Bőröndcipelőből húzóember

Budapest. Két éve futballozik az osztrák Sturm Graz csapatában, játszott Bajnokok Ligája-mérkőzéseket, korábban a magyar válogatott erősségei közé tartozott.

Hol van?!

Békéscsabán. Ez azért furcsa... Egész évben távol van az otthonától, a téli szünetben néhány napra hazamehet Győrbe, erre Békéscsabán találjuk meg.

Márpedig számomra mi sem természetesebb annál, minthogy itt vagyok. Tudja, néhány éve több békéscsabai futballista jött hozzánk Győrbe, az ETO-hoz, és én a mai napig nagyon jóban vagyok velük. Minden év végén összefutunk. Szarvas Jani barátai ugyanis kispályás csapatot alkotnak, amelynek kapusa, aki kamionsofőrként dolgozott, néhány éve tragikus körülmények között elhunyt. Szegény fiúnak itt maradt a felesége két gyerekkel. Nos, ez kispályás csapat azóta minden évben szervez egy jótékonysági focitornát, amelyen a srácokkal együtt pályára lépünk. A cél természetesen az, hogy minél nagyobb bevételre tegyünk szert, amelyet aztán átadhatunk az árván maradt családnak. Ha a barátai azt kérdezik öntől, hogy jó éve volt-e a 2001-es, akkor mit válaszol?

Azt, hogy erre képtelenség röviden felelni. Ráadásul külön kell választani a klubban, illetve a válogatottban történteket. No, akkor kezdjük az ausztriai klubjával. Annál is inkább, mert a Kurier című osztrák újság osztályzatai alapján a jobb oldali szélső középpályások rangsorában Ausztriában ön az első, míg a Sport Woche című lap által összeállított ősz válogatottjában ön is helyet kapott. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a Sturm statisztikái szerint hét góljával második a házi góllövőlistán, akkor aligha kérdéses, hogy azt válaszolja: ragyogó éve volt.

Én mégis azt mondom, vegyes ez az esztendő. Tény, hogy számomra az ősz nagyon jól sikerült, de ez csapatjáték, így az egyéni érdekeknél fontosabbak a Sturm eredményei, és ha ezt veszem számításba, akkor már óvatosabban kell fogalmazni.Gondolom, a Bajnokok Ligájával elkényeztetett grazi közönség csalódottan vette tudomásul őszi helyezésüket

ĺgy van, hiszen az szinte kötelező cél volt, hogy jussunk ki a nemzetközi porondra, legalább az UEFA-kupába. A csapat vezetősége is úgy érezte, hogy váltani kell, és mivel az átlagéletkor harminc év felett volt, elhatározták, hogy új gárdát építenek. Tizenkét játékos távozott, alaposan kicserélődött a keret. Ez mennyiben érintette az ön helyzetét?

Annyiban mindenképpen, hogy a távozók szinte kivétel nélkül idősebbek voltak nálam, így egyszerűen az idősebbek közé kerültem. Mit jelentett mindez a gyakorlatban?

Például azt, hogy korábban minden meccs után cipeltem a bőröndöket, most már az én táskámat viszik a fiatalok, vagy ha egy mérkőzés nem úgy sikerül, ahogy tervezzük, az edző vagy az elnök az én véleményemet is megkérdezi, hogy mi lehetett a hiba. Nagyobb lett tehát a tekintélyem az öltözőben, de ez egyszersmind jókora felelősséggel is járt. Mert az nem elég, ha valaki az öltözőben beszél, a pályán is húzóemberré kellett válni. Ha az osztrák újságok értékelését vesszük figyelembe, azt gondolom, ez sikerült.

Igen, de ehhez az kellett, hogy a vezetőedző, Ivica Oszim feltétlen bizalmat szavazott nekem. Képzelje, még az is előfordult, hogy amíg a többieket kiküldte futni, azt mondta, szerinte nekem az tenne jót, ha maradnék az öltözőben, pihenjek, ne csináljak semmit. Két nap múlva pedig a kezdőben voltam. Nyilvánvaló, hogy ezek után addig hajtottam, amíg lépni tudtam. Harmadikok vagyunk, egy ponttal a második helyezett, és kilenccel az éllovas Tirol mögött, de egy meccsel kevesebbet játszottunk. A bajnok egy, a második két selejtezőt játszik a BL-ben, vagyis minimum az ezüstérmet el kell érnünk.Összefoglalva elmondhatjuk, hogy bár a Sturmnak ez az esztendeje messze nem volt olyan sikeres, mint az előző, ön mégis elégedett lehet magával. Mi a helyzet a válogatottal?

Sajnos, ott a lehető legrosszabbul alakult minden. Úgy kezdtük az évet, hogy reális lehetőségünk volt kijutni a világbajnokságra, ám a márciusi, litvánok elleni budapesti döntetlennel alaposan lecsökkentettük saját esélyünket, az év végére szétesett a csapat, és ugyebár kapitányváltásra került sor. Én ezt a döntést akkor is korainak értékeltem, és most is így gondolom, mert senki sem hihette komolyan, hogy az új kapitány két nappal a románok elleni selejtező előtt csodát tehet. Ráadásul a váltás teljesen megosztotta a csapat figyelmét, nem tudtunk kellően koncentrálni a mérkőzésre. Számított-e arra, hogy az olaszok és a macedónok ellen - akkor, amikor a Sturmban élete legjobb formáját nyújtja - nem kap meghívót?

Igen. Tudtam, hogy Bicskei Bertalan távozásával egy korszak megszűnik a válogatott életében, és Gellei Imrének új elképzelései, új emberei lesznek. Az új kapitány felhívott, és elmondta, hogy jó játékosnak tart, emberileg sincs velem problémája, de most nem hív meg, de ne aggódjak, leszek én még válogatott valamikor.Ha egy év múlva ismét értékeljük a mögöttünk hagyott esztendőt, mikor mondaná azt, hogy teljesen elégedett?

Ha újra stabil válogatott lennék, és ha az ősszel minden Eb-selejtezőnket megnyernénk, továbbá akkor, ha a Sturmmal ismét a Bajnokok Ligájában játszhatnánk. No és akkor, ha az ETO vezetné a magyar bajnokságot. És tudja mit? Még akkor, ha azt is elmondhatnám: sikerült ismét nagyon sok pénzt összegyűjteni a békéscsabai kamionsofőr családjának.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?