon Tibor. – Sajnos nagyon lassan mozog az ügy, és szomorú vagyok, hogy ilyen hozzáállást kellett tapasztalnom az ügyészség részéről. Mint ismeretes, a bűntényben rendőrök is gyanúsítottként szerepelnek, csak remélni lehet, hogy nem az ő megvédésük áll az ügyészség mulasztásainak hátterében. A három héten át tartó magánvádi eljárás végeredménye azért is kérdéses, mert az ügyészség nem tartozik felelősséggel az általa benyújtott vádiratért.”

A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal a feljelentés után levelet intézett Kiss Istvánhoz, amelyben a következőket is leszögezi: „A bűncselekmény megítélése, és minősítése egyedül az ügyész kizárólagos joga.”

Simon Tibor 338 mérkőzésen játszott a Fradiban – először 1985 augusztusában egy előkészületi mecscsen Kassán, a VSS ellen. A zöld-fehérekkel háromszor lett bajnok, háromszor pedig kupagyőztes. Tizenhatszor szerepelt a magyar válogatottban. (nb1.hu, ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?