Biztosra veszik Schumi diadalát

Indianapolis. Az Amerikai Nagydíjon gyakorlatilag eldőlt a Forma–1-es vb: Michael Schumacher immáron 9 ponttal vezet Kimi Räikkönen, tízzel Juan Pablo Montoya előtt, azaz már csak a finn pilótának van minimális esélye a vb-cím megszerzésére. Ehhez nyernie kellene Szuzukában, Schumachernek meg ki kellene esnie: nem csoda hát, hogy a Ferrari biztosra veszi a német újabb győzelmét.

Az indianapolisi nagydíj dobogósai: balról a második helyezett Räikkönen, középen a győztes Schumacher és FrentzenTASR/AP-felvéteIndianapolisban pályafutása 70. futamgyőzelmét aratta Michael Schumacher, s mivel Montoya csak a hatodik lett, minden esélyét elveszítette arra, hogy világbajnok legyen. Majdnem ez történt Räikkönennel is, a finn azonban végül második lett, így elméletileg még megszerezheti a világbajnoki címet. Hangsúlyozzuk, elméletileg, Schumacher kvalitásait ismerve ugyanis kevéssé valószínű, hogy Szuzukában nem gyűjti be azt az egyetlen pontocskát, amire még szüksége van.

Pedig nem úgy indult a futam, hogy Schumacherhez kézzelfogható közelségbe kerül hatodik végső elsősége. Egy ideig Räikkönen és Montoya is előtte volt. Rövid pauza után aztán az eső alaposan rákezdett, Montoya esélyei pedig ezzel egyidejűleg elszálltak. Nem sokkal a rajt után történt ugyanis, hogy ütközött Barrichellóval, a versenybírák szerint pedig szabálytalankodott: arra ítélték, hogy hajtson át a boxutcán, s ezt a büntetést már szakadó esőben kellett végrehajtania. Montoya mindezzel rengeteg időt veszített, visszaesett a középmezőnybe. Schumacherről köztudott, hogy esőben szinte verhetetlen, így senkit nem ért meglepetésként, hogy rövid idő leforgása alatt átvette a vezetést. A verseny közepe táján történt mindez, a német ezt követően senkit nem engedett maga közelébe.

Schumi győzelmének köszönhetően a Ferrari vezeti a konstruktőrök versenyét, s a hárompontos előny birtokában kézzelfogható közelségbe került az 1999 óta birtokolt vb-cím megőrzése, amely a maranellói istálló 13. ilyen diadala lenne.

„Nagyszerű és roppant fontos győzelmet arattam! Nagyon boldog vagyok, érzelemdús napot hagytam magam mögött. A siker értékét növeli, hogy az időmérő edzésen rossz eredményt értem el, csak a hetedik helyről rajtoltam, mégis vissza tudtam kapaszkodni. A gumik játszották a főszerepet, szerencsére jól választottam. A futam előtt visszafogott reményeim voltak, abban bíztam, hogy dobogós lehetek. Az eső viszont megváltoztatta az esélyeket. Nagy nyomás volt rajtunk, így még különlegesebb érzést jelent a diadal. Immár az a legfőbb célom, hogy győzelemmel ünnepeljem az újabb világbajnoki címemet” – mondta Schumacher. Ám a német pilóta indianapolisi sikere rövid ideig kétséges volt, mert sokak szerint a negyedik körben a sárga zászló tiltása ellenére előzte meg a francia Olivier Panist (Toyota), de a versenybíróság szerint nem így történt (a televíziós felvételeken ellenben nagyon is úgy tűnt). Érdekes módon a vetélytársak közül sem óvott senki, így nem változtattak a végeredményen. „Jóval a jelzés előtt mentem el mellette” – jegyezte meg ezzel kapcsolatban Schumacher. Panis nyilatkozatában nem kommentálta az esetet.

Ami a Ferrari számára öröm, az a Williamsnek bánat: akármennyire is fogadkozott, Montoya már nem lehet világbajnok. „Nagyon csalódott vagyok, rossz verseny van a hátam mögött. Eredményemet alaposan befolyásolta a Barrichello elleni csata, az ütközés, ami miatt meg is büntettek. Drága árat fizettem ezért” – mondta a kolumbiai.

Kimi Räikkönen úgy véli, hogy a változékony időjárás miatt nem tudta megnyerni az Amerikai Nagydíjat, de még reménykedik abban, hogy a Japán Grand Prix-n el tudja hódítani a világbajnoki címet Michael Schumacher előtt. „Sajnos, az esőben már nem tudtam felvenni a versenyt Michaellel. Az viszont jó hír, hogy még mindig van esélyem a világbajnoki cím megszerzésére, de nagyon nehéz feladat vár rám” – mondta a McLaren-Mercedes finn klasszisa. A verseny kellemes meglepetését a Sauber-istálló búcsúzó pilótakettőse, Heinz-Harald Frentzen és Nick Heidfeld szolgáltatta: előbbi harmadik, utóbbi ötödik lett. (o-o. MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?