Bénes készen áll a Bundesligára

Bénes László

A válogatottbeli kötelezettségei miatt kapott volna még egy hét szabadot, de a felkészülés kezdetétől együtt akart lenni a klubcsapatával. Az elmúlt fél évet kölcsönben töltötte a másodosztályú Kielnél, ahol sok játéklehetőséget kapott, s már alig várja a Bundesliga rajtját. Bénes Lászlóval, a Borussia Mönchengladbach középpályásával beszélgettünk.

A hétvégén rajtol a német Bundesliga új idénye, a Borussia Mönchengladbach a Schalke ellen otthon kezdi a bajnokságot. Mit gondol, a féléves kieli kitérő után nőttek az esélyei, hogy stabil kerettag vagy akár kezdő legyen Gladbachban?
Nagyon várom már az új idényt. Amikor télen elmentem kölcsönbe a másodosztályú Kielbe, az volt a célom, hogy minél több meccsen játsszak, és nyáron újra készen álljak a Bundesligára. Idáig minden úgy zajlik, ahogy elképzeltem, ezért tényleg nagyon várom már, hogy kezdődjön a bajnokság. Bízom benne, hogy esélyt kapok, és ha így lesz, mindent meg fogok tenni azért, hogy hasznára legyek a csapatnak.

Kielben 8 meccsen játszott kezdőként, hétszer csereként állt be, lőtt két gólt és adott hat gólpasszt. Azt kapta ettől a fél évtől, amit várt?
Minél több meccset akartam játszani, és ez teljesült is, 16 meccsből egy kivételével az összesen játszottam. Ezt a fél évet teljesen pozitívan értékelem, úgy érzem, hogy fel vagyok készülve rá, hogy Gladbachban folytassam.

A Borussiánál időközben Dieter Heckinget Marco Rose váltotta a kispadon. Ez mennyire befolyásolja a pozícióját?
Azt szokták mondani: új edző, új esély. Mindenki megmutathatja, hogy mire képes, milyen focista. Én is ezért szerettem volna itt lenni már a felkészülés első napjától, bár a válogatott miatt egy héttel több szünetet kaptam volna. De mondtam, hogy már itt akarok lenni a csapattal, mert fél évig nem voltam velük, szerettem volna velük együtt elkezdeni a felkészülést. A felkészülés is pozitív volt, sok meccsen játszottam, jól játszottam. Örülök neki, hogy múlt héten a Sandhausen elleni kupamérkőzésen is kerettag voltam, és ha csak három percre is, de beálltam, és győztünk is. Persze a célom nem az, hogy pusztán keretben legyek, hanem hogy minél több meccsen játsszak.

Milyenek a benyomásai az új edzőről?
Teljesen más filozófiával játszik, mint Hecking, más a felállás is, ami nekem jobban kedvez, mert most egy védekező középpályással, két támadó középpályással és egy tízessel játszunk, ami azt jelenti, hogy négy belső középpályásra van szükség a kezdőben. Ezáltal nekem is nagyobb az esélyem. Remélem, minél többször pályára léphetek, hogy kezdőként vagy csereként, az most mellékes, az a lényeg, hogy játsszak.

A felkészülés során játszottak a Chelsea ellen is, ezen a találkozón is csereként lépett pályára. Milyen volt az a mérkőzés?
A felkészülés elején általában gyengébb csapatokat választanak ellenfélnek, aztán jönnek az egyre jobb gárdák, az utolsó meccsen pedig egy igazi topcsapat ellen játszunk, ez most is így volt. Jó érzés volt ilyen világsztárok ellen pályára lépni, fél órát kaptam. 2:0-ra vezettünk, 2:2 lett a vége, a Chelsea két tizenegyesből rúgott két gólt. Jó mérkőzés volt, ez is megmutatta, hogy jól fel vagyunk készülve a bajnokságra.

Van számszerű célkitűzés a klubban az új idény előtt?
Azt nem szokták megszabni, hogy hányadik hely a cél, mindig a következő meccsre koncentrálunk, és győzni akarunk, lényegtelen, hogy idegenben vagy otthon játszunk. Az elmúlt szezon eredményes volt, ötödik helyen zártunk, és ott leszünk az Európa-liga csoportkörében, vagyis sok meccs vár ránk ebben az évben.

Ez szintén növelheti az esélyeit, hiszen többet kell majd rotálni a játékosokat.
Így van, ott a bajnokság, ott a kupa és az Európa-liga is. Most két középpályásunk is sérült, egyikük a legutóbbi mérkőzésen szenvedett térdsérülést, amelyből két-három hónapig tart a felépülés. Tényleg bármi lehet. Ha hétvégén akár kezdőként is számítana rám az edző, arra is készen állok, de annak is örülni fogok, ha csereként beállhatok.

Kielben ön volt a szögletek, szabadrúgások felelőse, a Mönchengladbachban is önre bízzák a rögzített helyzeteket?
A felkészülés alatt többnyire két csapatra voltunk osztva, és az egyik félidőt az egyik, a másikat a másik csapat játszotta, vagy egyik meccsen az egyik, másikon a másik csapat volt bevetve. Sokszor voltam kijelölve a szögletekre, szabadrúgásokra, ez is jó visszajelzés, hogy bíznak bennem.

Mit gondol, az új idényben hányan szólhatnak bele a bajnoki címért folyó küzdelembe?
Az elején még biztosan több csapat is ott lesz, bár az utóbbi időkben a Bayern volt az egyeduralkodó. De sok jó gárda van, bármi megtörténhet, igaz, a legtöbben most is a Bayernre tippelnek, de ez nagyon erős bajnokság.

Beszéljünk kicsit a válogatottról is: a Jordánia elleni felkészülési meccsen csereként állt be, és nagyon jó teljesítményt nyújtott, de aztán nem utazott tovább a kerettel az azerbajdzsáni Eb-selejtezőre. Csalódott volt?
Egy kis csalódottság volt bennem, mert jó volt ott lenni a válogatottal, nagy játékosok, példaképek társaságában edzhettem, elég csak Hamšíkot említenem… Nem volt kellemes, hogy nekem haza kellett mennem, a többiek meg mentek a selejtezőre, de ilyen a foci, erre is kell számítani, főleg úgy, hogy tavasszal Kielben voltam, egy második ligás csapatnál. Nem voltam elkeseredett, tudom, hogy van esélyem újra bekerülni a válogatottba. Csinálom a dolgom, minden edzésen odateszem magam. Az nagyon jó visszajelzés lenne, ha megint behívnának, azt jelezné, hogy jó úton járok.

Főleg úgy, hogy a szlovák válogatottra kulcsfontosságú Eb-selejtezők várnak a horvátok és a magyarok ellen…
A válogatottban minden mérkőzés fontos, de ez tényleg két kiemelkedő meccs. Szuper lenne a világbajnoki ezüstérmes horvátok ellen ott lenni, a magyarok ellen meg számomra még különlegesebb lenne. Korosztályos válogatottban már játszottam a magyarok ellen, de a felnőttek között még nem.

Hogyan látja a szlovákok esélyeit az Eb-kvalifikációban?
Kiegyenlített a csoport, Horvátország, Wales, Magyarország és Szlovákia közül bárki ott lehet az első kettőben, és mind a négy csapatnak az is a célja, hogy továbbjusson. Szoros a mezőny, de remélem, hogy az egyik továbbjutó mi leszünk. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?