Bemutatkozott Dunaszerdahelyen az öttusa

<p>Gyökeret ereszt a Csallóközben az öttusa? Nem tudni, de hogy sikeres bemutatója volt a dunaszerdahelyi vidékfejlesztési szakközépiskolában és sportgimnáziumban, az biztos. Az első lépést Balczó Andrásnak, a sportág legnagyobb alakjának jelenlétében, közreműködésével tették meg a csallóköziek. A többi már rájuk vár…</p>

ÚJ SZÓ-ÉRTESÜLÉS

Nem egyedül érkezett Dunaszerdahelyre a háromszoros magyar olimpiai bajnok (1960 Róma és 1968 Mexikóváros – csapatban, 1972 München – egyéniben), a Nemzet Sportolója. Elkísérték az öttusa szlovákiai követei is: Polák Zoltán ötszörös csehszlovák bajnok, Peter Kurhajec tizennégyszeres csehszlovák bajnok és a szlovák szövetség képviseletében Szalay György, aki két versenyző fiát, Györgyöt és Jánost is elcsalogatta a találkozóra. Jani tizennegyedik volt a szingapúri ifjúsági olimpián, nemrég pedig egyéniben a junioroknál második, a felnőtteknél harmadik lett a szlovák bajnokságon.

Ahol Balczó András megjelenik, ott élményekben nincs hiány. Kinyitja életkönyvét, és meséli tapasztalatait. Hegedűs László igazgatóhelyettes szerint a gyerekek nagy érdeklődéssel hallgatták meg az előadást, majd a beszélgetés is sok hasznos tanácsot adott a diákoknak. Versenyzés közben a legfontosabb az akarat és a sport iránti tisztelet. Játszva, felszabadultan kell sportolni, a görcsös akarás nem vezet eredményre, tolmácsolta tapasztalatait Balczó.

Utána következett a tényleges sportágbemutató. Kiválasztott diákok két öttusaszámban versenyeztek: úszásban és futásban. Utóbbiban, vagyis kedvenc számában maga Balczó indította útjára a mezőnyt. Az iskola tájékoztatása szerint a következő diákok érték el a legjobb eredményeket: Tóth Tibor (másodikos sportgimnazista), Kubik Adrián (a vidékfejlesztési szakközépiskola negyedikes sportosztályosa), Hausleitner Norbert (negyedikes sportgimnazista), Kelemen Csaba (másodikos sportgimnazista) és Mezei József (a vidékfejlesztési szakközépiskola harmadikos sportosztályosa). Velük versenyzett a két Szalay fivér is, akik ráadásképpen bemutatót tartottak lézeres pisztolylövészetből és beöltöztek vívóöltözékükbe is. A lovaglás ezúttal elmaradt, azt gyakorolhatják máskor is a diákok, hiszen az oktatás keretében van lehetőségük lovagolni.

Hegedűs szerint Balczó elég sok ügyes gyereket látott a versenyzők között. „Öttusázók lehetnének belőlük – idézte az igazgatóhelyettes a neves sportember szavait. – Peter Kurhajec külön megköszönte az érdeklődést, az előadás és beszélgetés közben tapasztalt fegyelmet. Örömet szereztünk nekik, s vendégeink is örömet szereztek nekünk. A verseny után azt kérdezték a gyerekek: miért nincs ilyen minden héten? Annyira élvezték.”

Hogy lesz-e az öttusatörténetnek Dunaszerdahelyen folytatása, azt nem tudni. Csak az ismert, hogy lovagolni tanulhatnak az iskola diákjai, uszodába is mehetnek, és a futás sem áll távol tőlük. És ez már rögtön három szám az öttusából. (jmk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?