Az elődöntőben a svédek ellen

Helsinki. Szerdán rendezték a negyeddöntő mérkőzéseit, a címvédő szlovák válogatott 3:1 arányban bizonyult jobbnak Svájcnál, és az utóbbi négy évben harmadszor jutott be az elődöntőbe, ahol ma Svédország lesz az ellenfél. Meglepetés, hogy Kanada csak hosszabbítás után nyert Németország ellen, a svédek 1:5-ös vesztésre álltak, mégis 6:5-re fordítottak az északi derbin.

Richard Lintner Marco Bührer kapuját veszélyezteti a Szlovákia–Svájc elődöntő mérkőzésenČTK/AP-felvételSzlovákia válogatottja aktívan kezdte a svájciak elleni meccset, kapuja elé szorította ellenfelét, levegőben lógott a gól. A 3. percben egy kapu előtti kavarodás során Hlinka a felső lécet találta el, és amikor a 7. percben emberelőnyben játszott, Bondra lövését ismét a kapufa állította meg. Svájc csapata az ellentámadásokra épített, s még az említett emberelőnyös helyzet során Wirz egyedül húzott kapura, de Lašák védett. A 15. perc elején 9 másodpercen belül Štrbák és Demitra is a kiállítás sorsára jutott, s az ellenfél megszerezte a vezetést. Hiába került nyomasztó fölénybe a címvédő, csak újabb kapufáig jutott, Zedník célzott pontatlanul. A második harmad elején a szabályokra túlságosan is ügyelő Matsuoka játékvezető egymás után kétszer is előnyhöz juttatta a svájciakat, de mégis a szlovákok egyenlítettek. „Megpróbáltam átjátszani a védőt, s ez sikerrel járt és láttam, hogy a kapus előrehajoltan várja a lövést, és az utolsó pillanatban a felső sarokba helyeztem a korongot” – mondta a gólszerző. A címvédő fokozta az iramot, beszorította ellenfelét, amely azonban kiválóan védekezett, nem engedte, hogy a szlovákok kombinatív játékkal próbáljanak eredményesek lenni. Ráadásul állandóan gyors kontrákkal próbálkoztak, s két alkalommal is majdnem gólt értek el. A harmad utolsó percében a csapatkapitány Šatan kapott jó átadást Stümpeltől, s nem hibázott. Ahogy a címvédő befejezte a második játékrészt, ugyanúgy kezdte a harmadikat, bő egy perc után Šatannak köszönhetően már 3:1-re módosította az eredményt. A svájciakat aktivizálta a gól, minden erejükkel a támadásra összpontosítottak, ezzel azonban fellazult a védelmük, s többször is gólt kaphattak volna. A hajrá a svájciak fölényét hozta, másfél perccel a meccs befejezése előtt emberelőnyhöz jutottak, lehívták kapusukat a jégről, de nem tudtak eredményesek lenni. Sőt, a szlovák csapat érhetett volna el gólt, Pálffy és Šatan a kapufát találta el. A meccs legjobbjának Šatant, illetve Ceredát nyilvánították.

VÉLEMÉNYEK. František Hossa, a szlovák csapat trénere: „A negyeddöntőben már a cél szentesíti az eszközt, a gyors gól feldobta az ellenfelet. Nagyon fontos volt, hogy nem kaptuk be a második gólt, hanem Šatan találatával megfordítottuk a mérkőzés állását. A harmadik találatunk után a svájciak mindent beleadtak, gólt akartak szerezni. Nem játszottunk hibátlanul, főleg a védekezés során akadtak hiányosságok. Az idegesség a hajrában is megmutatkozott, amikor két alkalommal sem tudtuk az üres kapuba juttatni a korongot. Nem volt szerencsénk, játékosaim négyszer is a kapufát találták el. A játékvezető érdekesen bíráskodott, ami nekünk nem kedvezett.”

Ralph Klueger, a svájciak trénere: „Az első harmadban kiváló teljesítményt nyújtottunk, a másodikban emberelőnyös helyzetben kaptuk a gólt, aminek nem szabad lett volna előfordulni. Nagyon jó teljesítményt nyújtottunk, hiszen csapatom a vb egyik legjobbja ellen játszott. Rákényszerítettük ellenfelünket, hogy keményen dolgozzon meg a várt győzelemért.”

Miroslav Šatan: „Tudtuk, hogy a svájciak a németekhez hasonló stílusban korongoznak. Vezető góljuk után sokáig tartott, amíg megtaláltuk a játék ritmusát. Éremért játszunk, tudjuk miről van szó. ĺgérjük, hogy a svédek ellen is mindent megteszünk a győzelem érdekében.”

Ján Lašák: „Az ellenfél a megszerzett gól után magabiztosan játszott, s kellemetlen perceket szerzett nekünk. A gól nem volt védhetetlen, ám a svájciak csatára egy testcsellel becsapott, s ez döntött. Nagyon fontos volt Kapuš egyenlítő gólja, és az emberelőnyünk során szerzett második találat, amikor 2:1-re módosítottuk a meccs állását. A svájciak szívósak voltak, jól szervezett védekezésből vezették a gyors ellentámadásokat, és főleg a hajrában voltak nagyon veszélyesek.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?