Alpesisí-vk: Shiffrin és Vlhová újabb párharca

Vlhová

Az alpesi sízők világkupaidényének hétvégi, söldeni rajtja előtt minden jel arra utal, hogy a női mezőnyben ismét Mikaela Shiffrin és Petra Vlhová különcsatája fog dönteni az elsőségről.

Tavaly az amerikai fenomén ült vissza a trónra, megszerezve negyedik nagy kristályglóbuszát. A 2020/2021-es bajnok Vlhová 184 pontos hátránnyal végzett az összetett második helyén. A szlovák síző viszont műlesiklásban bizonyult a legjobbnak.

Hogy a mostani szezonban melyikük felé billen a mérleg nyelve, lehetetetlen megjósolni, már csak azért is, mert hasonló taktikával készülnek az idényre: az előzetesen 42 versenyből álló sorozatnak valamivel kevesebb, mint a két harmadát tervezik abszolválni, ráadásul mindketten a műlesiklásra és az óriás-műlesiklásra fognak összpontosítani, kiegészítve néhány futammal szuper-G-ben.

A felkészülés során szuper-G-t és lesiklást is mentünk, de csak óvatosan, nem ezek a számok a prioritás számunkra. Két éve majdnem mindenhol ott voltunk, ami fizikailag és mentálisan is megterhelő volt. A nagy glóbusz megnyerése után fel kellett töltődnöm. Lehet, hogy a jövőben még visszatérünk a korábbi taktikához, de idén a tavalyi modell alapján haladunk majd – nyilatkozta Vlhová.

A 27 éves olimpiai bajnok Olaszországban, Svájcban és négy hétig Argentínában készült a versenyekre, elmondása szerint egyetlen napot sem kellett kihagynia az időjárás miatt. Mivel általában egyedül gyakorol, kapóra jött számára, hogy a legtöbb helyszínen több csapat sízői is a pályákon voltak, így összehasonlíthatta velük a teljesítményét.

A pályafutásom során már mindent elértem, amiről álmodtam. Az olimpia után nehéz volt motivációt találnom, de mostanra visszatért a korábbi elszántságom. Jól érzem magam, de a szezon első versenyén nem tudom, mire számíthatok – jegyezte meg Vlhová, aki tavaly és tavalyelőtt is harmadik lett az ausztriai idénynyitón. – A célom, hogy óriás-műlesiklásban előbbre lépjek 2021-hez képest, és természetesen műlesiklásban szeretném megismételni a korábbi sikereket. A gyorsasági számok kérdését pedig nyitva hagyjuk.

Szakértők szerint ha összetettben nem is, szlalomban lehet még egy konkurense a Shiffrin–Vlhová párosnak, a 2021-es kis kristályglóbusz birtokosa, az osztrák Katharina Liensberger, akinek szakmai stábjához csatlakozott Livio Magoni, Vlhová korábbi sikeredzője.

A férfiaknál a szlovák testvérek, Adam és Andreas Žampa is ott lesz a mezőnyben, amely az utóbbi évek legkiegyenlítettebbje, igazi topfavorit nélkül.

Az alpesisí-vk idénye – korábbi évektől eltérően – a bevezető hétvége után nagyobb szünet(ek) nélkül folytatódik egészen a március közepi andorrai fináléig. A sportági világbajnokságot februárban Franciaországban rendezik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?