Az első lépést megtette a középdöntő felé a magyar válogatott. Jön a második?

MáthéDominik
Budapest |

A magyar férfi-kézilabdaválogatott Portugáliát az utolsó másodpercekben szerzett góllal győzte le 31:30-ra az Európa-bajnokságon. Ezek után kedden18 órától Izland ellen egy győzelem továbbjutást érhet Lékaiéknak.

A hollandok elleni gyengébb teljesítmény nem tűnt el az egyik pillanatról a másikra, sőt. A portugálok zsinórban három góllal kezdték a mérkőzést, Szita Zoltánék 5:2-nél kezdték meg a felzárkózást, és 6:7-nél már vezettek is. Ezt sikerült is tartaniuk egészen a félidő utolsó percéig, amikor Martins Soaresék újra előnybe kerültek, 15:14.

A hátrányt gyorsan ledolgozták a második játékrész elején és nagyon lassan három gólra nőtt a magyar előny. Portugália azonban a végén pokolian izgalmassá tette a mérkőzést és többszös is kiegyenlített, utoljára 12 másodperccel a vége előtt. A Gulyás István vezette szakmai stáb gyorsan időt kért, Lékai Máté pedig bemondta a figurát: „Felugrom, beálló kimegy, Dominik jön, egy lépés, ellövi.” Ez pontosan így is történt, annyi különbséggel, hogy Máthé Dominik nem csak el, hanem be is lőtte a labdát 5 másodperccel a vége előtt. Az egyébként emberhátrányban játszó ellenfélnek így már nem volt ideje válaszolni.

Az ismét teltházas MVM Dome valósággal felrobbant a gól után és elkezdődött az az ünneplés, amelyet már csütörtökön várt mindenki. A szurkolók és a játékosok együtt énekelték el a Himnuszt. A csapat az ismét nagyon fontos védéseket bemutató Székely Márton vezérletével tett néhány tiszteletkört, majd átadta a játékteret a már melegíteni érkező izlandi és holland válogatottnak.

magyarkézi

Köszönöm a csapattársaimnak és leginkább Lékai Máténak, hiszen ő mondta be a figurát, hogy bíztak bennem ilyen fiatalon. Ez a szurkolás ami itt ma volt, csak itt Magyarországon van. Nekünk vannak a legjobb szurkolóink. Nagyon boldog vagyok, hogy magyar lehetek” – kezdte az utolsó dudaszó utáni értékelést a döntő gólt szerző átlövő, akit a mérkőzés legjobbjának is megválasztotttak.

Nagy felelősség volt, de büszke voltam rá, hogy én fejezhettem be az akciót – gondolt vissza Máthé már a hétfő délutáni sajtóeseményen, ahol az izlandi mérkőzésről is kérdezték. – Már arra a találkozóra koncentrálunk. Délután lesz is egy videózás, amiből komolyabban fel tudunk készülni rájuk. Az első két meccsüket láttuk, egy nagyon gyors csapat. Ez számunkra elsősorban azt jelenti, hogy sokkal gyorsabban kell visszarendeződnünk, mint tettük azt Portugália ellen. Védekezésben az egyik hármas védőjük mindig fellép és 5-1-ben játszanak, úgyhogy fontos lesz, hogy egy az egy ellen jók legyenek a támadásaink. Persze a kapusaik ellen is nagyon kell készülnünk, hiszen mindketten jó játékosok. Talán ezek lehetnek a kulcsok a sikerhez.”

Az elsősorban a védekezésben szerepet kapó Ligetvári Patrik szerint ezzel a győzelemmel áttörhetett a bennük lévő gát: ”Megkaptuk azt az erőt a szurkolóktól is, amivel meg tudtuk nyerni a mérkőzést. Ebből kell táplálkoznunk. Ugyan így kell kiállni Izland ellen is és meg kell nyerni azt is. A portugálok ellen megvolt az áttörés. Hasonló szituációk voltak ott is, mint az első meccsen azzal a különbséggel, hogy higgadtak tudtunk maradni, hideg fejjel tudtunk gondolkozni és így elöl és hátul is jó teljesítményt nyújtottunk. A hollandok ellen is megvolt a sansz, de akkor belehibáztunk. Szerintem az elmúlt három év legrosszabb meccsét játszottuk, de talpraálltunk és így kell folytatnunk.”

Az izlandi válogatott szintén egy nagyon szoros végjátékban egy góllal, 29:28-ra le tudta győzni Hollandiát. Az északiak tehát 4 ponttal vezetik a csoportot, mögöttük a magyar és a holland csapat 2-2, míg Portugália 0 ponttal áll. A középdöntőbe a négyes első két helyezettje jut tovább.

Lékai

Izland ellen egy vereséggel kiesnének Lékaiék, egy kétgólos győzelem viszont biztosan továbbjutást érne. Ha csak eggyel sikerül győzniük, akkor arra is szüksége lenne a magyar válogatottnak, hogy a 20.30-tól kezdődő összecsapáson a hollandok ne nyerjenek Portugália ellen. Egy esetleges döntetlen a magyar-izlandin azt jelentené, hogy portugál sikerre van szükség a továbbjutáshoz.

Nekünk teljesen mindegy, hogy a korábbi vagy a későbbi meccset játszuk, hiszen magunkra kell koncentrálnunk. Természetesen átszámoltuk mi is, hogy mi lenne a legideálisabb eredmény a számunkra, de mindegyik forgatókönyvnél az jött ki, hogy minél több góllal nyerünk, annál jobb. A legfontosabb, hogy nyerni kell és legalább két góllal” – válaszolta újságírói kérdésre Lékai Máté.

Gulyás István szövetségi kapitány szerint már nem voltak annyire idegessek a játékosai, és ennek meg is lett az eredménye. „A második mérkőzésen már nyugodtabbak voltak, letisztultabban kézilabdáztak. Persze még mindig voltak pillanatok, amikor kicsit elvitte őket a szívük, de tudtak váltani. A végén egy ilyen helyzetben nincs okunk és időnk kételkedni az irányítóban. Ez akkor is jó döntés, jó figura lett volna Lékai Máté részéről, ha kapufára lövi Máthé a labdát” – utalt az utolsó másodpercekre a szakember.

Mi már jó pár napja nézegetjük az izlandiakat. Itt a nagy kérdés mindig az, hogy a verseny előtt hogy döntenek és ők kikkel jönnek el a tornára. Természetesen van a világbajnokságról is róluk anyagunk, de ott Pálmarsson például nem szerepelt. Most is vannak hiányzók, vannak újak, így mindig az aktuálisból, vagyis most a legutóbbi két mérkőzésből lehet leginkább készülni. Fontos, hogy mi stabilan tudjunk játszani, még felszabadultabbak legyünk és még inkább az igazi arcunkat tudjuk mutatni. Van még hová fejlődnünk. Meg kell ragadnunk a lehetőségeket. Például a portugálok ellen, mikor három góllal vezettünk, tovább kellett volna növelni az előnyt. Ezekben a helyzetekben pontosabbnak kell majd lennünk."

A hollandok ellen megsérülő klasszis beálló, Bánhidi Bence vasárnap ott volt a kispadon, de nem szállt be Portugália ellen. A kérdésre, hogy hogy van a játékos bokája a csapatvezető, Nagy László válaszolt hétfőn: „Jobban van. Van még egy teljes napunk rá, hogy még jobb állapotba kerüljön. Az orvosokkal együtt fogjuk mérlegelni, hogy játszhat-e.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?