Az egyéni csúcs is édeskevés – szűkül a mozgástere az országos bajnok Tóth Gergelynek

tothg

Azt gondoltam, könnyedén „megugorjuk a lécet”,  egy hangulatos kis interjúban bemutatom Tóth Gergelyt, a magasugrás új szlovákiai bajnokát. Beszélgetésünk viszont váratlanul lehangoló volt – nem mintha nem találkoztam volna korábban hasonló esettel, az élsport küszöbére érő fiatalokkal gyakran előfordul, hogy háttérbe szorul a sport.

211 centis egyéni csúccsal jutott a bajnoki elsőséghez, miközben ez volt az első aranyérme a felnőttek között, s az ország legjobbja lett. Kell-e ennél több?

A győztes magasság után 214 centire is felrakattam a lécet. Harmadik kísérletem reménykeltő, de érvénytelen volt. Győztes ugrásom is harmadik próbálkozásra sikerült.

Ez a maximum, amit ki lehetett hozni ebből a versenyből?

Ebben az időszakban igen, mivel nem edzek annyit, mint korábban, mert dolgozom is.

Az atlétikai szezon kellős közepén érte a siker. Netán arra készült, hogy más is összejöhet az idén?

Szerintem ez volt a csúcs, még lesz néhány verseny, és vége az idénynek.

Mit gondol, milyen magasságig juthat el?

Erre az évre a 216 centit vártuk, ennyi volt ugyanis a kiküldetési szint az U23-as Eb-re. A kontinensviadal lett volna a versenyidény kicsúcsosodása. Nem sikerült átvinnem a szükséges magasságot, és szerintem idén ez már nem lesz meg. Meglátjuk, eljutok-e a 220-as szintig. Remélhetőleg sikerülni fog.

Jelenleg milyen súlyt kap az életében az atlétika? Dominál vagy megfér valami mellett? Említette, hogy dolgozik is…

Inkább csak megfér valami, vagyis a munka mellett. Szóval már nem tudok ezer százalékot az atlétikának adni, mint régebben, egy-két évvel ezelőtt.

2021-ben érettségizett a pozsonyi Duna utcai gimnáziumban. Azóta is a Slávia STU-ban versenyzett. Edzői Vladimír Bezdíček és édesanyja, Tóth, lánykori nevén Végh Hajnalka. Ő is magasugrásban je- leskedett, bátyja, Attila távol- és hármasugrásban tartozott az ország legjobbjai közé. És mi lesz Gergellyel?

A gimi után dolgozni kezdtem, mivel Pozsonyban akarok lakni, de nem diákotthonban, hanem lakásra vágyom. Az atlétikából nem élek meg soha! S bár szükség lenne rá, támogató nincsen. Én meg nem akarom, hogy a szüleim havi ezer eurót fizessenek nekem azért, hogy lakásban élhessek.

Tehát Pozsonyban ragadt?

Szeptemberben a barátnőmmel visszaköltözünk Bősre, az anyumékhoz egy-két évre. Utána meglátjuk, vagy elmegyünk külföldre, vagy valahol veszünk házat.

És miből él?

Menedzser vagyok az egyik gyorsétteremláncban.

Igaz, hogy idén bajnok lett, de az elhangzottak szerint fél lábbal teljesen máshol jár…

Már nem is edzek annyit. Próbálkozok minden nap járni, de nem mindig jön össze. A munka beszűkíti a mozgásteremet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?