Az állami bajnokság, amely egy világjárvánnyal is dacol

Július Szőke

Juventus vagy Real Madrid. Barcelona vagy Bayern München, esetleg egy kemény Chelsea–Arsenal? Pár héttel ezelőtt egy, a topfocit kedvelő szurkoló körülbelül így tanulmányozhatta át a heti futballkínálatot. Mára azonban a koronavírus-járvány miatt szinte minden bajnokság szünetel. Azonban egy legény még van a gáton, ez pedig a fehérorosz liga. Megnéztük közelebbről, hogy mit érdemes tudni a belorusz pontvadászatról.
 

Türkmenisztánban betiltották a koronavírust, magát a szót nem lehet használni sem a médiában, sem az egészségügyben. Nos, Fehéroroszországban csak egy fokkal jobb a helyzet, ugyan Aljakszandr Lukasenka, az ország elnöke tudomást vett a betegségről, és kezelik is a fertőzötteket, kijelentette, hogy nem ül fel a tömeghisztériának, ami azt jelenti, hogy Fehéroroszországban minden a normális kerékvágásban működik, így hétvégén mérkőzések is vannak, nézők előtt. 

Az alapok

Az 1991-ben önállósodott belorusz liga jelenleg 16 csapatot számlál, ahol minden csapat kétszer játszik a másikkal. A legnagyobb eltérés az a megszokottól, hogy a durva tél miatt itt kora tavasztól késő őszig rendezik a bajnokikat, ami miatt a nemzetközi kupákban induló belorusz klubok mindig egy évvel a jó eredményük után játszhatnak Bajnokok Ligája- és Európa-liga-selejtezőket is. Az 1990-es évek leghíresebb fehérorosz csapata a Dinamo Minszk volt, az első öt önálló bajnokságot meg is nyerte, azonban mára inkább egy középcsapattá vált. Jelenleg a bajnokság meghatározó klubja az a BATE Boriszov, amely 1996-ban még a harmadosztályban szerepelt. 1999-ben azonban már az élvonal trónjára ült fel, és azóta még 14-szer volt bajnok. Egyaránt öt alkalommal szerepeltek a BL és az UEFA/EL csoportkörében is. A tavalyi szezonban azonban megtört a hegemóniája, a Dinamo Breszt lett a bajnok.

A háttérben álló rendszer

A fehérorosz labdarúgás az állam kezében van, az államnak kedves emberek irányítják. A Dinamo Minszk elnöke az az Aljakszandr Lukasenka pénztárcájaként aposztrofált Jurij Csizs, aki az ország egyik leggazdagabb embere. Csizs pont a Lukasenkával ápolt túl jó viszonya miatt nem utazhat be az Európai Unió területére. Arra, hogy mennyire bennfentes a belorusz foci világa, jó példa, hogy az állam gyakorlatilag elüldözte a litván üzletembert, Vladimir Romanovot, azzal, hogy nem engedte felépíteni az általa irányított Partizan Minszk új stadionját. A távozása után Lukasenkáék hagyták is csődbe menni a klubot.
Az ország első embere jobban szereti a jégkorongot, mint a focit. Ezt mi sem jelzi jobban, mint hogy a BATE focicsapata kevesebb pénzből gazdálkodik, mint a Dinamo Minszk hokicsapata. Ráadásul az állam hagyja teljesen tönkremenni a focistadionokat, amelyekben nem is lehetne nemzetközi meccset rendezni.

A fociban uralkodó állapotokat jól jellemzi, hogy a friss bajnok Dinamo Bresztnek nem más az elnöke, mint az argentin Diego Maradona. 2018-ban jelentették be Maradonát, aki ezután két hét szabadságra ment, azóta sem látta senki az országban. 

Érdekes

Érdekességek a Visnaja Ligából:

  • A fehérorosz bajnokságot már 11 országban közvetítik, Csehországtól egészen Indiáig. Magyar és szlovák csatornákon azonban még nem lehet nézni.
  • A BATE Boriszov egymás után 15-ször nyerte meg a bajnokságot, ez az európai bajnokságokban rekordnak számít. A BATE-t a Dinamo Minszk követi 7 bajnoki címmel, majd hét különböző csapat, amelyek egy címet nyertek.
  • A belorusz pontvadászatban eddig egyetlen magyar játékos szerepelt: Sándor István a 2010/11-es szezonban a Naftan Navapolack csapatában, amely azóta már a második osztályban szerepel.
  • Szlovák játékosok már többen voltak, akik Fehéroroszországban próbáltak szerencsét, egészen pontosan hatan. Közülük Július Szőke jelenleg is a Szoligorszk játékosa.
  • A leghíresebb fehérorosz labdarúgó Aljakszandr Hleb, aki játszott az Arsenalban és a FC Barcelonában is. 
  • Nemcsak a labdarúgó-, de a jégkorongbajnokság küzdelmei is zajlanak, nézők előtt.

A színvonal

A fehérorosz állami hírügynökség nem is kicsit játszik rá a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre, és így hirdeti a pontvadászatot: „Sokan azt hitték, hogy a belorusz bajnokság elmarad a világ vezető ligáitól. Ez a vélemény drámaian megváltozott azt követően, hogy a focirajongók megnéztek pár belorusz meccset. A rajongók kiemelték, hogy a belorusz labdarúgás színvonala jó, az eredmények pedig megjósolhatatlanok. Pontosan ez az, ami vonzza az igazi focirajongókat!” 
Azért nem eszik olyan forrón a kását, nézzük, hogy hol állnak a fehérorosz topklubok a magyar és szlovák csapatokhoz képest. A bajnokság legértékesebb kerete a Transfermarkt adatai szerint a BATE Boriszovnak van, 14 millió euró, a második a friss bajnok, Dinamo Breszt 12,7 millióval. Az NB I-ben a Ferencváros a legértékesebb 23,6 millióval, őt követi szorosan a Fehérvár 22 millió euróval. A Fortuna Ligában a Slovan vezet 15,3 millióval, a DAC a második 10,43 millió euróval. Ennek ellenére a nemzetközi kupákban a BATE nyolcszor találkozott magyar csapattal, 5 győzelem, 2 döntetlen és 1 vereség a mérlege. A szlovák csapatok közül egyedül a Slovan ellen játszott a BATE még a 2014/15-ös szezonban, BL-selejtezőt. Pozsonyban 1:1 lett az eredmény, Boriszovban könnyedén, 3:0-ra nyerte a BATE, és így bejutott a BL csoportkörébe.
Két évvel ezelőtt a Dinami Minszk kettős győzelemmel verte ki a DAC-t az Európa-liga második selejtezőkörében kettős győzelemmel. Dunaszerdahelyen 3:1-re, hazai pályán pedig 4:1-re nyert a Minszk.

Szurkolók

A nézők száma soha nem volt kiemelkedő az országban, bár a magyar és szlovák viszonylathoz képest még így is magas. A tavalyi szezonban, amikor a Breszt bajnok lett, átlagosan 8000 néző volt kíváncsi a meccsekre, a BATE hazai összecsapásait pedig 4-5 ezren nézik. Ha valaki tagja valamelyik belorusz ultracsoportnak, akkor annak minden meccs előtt meg kell jelennie elbeszélgetni és ellenőriztetni magát a külön a focimeccsekre odavitt furgonban. Nem lengethetnek angol nyelvű feliratokat, mert a szövetség attól tart, a rendőrség esetleg nem értené a helyszínen. A rendőrség sokszor kifejezetten akadályozza a vendégszurkolókat azzal, hogy a meccs kezdetéig akár a vasútállomáson is őrizetbe veszi őket.

Ha az állam nem is akarja beszüntetni a bajnokságot, a szurkolókat azonban már egyre jobban aggasztja a koronavírus, ezért a Nyoman Hrodna és a Sahcjor Szalihorszk szurkolói csoportja is bejelentette, hogy a járvány miatt mostantól nem járnak a meccsekre, és a többi drukkert is erre kapacitálja. Előbbiek azt üzenték az ország labdarúgó-szövetségének, hogy „vegyen bátorságot, és állítsa le a bajnokságot, ahogy a világ többi részén tették”.

A szövetség tegnapelőtt ezt a korosztályos bajnokságokat illetően megtette, az utánpótlásban már nem rendeznek fordulót a hétvégén.

(mgy, azonnali.hu)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?