Amikor a bíró közbeszól

<p>Hogy ki volt a keddi Bajnokok Ligája-játéknap főhőse? Nem futballista, s még csak nem is edző. Hanem egy bíró.</p>

KISS TIBOR NOÉ

A labdarúgó Bajnokok Ligája-nyolcaddöntők visszavágójának szuperderbijén (Manchester United–Real Madrid) egy török férfi vált főszereplővé. Méghozzá Cüneyt Cakir játékvezető. A 36 éves bíró biztosítási ügynökként dolgozik Isztambulban – de alighanem jól teszi, ha most egy időre lelécel, kámforrá válik. Vagy bármi. A Manchester United–Real Madrid meccset ugyanis sikerült eldöntenie a csapatok helyett.

Az angolok az első meccsen elért 1:1 tudatában magabiztosan őrizték az Old Traffordon a számukra tökéletesen megfelelő 0:0-t. Sőt, több helyzetet dolgoztak ki enervált ellenfelüknél, s még a vezető gólt is meg tudták szerezni (Sergio Ramos öngólja révén). Aztán Cakir közbelépett. Nani (MU) nyújtott lábbal rúgta meg Arbeloát, aki azonnal a földön kötött ki. Az eset súlyosnak látszott, de már elsőre is egyértelműnek tűnt, hogy Nani nem látta a háta mögül érkező ellenfelét. A portugál csak le szerette volna kezelni a labdát, szándékosságnak nyoma sem volt a mozdulatában. Sárga lap veszélyes játékért – ez lett volna a helyes ítélet. Ehelyett Cakir némi gondolkodás után piros lapot mutatott fel Naninak.

A kiállítás megzavarta az angolokat, a Mourinho által beküldött Modric vezérletével a Real Madrid percek alatt fordított. A Unitednek ekkor két gól kellett volna a továbbjutáshoz, és jellemző, hogy az angolok az utolsó húsz percben a kapujához szorították az emberelőnyben játszó spanyol csapatot. Gólt azonban nem tudtak szerezni (jegyezzük fel: a 90. perc környékén egy jogosnak tűnő tizenegyest sem adott meg nekik Cakir), maradt az 1:2, a Real Madrid továbbjutott, a Manchester United kiesett.

Hogy megérdemelt eredmény született-e? A Real Madrid edzője szerint nem. „A kiállítástól függetlenül a jobbik csapat veszített. Nem érdemeltünk győzelmet, nem játszottunk jól, de hát a futball már csak ilyen” – nyilatkozta a mérkőzés után tőle szokatlan sportszerűséggel José Mourinho. Sokatmondó volt Luka Modric nyilatkozata is a piros lap kapcsán. „A legjobb lesz, ha csendben maradok” – mondta a horvát karmester. A manchesteriek nem maradtak csendben. Sir Alex Ferguson az eset után olyan idegállapotba került, hogy a sajtótájékoztatóra sem ment el. Helyette a segítője, Mike Phelan állt a mikrofonok elé. Phelan „elképesztő”, „döbbenetes” bírói hibáról beszélt, amely alapjaiban változtatta meg a mérkőzés képét. Nehéz volna vitatkozni vele. (Az egyetlen ember, aki vitatkozik, Roy Keane. Az ír szerint Cakir jól döntött. De az írnek egyelőre csak csehókban osztanak lapot.)

Pedig Cüneyt Cakir nem holmi jöttment. Tavaly az egyik legfoglalkoztatottabb nemzetközi játékvezetőnek bizonyult, ő vezette a Barcelona–Chelsea BL-elődöntőt, valamint az Európa-bajnokság Spanyolország–Portugália elődöntőjét is. Decemberben ért a csúcsra: övé lett a klubvilágbajnoki finálé, amelyen a brazil Corinthians 1:0-ra győzött a Chelsea ellen. Elvileg a krémek krémjébe tartozik. De hát Kassai Viktor is oda tartozik. Mégis, mi emlékezhetünk a legjobban arra, miért kellett búcsút intenie a 2012-es Európa-bajnokságnak. Igaz, Kassait (illetve asszisztensét) egy gyorsan mozgó labda csapta be. Cakirnak könnyebb dolga volt, mégis rosszul ítélt meg egy viszonylag egyértelmű helyzetet. Ez a Manchester United továbbjutásába került.

A nap másik mérkőzésén kiderült, hogy a szuperszonikus sebességű passzfociból a német verzió egyelőre sokkal jobb, mint a dél-amerikaival feldúsított ukrán. A Borussia Dortmund az idegenbeli 2:2 után hazai pályán tükörsima, 3:0-s győzelmet aratott a Sahtar Donyeckkel szemben. Legjobb nyolcban a Dortmund. Részünkről: a döntőben a helye.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?