Az elefántok masíroznak

<p>Kialakult a legjobb négy mezőnye a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupáján: a csütörtöki elődöntők során Zambia–Ghána és Mali–Elefántcsontpart mérkőzésre kerül sor.</p>

A legjobb nyolc között bejött a papírforma, a torna két nagy esélyese bejutott az elődöntőbe az Afrikai Nemzetek Kupáján. Eddig kétségkívül Elefántcsontpart teljesítménye a meggyőzőbb, Didier Drogbáék a negyeddöntőben simán elintézték Egyenlítői-Guinea válogatottját, Elefántcsontpart úgy nyert 3:0-ra, hogy a duplázó Drogba az első félidőben még egy büntetőt is elhibázott. A Chelsea 33 éves csatára ezzel a már kiesett angolai válogatottat képviselő Manuchóval együtt vezeti a góllövőlistát – három találattal. „A srácok mindvégig biztattak és támogattak. Tartoztam nekik ezekkel a gólokkal. Nagyon büszke vagyok rájuk” – összegzett a center. Az elefántok eddig négy mérkőzést játszottak a tornán, s 8:0-s gólkülönbséggel jutottak el a döntő kapujáig. Drogba azonban tudja, hogy messze még az út vége. A csatár emlékeztetett a 2008-as tornára, ahol Elefántcsontpart 13:1-es gólkülönbséggel került a legjobb négy közé, majd ott 4:1-re kikapott Egyiptomtól. A csapat mostani ellenfele az elődöntőben Mali válogatottja lesz.
Ghána is várhatja a folytatást, de Asamoah Gyan és bandája eddig nem kápráztatta el a szurkolókat. A legjobb nyolc között a csapat hosszabbítás után verte 2:1-re Tunéziát, és a győzelemhez kellett Matluti kapus elképesztő bakija is. Az Étoile du Sahel 27 éves játékosa egy ártatlan beadást pottyantott Dede Ayew elé a 101. percben, a mérkőzést végül ez a jelenet döntötte el. Ghánára a legjobb négy között Zambia válogatottja vár. A zambiaiak Szudánt verték 3:0-ra a legjobb nyolc között, és ezzel 1996 után először jutottak be az elődöntőbe a kontinenstornán. Zambia sikere az összeszokottságban rejlik. Ahogy Hervé Renard, a csapat szövetségi kapitánya fogalmazott: „Nagy előny, hogy ezek a játékosok hosszú ideje együtt futballoznak. A csapatban nincsenek nagy sztárok, a legjobbjainkat alulértékelik, mert nem játszanak topklubokban, de ettől még ők is kiváló futballisták”. Hogy kikről is van szó? Például Cristopher Katongóról – a gárda legismertebb játékosa a Bielefeld és a Škoda Xanthi után 2011 óta a kínai Henan Constructions gárdáját erősíti. Zambia mégis ott van a négy között, Szenegál viszont már a csoportkör után búcsúzott, noha a szenegáli játékosok egyénileg bizonyára képzettebbek zambiai kollégáiknál. Lábjegyzet a csalódást okozó szenegáliak kapcsán: a sikertelen Afrikai Nemzetek Kupája szereplés után „hazatérve” Demba Ba és Papiss Demba Cissé egy-egy góllal vezette győzelemre a Newcastle-t a Premier Leagueben, Moussa Sow pedig a Fenerbahce–Besiktas derbin (2:0) talált a hálóba…
Az elődöntő negyedik résztvevője Mali tizenegye, Alain Giresse fiai a társrendező gaboni válogatottat búcsúztatták tizenegyesekkel. Szerencsés továbbjutás volt, a csoportkör során remeklő gaboniak többet támadtak a mérkőzésen, Mali a rendes játékidő hajrájában szerezte meg a hosszabbítást jelentő gólt. A meccs negatív hőse a legnagyobb gaboni sztár, Pierre-Emerick Aubameyang volt, aki a mérkőzés alatt is dönthetett volna, de nemcsak a helyzeteit hagyta ki, hanem – a büntetőpárbajban részt vevő tíz játékos közül egyedüliként – a tizenegyest is. „Mindannyian mögötte állunk, a tornáról pedig emelt fővel távozunk” – fejezte ki szolidaritását a Saint-Étienne 22 éves játékosával Gernot Rohr, a gaboniak szövetségi kapitánya. A tornáról a másik házigazda is emelt fővel távozhat. Noha EgyenlítőiGuinea válogatottjának keretéből mindössze két játékos született az országban, a „honosítottak csapata” a FIFA-világranglistán elfoglalt 151. helye ellenére megverte Líbiát és Szenegált is. „Kár, hogy ilyen korán összekerültünk a torna egyik favoritjával” – magyarázta csapata kiesését a válogatott szövetségi kapitánya, a brazil származású Gílson Paulo. Az azonban, hogy az egyenlítőiguineaiakat látjuk-e még olyan futballtornán, amit nem ők rendeznek, erősen kétséges.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?