Bianchi súlyos balesete

<p>Jules Bianchi, a Marussia istálló 25 éves Forma–1-es versenyzője életveszélyes fejsérüléseket szenvedett az idő előtt véget ért Japán Nagydíjon. A pilóták nem értenek egyet abban, hibáztak-e a szervezők.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A 42. körben a szakadó esőben a német Adrian Sutil (Sauber) megpördült és a gumifalnak ütközött. Míg a mentés zajlott, Jules Bianchi (Marussia) ugyanott veszítette el uralmát auója fölött, és nekiütközött a mentést végző traktor hátuljának.

„Biztonságban voltam, a korlát mögött álltam. Fontos, hogy minden egyes baleset után oda húzódjon az ember. Láttam közeledni Bianchit. Valószínűleg én voltam az egyetlen szemtanú. Többet nem szeretnék erről mondani. Nem akarom részletezni, mit láttam rajta” – kereste a szavakat az eset után Sutil.

Abban viszont biztos volt, hogy a versenyigazgatóság hibázott, amikor nem fújta le korábban a versenyt. „Eléggé besötétedett. Egyre több víz gyűlt össze a pályán. Mi, akik lassabb autókban ülünk, sokkal inkább érezhettük, hogy kisebb a tapadás. Más autókat is láttam a biztonsági autós fázis alatt, amelyek szintén a határon táncoltak azon a helyen. Ez az egyik legveszélyesebb pálya, mert a bukótér igen kicsi. És a vízátfolyás veszélye ott a legnagyobb.”

Felipe Massa (Williams) valósággal üvöltött a csapatrádión keresztül, hogy állítsák le a futamot. „Szerintem túl korán elindították a futamot, mivel nem volt versenyzésre alkalmas a pálya az elején. A végén pedig későn intették le” – mondta a brazil pilóta.

Az időjárás és a jósolt tájfun már a pénteki szabadedzéseket megelőzően téma volt a paddockban. Szó volt róla, hogy akár szombaton is megtarthatják a futamot. A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) közölte, kétszer kérte a verseny japán szervezőjét a korábbi kezdésre, de mindkétszer elutasították az ötletet. „Minket nem kérdeztek meg arról, előbbre hoznánk-e a versenyt” – jegyezte meg Sutil.

Ugyanakkor több pilóta szerint nem hibáztak a szervezők: Jenson Button biztonságban érezte magát, s a futamgyőztes Lewis Hamilton is hasonlóan nyilatkozott. „Nem hibáztatom a versenyigazgatót, amiért nem küldte be a biztonsági autót, az ilyen mentések esetén dupla sárgát lengetnek, nagyon le kell lassítani, főleg, ha vizes a pálya. Sokkal nehezebb körülmények között is versenyeztünk már” – vélekedett Hamilton.

Bianchit a balesete után mentőautóval kórházba szállították. A pilóta eszméletlen volt, amikor elvitték a pályáról. Az első jelentések szerint az eső miatt nem tudott felszállni a mentőhelikopter, ezért vitték el autóval, utóbb azt mondták, az orvosi csoport döntése volt, hogy így szállítsák kórházba Bianchit. A legutolsó hírek szerint sikeresen eltávolítottak egy vérömlenyt az agyából, és a műtét után sem kellett lélegeztetőgépre kapcsolni a francia versenyzőt. (MTI, nso)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?