Átszervezési körvonalak és kérdőjelek

<p>Nem új keletű a téma, de úgy néz ki, a következő holt idény slágere lehet a honi futballban. Az átszervezésről van szó, arról, hogy mit miképpen változtassanak meg a bajnokságok hierarchiájában. Kezdve a második vonaltól egészen az ötödik ligáig. A minap az első konkrét elképzelés is napvilágot látott. Annak is utánanéztünk, mit szólnak hozzá a Galántai és a Dunaszerdahelyi járásban.</p>

J. MÉSZÁROS KÁROLY

Ha a 2013/14-es bajnoki évadtól akarnák életbe léptetni az átszervezést, akkor a tavaszi rajt kezdetéig be kell jelenteni: mi, hogyan változik. Januártól életbe lép a Szlovák Labdarúgó-szövetség (SFZ) új alapszabálya, amely értelmében megszűnik a tanács, és helyette a közgyűlés lesz a szövetség legmagasabb szintű döntéshozó szerve. Utána februárban ülésezik a testület először. Hogy belenyúl-e a futballbajnokságok rendszerébe, azt előre nem tudni. „Másfél éve próbálkozunk, de hatalmas a nézetkülönbség. Ismert Kováčik SFZ-elnöknek az a nézete, hogy ha nincs elég támogatottsága az átszervezési elképzeléseknek, akkor inkább nem kellene belevágni” – jegyzi meg a várható fejlemények kapcsán Kiss Ervin, az SFZ Tanácsának tagja, aki egyben abban az átszervezéssel foglalkozó csoportban is tevékenykedik, amely a Nyugat-szlovákiai Labdarúgó-szövetség sporttechnikai bizottsága mellett jött létre.

Éppen e bizottság elnöke, Jozef Pecho kapta a minap feladatul a végrehajtó bizottság bajmóci ülésén, hogy készítse el azt az átszervezési javaslatot, amely a nyugat-szlovákiai bajnokságokat érintené. Ugyanezen a fórumon Ján Panák, a SFZ sporttechnikai bizottságának elnöke vázolta fel az újabb konkrét elképzelést a bajnokságok átszervezéséről, s ebből a nyilvánosságra is kiszivárgott. Ha a IV. ligában három, az V. ligában hat csoport születne, mindegyikben 14-14 csapat szerepelhetne. A hiányzó létszámot a területi szövetségek töltenék fel. Az V. ligában a legjobbnak az a modell ígérkezik, hogy két szomszédos járás csapatai kerüljenek egy csoportba. Ennek előnyei, hogy csökkennének az utazási költségek, és a nézőszám is emelkedhetne, mert több lenne a közeli települések rangadója – derül ki az elmondottakból.

Mit szólnak ehhez a Galántai és a Dunaszerdahelyi járásban?

Kiss Ervin, a Galántai Területi Labdarúgó-szövetség elnöke első kézből tájékozott a kulisszák mögött zajló érdekharcról, de őt is némiképp meglepte a felvázolt elképzelés. „Legutóbb fél éve tárgyaltunk, s akkor még öt V. ligáról volt szó, és aszerint a Galántai, a Dunaszerdahelyi és a Vágsellyei járás csapatai alkottak volna egy csoportot – állapítja meg még mielőtt konkrét kérdésekkel ostromolnám. – Véleményem szerint ez nem fog összejönni, mert a kialakuló csoportban növelni kellene a járásokból a kerületi V. ligába küldött csapatok számát. Közben három éve az a tendencia érvényesül, hogy a magasabb osztályból jönnek lefelé a csapatok. Szép az elképzelés, de más a valóság. Félek attól, hogy nem lesz érdeklődés, és nem fogjuk tudni feltölteni járásunkból a mezőnyt. Én a klubokat hallgatom, tudok az egyre sivárabb anyagi helyzetükről. Ezért nem látom reálisnak az átszervezést. Hangsúlyoznám, nem ellenzem, csak a realitás jelenleg mást sugall. Mindenhol ott vagyok, nyitott fülekkel járok, csak arról hallani keveset, hogy hogyan történne az átalakítás. Lesz még tanácsülés, lehet, hogy addig elmozdulunk valamerre.”

Szerencsés Lajos, a Dunaszerdahelyi Területi Labdarúgó-szövetség titkára egyelőre nem foglal állást a kérdésben. „Amíg nincs hivatalos verzió az átszervezésről, addig nem foglalkoztat bennünket. Tudjuk, hogy a kerület nyomja az ügyet, s jelenleg is mindössze a Čeladice és a Beladice van máshonnan, a három érintett járáson kívülről az V. ligában.”

Nem csoda, hogy Dunaszerdahelyen kivárnak, hiszen a területi bajnokságból két éve nem kívánt felkerülni egyik csapat sem, s értesüléseink szerint jelenleg ugyan lenne érdeklődés a feljutás iránt, de ez még túl korai, hiszen a bajnokság félidejénél sem tartunk. A nyugat-szlovákiai V. liga déli csoportjában jelenleg hat csapat található a Dunaszerdahelyi járásból.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?