Az ausztrálok 28. diadala

Melbourne. Ausztrália nyerte a tenisz Davis Kupa döntőjét, miután a vasárnapi első egyesben Mark Philippoussis legyőzte Juan Carlos Ferrerót, s ezzel a hazai válogatott behozhatatlan, 3:1-es előnyre tett szert Spanyolország ellen. Az ausztrálok 28. alkalommal nyerték meg a férfi teniszezők csapatversenyét.

A várakozásnak megfelelően a házigazda ausztrál válogatott nyerte a Davis KupátČTK/AP-felvéteSzombaton a vártnál jóval könnyebben diadalmaskodott az ausztrál duó. Mindössze háromjátszmás volt az összecsapás, főleg azért, mert a vendégek hibát hibára halmoztak, s idejekorán beletörődtek a vereségbe. Tegnap aztán volt izgalom bőven.

A Rod Laver Aréna 15 ezres nézőközönségének lelkes biztatása mellett Philippoussis kezdett jobban, s óriási csatában 47 perc alatt nyerte meg az első játszmát, sőt, a folytatásban – bombaerős adogatásokkal, remek hálójátékkal – tovább növelte előnyét. Az ausztrál óriás újabb 41 perc elteltével már 2:0-ra vezetett a Roland Garros idei bajnoka ellen.

A harmadik szettben feltámadt a spanyol teniszező és fél óra alatt szépített. A negyedik játszmában Ferrero 2:2-es állás után nyerte el a kisebb vállfájdalmakkal küszködő ausztrál szerváját, és könnyedén, 32 perc alatt kiegyenlített. A szünetben rövid ideig mindkét játékost ápolták.

Az utolsó 22 perces felvonásban – meglepetésre – ismét Philippoussis volt a jobb: azonnal elvette Ferrero adogatójátékát, a sajátját pedig simán nyerte. Ekkor már látszott, a spanyol elvesztette hitét, lélekben feladta, s már nem tud felállni. A két csapat megegyezett, hogy az utolsó egyest, Lleyton Hewitt és Carlos Moya összecsapását nem játssza le.

VÉLEMÉNYEK

John Fitzgerald ausztrál kapitány: „Csak a legfelsőbb fokon beszélhetek a játékosokról: csodálatos érzés, hogy ismét elhódítottuk a kupát. Kemény meccs volt, a spanyolok a füvön is remekül teniszeztek. El tudom képzelni, mi történik, ha Spanyolországban, salakon kell játszani velük.”

„A Ferrero elleni mérkőzés végére nagyon elfáradtam, szinte elzsibbadt a vállam – így Mark Philippoussis. – De minden erőmet összeszedve megnyertem a meccset, s ezzel a döntő is eldőlt a javunkra. Hosszú menetelés volt, míg eljutottunk a fináléig, s boldog vagyok, hogy a győztes pontot nekem sikerült megszereznem.”

Juan Carlos Ferrero: „Szomorú vagyok, mert győzelmi reményekkel érkeztünk Melbourne-be. Azt hiszem, kissé hadilábon álltunk a szerencsével.”

Jordi Arrese spanyol kapitány: „Sajnálom, hogy nem sikerült kivívni a győzelmet, gratulálok a győzteseknek.”

EREDMÉNYEK: Arthurs, Woodbridge–Corretja, Lopez 6:3, 6:1, 6:3; Philippoussis–Ferrero 7:5, 6:3, 1:6, 2:6, 6:0.

Diadalával az ausztrál válogatott hétfőtől már vezeti a Davis Kupa ranglistáját. A második helyen a franciák, míg a harmadikon a tavalyi DK-győztes oroszok állnak. A nemzetközi szövetség (ITF) rangsorában az adott naptári évben elért eredmények mellett a korábbi három kiírást veszik figyelembe.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?