Brazília bizonyítana a bronzmeccsen

<p>Brazíliaváros. A németektől elszenvedett 7:1-es kiütéses vereség után a házigazda brazil válogatott ma (22.00) a vb bronzmérkőzésén próbálja meg némileg kiengesztelni szurkolóit a motiválatlannak tűnő hollandok ellen.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Brazília történetének legsúlyosabb vereségét szenvedte el a Scolari-csapat az elődöntőben, s ez sokkolta az országot; a szurkolók csalódottságát vélhetőleg a bronzéremmel sem lehet majd igazán enyhíteni (pedig az lenne az eddig 5-2-2- es mérleggel rendelkező brazilok tizedik vb-érme), ugyanakkor egy újabb kudarc tovább növelné az elkeseredettséget.

Scolari a szépre fog emlékezni

Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitány jelezte, minden felelősséget vállal a kudarcért, de a jövőjével kapcsolatban csak annyit jegyzett meg, a vb után ül majd le a szövetség illetékeseivel, hogy elemezzék a történteket. „Ezzel a szombati meccs után fogunk foglalkozni. Az élet megy tovább, a játékosok is újra éhesek lesznek a győzelemre. A történelem arra fog emlékezni, hogy Brazília 2002 után először újra elődöntős volt – igyekezett pozitívumokat találni a 65 éves kapitány. – Kemény meccs vár ránk a hollandok ellen, főleg pszichésen. Koncentrálnunk kell, és megszerezni a harmadik helyet.”

Jóvátétel és

lelki gyógyulás

A nézők által kifütyült hazai játékosok számára komoly feladatot jelent, hogy összeszedjék magukat a szombati mérkőzésre, Fred – akinek a németek elleni minden labdaérintését füttyszó kísérte – vélhetően nem is fog játszani, de társainak is szükségük volt sportpszichológusok segítségére a héten. „A fájdalmam nagy, nagyon nagy. A legfontosabb most a lelki gyógyulásunk, hogy a legjobb tudásunknak megfelelően tudjuk befejezni a világbajnokságot. A legjobbat azzal tennénk magunkkal, ha megszereznénk a harmadik helyet. Ez minden, amit tehetünk” – mondta Fernandinho. „Jóvá kell tennünk, hogy nem tudtuk az embereket megörvendeztetni a hatodik vb-címmel, és legalább a bronzérmet meg kell szereznünk” – jelentette ki David Luiz.

A brazil csapatban a negyeddöntőben csigolyatörést szenvedett Neymar ugyan nem játszhat, ám a helyszínen fog szorítani társainak. Az elődöntőt eltiltás miatt kihagyó csapatkapitány, Thiago Silva pályára léphet, s vele az együttes védekezése mindenképpen jobb lehet, mint volt kedden.

Robben: csak a vb-cím számított volna

A motivációjuk mindenesetre jóval nagyobb, mint a hollandoké, akiknél Louis van Gaal vezetőedző és a csapat sztárjai egyaránt elmondták az argentinok ellen tizenegyesekkel elvesztett elődöntőt követően, hogy semmi értelmét nem látják a harmadik helyért kiírt összecsapásnak.

„Tíz éve mondom, hogy nincs szükség világbajnokságon bronzmeccsre. Nem szabadna olyan helyzetbe hozni egy csapatot, hogy két vereséggel térjen haza egy alapvetően sikeresen megvívott tornáról, ennek semmi köze a sporthoz. A vb korábbi szakaszában jól játszottunk, nyertük a meccseket, ha újra kikapnánk, mégis legyőzöttekként tartanának számon a drukkerek, ami nem fair, ha a teljes tornát nézzük – nyilatkozta Van Gaal, akinek ez lesz a búcsúmeccse az Oranje kispadján, mivel a vb után a Manchester United vezetőedzője lesz. – Argentína ellen is bíztunk magunkban, de a realitás most az, hogy a harmadik helyért játszunk.”

Hasonló a véleménye Arjen Robbennek is. „Csak egy díj számít, a világbajnoki cím, semmi más. Általában mindenki csak a bajnokra emlékszik. Én is így vagyok vele, a harmadik hely nem érdekel” – szögezte le a Bayern szélsője.

Több gól várható

Pedig jó teljesítményére szüksége lenne Hollandiának, amely sem a negyeddöntőben Costa Rica ellen, sem az Argetína elleni elődöntőben nem tudott gólt rúgni. A bronzmeccsek statisztikái szerint viszont több találatra is lehet számítani ma este. 1998 és 2010 között összesen 17 gól született a harmadik helyért vívott meccseken, ami 4,25-ös átlagot jelent.

A hollandok eddig egyszer játszottak a vb-bronzért, 1998-ban 2:1-re kikaptak a horvátoktól. A brazilok mutatója ennél jobb: 1974-ben ugyan 1:0-ra legyőzte őket Lengyelország, kétszer viszont ők lettek a harmadikok. 1938-ban a svédeket verték 4:2-re, 1978-ban az olaszokat 2:1-re. (MTI, SITA, TASR, ot)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?