Alfkona folytatja a versenyzést

<p>A pozsonyi lóversenypálya kedvence. Budapesten kevésbé kedvelik, pedig magyar színekben fut. Úgy nézett ki, Alfkona idén befejezi a versenyzést, de tulajdonosa, a nagyfödémesi Molnár Ernő másképp döntött. Adott a hatéves kancának még egy évet, így jövőre is láthatjuk a versenypályákon. A versenyló mátyusföldi tulajdonosával beszélgettem.</p>

J. MÉSZÁROS KÁROLY

Október tizenkilencedikén futott utoljára Alfkona ?

Nem. Még egy évet ráteszünk, s jövőre is folytatja.

A lóversenyidény közben azt nyilatkozta, hogy Alfkona idén befejezi a versenyzést, és tenyészetbe kerül. Miért döntött másképp?

Több szakember azzal érvelt, hogy hétéves koráig is futhat. Elfogadtam, amit mondtak. Alfkona valóban nagyon meg volt kímélve. Kétévesen csak háromszor versenyzett, idén is csak hétszer, tavaly mindössze hatszor. Minden alkalommal megkapta a szükséges időt a regenerációra. Öt év alatt harmincháromszor futott. Edzője, a vágsellyei Jozef Rozsival, aki Alagon foglalkozik vele, nem hajszolta agyon a lovat. A verseny után leadott harminc– negyven kilót mindig fokozatosan kapta vissza. Óriási a népszerűsége Pozsonyban, imádják az emberek, a ligeti lóversenypálya kedvence. Pesten nemigen kedvelik.

Alfkona 2008-ban született, 2012 júniusa óta versenyez, tehát öt versenyidény van mögötte. Miben tűnt ki a versenypályán?

Zsinórban többször nyert, amit értékelnek az emberek. Nagyon nagy futamokban is első volt, összesen tizenkilencet fejezett be győztesen. Csak Nyugat-Európában volt peches. Milánóban, Münchenben és kétszer Rómában… Többet Olaszországba nem megyünk, megalázóan viselkedtek velünk szemben. Három osztállyal jobbnak kell lenni, ha nyerni akar náluk valaki.

Sikerlovának eddigi mérlege harminchárom futamból tizenkilenc elsőség, hatszor volt második, s egyszer harmadik. Mindössze hét alkalommal nem került a képzeletbeli dobogóra. Ez kiváló helytállásról árulkodik…

Tulajdonosi szempontból az sem mellékes, hogy az ötödik helyig díjazzák a befutó lovakat. Alfkona egy kivétellel nem futott még helyezés nélkül. Rómában lett hetedik, de úgy, hogy Esposito zsoké százötven méterrel a cél előtt felállt a ló hátán, és ez visszafogta. Összesen harminchárom futamból harminckétszer helyezett volt. Ebben nagy érdeme van edzőjének, aki rendkívül állatszerető ember, jól kezeli, és szívügyének tartja sikerlovam felkészítését.

A tizenkilenc győzelem közül melyik a legértékesebb?

Számomra az a legnagyobb dolog, hogy háromszor megnyerte Budapesten a Kozma Ferenc Emlékversenyt, amelyen még jövőre is futhat.

Mikor megvette a lovat, milyen jövőt szánt neki?

Kétezer-kilencben aránylag olcsón vettem. Tulajdonosa infarktuson esett át az árverés közben, így nélküle zajlott a licitálás. Alfkona szereplése óriási családi élmény számunkra. Két lányom van, s unokám, Ramona szintén nagy lóbarát. Mindig csukott szemmel nézi a versenyt, annyira izgul, de mindenhova eljön velem. Istállónk is róla kapta a nevét: Ramona Racing. Harminckét versenyen ott volt az egész család, feleségem is velünk tart ilyenkor. Ünnep a ló futása. Mindnyájunk szórakoztatására vettük, sikerló lett belőle.

Tizenöt éve foglalkozik lótenyésztéssel. Volt már ilyen sikeres lova?

Még soha. Marián Šurda, a pozsonyi lóversenypálya igazgatója mondta, hogy minden száz évben születik ilyen ló. Apámnak is volt három lova, így a lószeretet már gyerekkoromban kialakult bennem. Számomra az istálló szaga is illat. Korábban gyengébb lovaim voltak.

Hány versenylova van jelenleg? Melyik léphet Alfkona nyomába?

Alfkonával együtt kettő. Most vettem egy egyéveset, elég jó papírokkal. Nehéz jósolni, mi lesz belőle, mert szerencse is kell hozzá. Ez is kanca. Jó képességű apja van, s csak otthon jöttünk rá, hogy lovaim nagyapja ugyanaz. Új szerzeményemnek még nincs neve, francia ló, de Németországban vásároltam. Három nevet javasolhatunk a német lószövetségnek, s majd ők eldöntik, melyiket használhatjuk.

Ha nem Overdose érájában tűnik fel Alfkona a versenypályán, akkor híresebb ló lehetett volna?

Nem tudom. Mindenesetre már egy Európa-csúcs birtokosa. Öt év alatt tizenkilenc első kategóriájú és rangosabb versenyt még más ló nem nyert meg. Overdose más kategória. Ha nem sérül meg, többet elért volna.

Lakhelyén, Nagyfödémesen is látták már valaha Alfkonát?

Eleinte Vágsellyén volt, aztán ment Mikóczyékkal, Overdose-zal és Rozsival edzővel Alagra. Soha nem volt még Nagyfödémesen, pedig már hívtak a faluba. Amiatt sem hozzuk haza, mert ha szállítjuk, mindig azt hiszi, hogy versenyre megy, s utána nem lehet bírni vele. Pozsonyban már sokszor látták a nagyfödémesiek és környékbeliek, buszokkal jöttek a futamára. Sokan a tévében nézték meg a győzelmeit.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?