BL: a Zidane-nal legyőzhetetlen Real Madrid a ManCityt kapta

foci

Hétfőn a svájci Nyonban kisorsolták a 2019/2020-as Bajnokok Ligája és Európa-liga-szezon párosításait. A Bajnokok Ligájában több slágermeccs is összejött, de még így is kiemelkedik a Real Madrid–Manchester City párosítás.

A hétfői, nyoni sorsoláson eldőlt, hogy Gulácsi Péter és Willi Orbán együttese, a 16 között először szereplő RB Leipzig az előző idény döntősével, a Tottenham Hotspurrel csap össze. A párosítások közül kiemelkedik a Real Madrid és az angol bajnok Manchester City párharca: érdekesség, hogy Thomas Tuchel, a Paris Saint-Germain vezetőedzője korábbi csapata, a Borussia Dortmund ellen vezényli majd tanítványait. A Barcelona a Napolival, a Juventus az Olympique Lyonnal, a Bayern München pedig a Chelsea-vel csap össze, míg az újonc Atalanta a Valenciával találkozik. A Bajnokok Ligája történetében először fordult elő, hogy kizárólag az öt legnagyobb bajnokságból – angol, francia, német, olasz és spanyol – jutott csapat a legjobb tizenhat közé.

Fordítva alakul a két gigász szezonja

Zinédine Zidane 284 nappal a harmadik Bajnokok Ligája-győzelme után tért vissza a Real Madrid vezetőedzői posztjára, de a csapat az ő irányításával is kellemetlen vereségek sorát szenvedte el az első hetekben. A szezon végén már nem volt miért harcolnia a csapatnak, az összes hátralévő mérkőzés tét nélküli volt, így még a rossz eredmények után sem kellett Zidane-nak magyarázkodnia.

A probléma viszont nem múlt el, és a Real az új idényben is messze elmaradt a várakozásoktól, olyannyira, hogy a szenzációhajhász spanyol lapok már Zidane esetleges kirúgását is megszellőztették. Ekkor úgy tűnt, hogy Zidane és a Real kapcsolata elfáradt, holtpontra jutott. Florentino Pérez elnök nyáron ismét mélyen a pénztárcájába nyúlt, és 300 millió eurót költött új játékosokra, akik közül Eden Hazard-t leszámítva senki nem tudott igazán beilleszkedni, és a belga első hónapjai is a sérülésekről szóltak. Visszatértekor Zidane nagytakarítást ígért, ehhez képest ugyanazok a nevek alkotják a Real kezdőcsapatát, mint két évvel ezelőtt. Gareth Bale esete a legérdekesebb, aki nem akar a Realban játszani, és Zidane sem akarja, hogy a Realban játsszon, mégis ott van, és többször megesett, hogy kulcsfontosságú szerep hárult rá.

Nyernek, nyernek és nyernek

A Mallorcától elszenvedett októberi józanító pofon óta azonban a Real veretlen, tizenegy mérkőzésből nyolcat megnyert, és összesen 29 gólt szerzett. A Real továbbra sem játszik jól, szórakoztatóan és látványosan pedig pláne nem, de nyer. Zidane újra képes volt elhitetni a játékosokkal, hogy ők a legjobbak, akik így rezzenéstelen arccal, katonai fegyelemmel végzik el a rájuk bízott „melót” hétről hétre.

Önmagában ez még nem garancia a sikerre, ám azt nem szabad elfelejteni, hogy 2015 és 2018 között valójában ezzel a virtussal nyert Bajnokok Ligáját egymás után háromszor a Real. Zidane edzői karrierje során még nem veszített párharcot a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában, tizenkettőből tizenkettő a mérlege, pedig sorrendben a Roma, a Wolfsburg, a Manchester City, az Atlético Madrid, a Napoli, a Bayern München, az Atlético Madrid, a Juventus, a Paris Saint-Germain, a Juventus, a Bayern München és a Liverpool volt az ellenfél. „Amikor azt hiszed, hogy nem játszanak jól, nyernek. Amikor hátrányba kerülnek, nyernek. Amikor döntetlent játszanak a világ legnagyobb klubjaival, akkor is nyernek” – foglalta össze a Real Madrid erényét röviden Phil Kitromilides spanyol kommentátor 2018 tavaszán.

Érdekes

A Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő párosítása

(az első meccset az elöl álló csapat otthonában rendezik):

 

  • Borussia Dortmund (német)–Paris Saint-Germain (francia)
  • Real Madrid (spanyol)–Manchester City (angol)
  • Atalanta (olasz)–Valencia (spanyol)
  • Atlético Madrid (spanyol)–Liverpool (angol)
  • Chelsea (angol)–Bayern München (német)
  • Olympique Lyon (francia)–Juventus (olasz)
  • Tottenham Hotspur (angol)–RB Leipzig (német)
  • Napoli (olasz)–FC Barcelona (spanyol)


A nyolcaddöntő első mérkőzéseit február 18–19-én és 25–26-án rendezik, a visszavágók időpontja március 10–11. és 17–18.

Érdekes

Az Európa-liga párosítása a legjobb 16 közé jutásért

(az első meccset az elöl álló csapat otthonában rendezik):

 

  • Wolverhampton (angol)–Espanyol (spanyol)
  • Sporting CP (portugál)–Basaksehir (török)
  • Getafe (spanyol)–Ajax (holland)
  • Bayer Leverkusen (német)–Porto (portugál)
  • FC Köbenhavn (dán)–Celtic (skót)
  • APOEL (ciprusi)–Basel (svájci)
  • CFR (román)–Sevilla (spanyol)
  • Olimpiakosz (görög)–Arsenal (angol)
  • AZ Alkmaar (holland)–LASK Linz (osztrák)
  • FC Bruges (belga)–Manchester United (angol)
  • Ludogorec (bolgár)–Internazionale (olasz)
  • Eintracht Frankfurt (német)–Salzburg (osztrák)
  • Sahtar Donyeck (ukrán)–Benfica (portugál)
  • Wolfsburg (német)–Malmö (svéd)
  • AS Roma (olasz)–Gent (belga)
  • Rangers (skót)–Braga (portugál)


Az első mérkőzéseket február 20-án, a visszavágókat 27-én rendezik meg.

Félelmetes, de sebezhető

A Manchester City ellen nem a Real lesz az esélyes, de Pep Guardiola csapata idén közel sem annyira félelmetes, mint volt az utóbbi két évben, amikor rekordot rekordra halmozva nyerte meg a Premier League-et. Bár a Bajnokok Ligája-csoportból mindenféle megerőltetés nélkül továbbjutott a manchesteri csapat, a bajnokságban 17 forduló alatt négyszer is vereséget szenvedett, és már-már behozhatatlan, 14 pontos hátrányban van a listavezető Liverpoollal szemben. A City támadójátékára továbbra sem lehet panasz – a Premier League-ben a City lőtte eddig a legtöbb gólt, 49-et –, ám a 17 bajnokin 19 gólt kapott az együttes. Ebben nagy szerepe van, hogy a szezon elején Aymeric Laporte súlyos sérülést szenvedett, és eközben a többi hátvéd is felváltva látogatja az orvosi szobát. A City a legutóbbi tizenöt mérkőzéséből csak hármon nem kapott gólt, ami semmiképp sem jó előjel a szezon további részére. Bár, ahogy írtuk, Guardiola csapatának támadójátéka továbbra is kifogásolhatatlan, a nyáron szintén súlyos sérülést szenvedett, tavaly a gólok és a gólpasszok tekintetében is két számjegyű eredményt produkáló Leroy Sané további alternatívákkal és opciókkal szolgálhat majd a bal oldalon, miután felépült.

A statisztika mindenesetre a City és Guardiola mellett szól: a katalán edző eddig 17-szer találkozott a Real Madriddal – többször, mint bárki mással –, és kilenc győzelem mellett négy döntetlen és négy vereség a mérlege. A két csapat eddig kétszer találkozott a Bajnokok Ligájában: a 2012/2013-as szezonban a csoportkörben, akkor Madridban a Real 3–2-re nyert, Manchesterben 1–1 lett az eredmény. A 2015/2016-os idényben az elődöntőben csaptak össze, akkor a manchesteri 0–0-t követően a Real 1–0-ra nyert a brazil Fernando öngóljával.

Érdekes

A nagy csata reakciói

„Nem vitás, hogy nagyon nehéz a sorsolásunk, a Real Madrid eddig 13-szor nyerte meg a Bajnokok Ligáját, vagyis mondhatjuk, hogy a sorozat történetének legjobb csapata. Ha pedig mi akarunk lenni a legjobbak, akkor a legjobbat kell megvernünk. Mi is ismerjük őket, és ők is ismernek minket. Úgy gondolom, hogy jók az esélyeink, top csapatunk van, már csak az a dolgunk, hogy a játékosokat a lehető legjobb állapotba hozzuk a februári két mérkőzésre” – mondta Txiki Begiristain, a Manchester City sportigazgatója.

 

„Nagyszerű ellenfelet kaptunk, a semleges nézők számára biztosan izgalmas lesz az összecsapás. A legjobbunkat kell nyújtanunk. Bízunk a játékosainkban, mindenki pontosan tudja, hogy mit jelent számunkra a Bajnokok Ligája. Az ellenfelünk rengeteg pénzt költött az utóbbi években, de mi vagyunk a Real Madrid, mindenki ellen mi vagyunk az esélyesek. Otthon kezdünk, ahol megpróbálunk majd kedvező eredményt elérni a visszavágóra, hogy a negyeddöntő sorsolásánál is itt legyünk Nyonban” – összegzett Emilio Butragueno, aki jelenleg a Real Madrid intézményes kapcsolataiért felel.

foci

A Ferencvárost megelőző Ludogorec az Interrel játszik

Az Európa-ligában Szoboszlai Dominik csapata, a Salzburg az Eintracht Frankfurttal találkozik az egyenes kieséses szakasz első fordulójában. A hétfői sorsoláson 16 kiemelt és nem kiemelt együttest sorsoltak össze egymással – nyolc klub, így az osztrák is a Bajnokok Ligájából került át csoportharmadikként –, azonos nemzetbeliek nem kerülhettek egy párharcba. A Ferencváros csoportjából továbbjutott csapatok közül az Espanyol az angol Wolverhampton Wanderersszel találkozik, a bolgár Ludogorec pedig a végső győzelemre is esélyesnek tartott Internazionaléval csap össze. A BL előző idényében elődöntős Ajax Amsterdam riválisa a Getafe lesz, a Sevilla a Kolozsvárral, az Arsenal az Olimpiakosszal, míg a Manchester United a Club Brugge-zsel játszik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?