Áldás és átok a dortmundi remeklés

Dortmund

Ha nem történik égszakadás vagy földindulás, akkor a német Bundesliga tavaszi idénye két sztárcsapat ádáz vetélkedéséről szól majd. A sorozatban hat bajnoki aranyérmet nyerő Bayern München hatpontos hátrányban van a Borussia Dortmund mögött, de még nem adta fel a címvédés lehetőségét. A fiatalokkal remeklő listavezető pedig abban reménykedik, hogy ez a lendület és előny kitart május 18-ig. Az is döntő lehet a két sztárklub között, hogyan tudja forgatni a játékosait a többfrontos igénybevétel (bajnokság, kupa, Bajnokok Ligája) során, és a nagy terhelések miatt melyikük ússza meg komolyabb sérülések nélkül.

A várakozásokkal ellentétben nem úgy alakult a német labdarúgó-bajnokság élvonalának őszi szezonja, ahogy az utóbbi időkben megszokhattuk. Az elmúlt nyolc évben először fordult elő, hogy nem a Bayern München áll az első helyen, a nyári edzőváltás óta nem igazán úgy szerepel a csapat, ahogy az elvárható lenne. A vezetés még bízik abban, hogy Niko Kovac egy jó tavaszi meneteléssel nem csupán a bizalmat, de az első helyet is visszaszerzi.

Az Eurosport.de a hétvégi folytatás előtt a játékosként és edzőként egyaránt három-három bajnoki címet szerzett Felix Magathot kérte fel elemzésre. A 65 éves szakember – aki 2004–2007-ben a Bayernt is irányította – úgy vélte, a jelenlegi éllovas Borussia Dortmund nem nyugodhat meg, mert a hatpontos előny nem túl sok, szerinte ezt egykori klubja simán ledolgozhatja.

Úgy, ahogy a 2011/2012-es szezonban a dortmundiak tették: 17 forduló után még a bajorok álltak az élen, végül azonban a Borussiáé lett az aranyérem. Magath szerint a Dortmund akkori hajrája és nagyszerű tavaszi sorozata, amely során 15 meccset megnyert és kétszer döntetlent játszott, a követendő példa. „Nem hiszem, hogy a Dortmund olyan klasszisteljesítményre képes, ami kitart a szezon végéig. Feltételezem, hogy a stabilabb, minőségi játékosokból álló Bayern lesz a bajnok és a rivális csupán az ezüstérmet szerzi meg” – nyilatkozta.

Öreg pillérek és feltörekvő fiatalok

Pedig sok minden szól a Dortmund mellett. Érdekes statisztika, hogy a Bundesliga 1963 óta íródó történetében sorozatban háromnál több aranyérmet egyetlen csapat sem tudott nyerni, egészen a jelenkorig. A müncheniek most zsinórban a hatodiknál tartanak úgy, hogy a kulcsemberek nemigen változtak, ugyanúgy Manuel Neuerre, Jérome Boatengre, Arjen Robbenre és Franck Ribéryre épül a csapat. Ezek a pillérek öregszenek, ugyanakkor dortmundi részről olyan sikerre éhes fiatalok törnek a csúcs felé, mint Jadon Sancho, Jacob Bruun Larsen vagy Christian Pulisic, minden idők legdrágább amerikai játékosa.

A dortmundiak egy új rekordot is elértek: 16 különböző játékos szerezte góljaikat, és ezt már a 14. fordulóban elmondhatták magukról, ilyenre korábban nem volt példa a Bundesliga történetében. Sokan féltették a csapatot Pierre-Emerick Aubameyang távozása miatt, de Paco Alcácer nagyszerű helyettesnek bizonyult 12 góljával (Reus 11, Sancho 6 találatot szerzett). A Bayernnél tizenhárman voltak eredményesek, Robert Lewandowski egymaga tízet vállalt.

Érdekes

Magyar kapus az év csapatában

A német labdarúgó-bajnokság hivatalos oldala, a Bundesliga.com január elején közzétette az ősz csapatát, amelyben Gulácsi Péter lett a legjobb kapus. A különelemzés szerint ugyan a Mönchegladbach kapusa, Yann Sommer 77 százalékos teljesítményt nyújtott, de Gulácsi csupán egy százalékponttal maradt el tőle, és csak 17 gólt kapott. Hét mérkőzésen őrizte meg kapott találat nélkül a kapuját, október 7-e és november 11-e között sorozatban ötször védett hibátlanul.

Az ősz csapata a Bundesliga.com szerint:

Gulácsi Péter (RB Leipzig) – Joshua Kimmich (Bayern München), Dayot Upamecano (RB Leipzig), Niklas Süle (Bayern München), Achraf Hakimi (Dortmund) – Jadon Sancho (Dortmund), Axel Witsel (Dortmund), Marco Reus (Dortmund) – Sebastien Haller (Eintracht Frankfurt), Robert Lewandowski (Bayern München), Luka Jovic (Eintracht Frankfurt).

Legjobb csere: Paco Alcacer (Dortmund)

Dárdai jobb Hertha-tavaszt vár

17 forduló után hat győzelemmel, hat döntetlennel és öt vereséggel, 24 ponttal a 8. helyen áll a Dárdai Pál edzette Hertha, amelyben az edző 19 éves fia, Palkó öt mérkőzésen is szerepelhetett (egyszer kezdőként, négyszer csereként). Amióta a berliniek 2013-ban visszajutottak az élvonalba, ősszel mindig több pontot gyűjtöttek, mint a szezon második felében, de most Dárdai Pál abban bízik, a tavasz jobban fog sikerülni. „Meggyőződésem, hogy ha az összes játékosom egészséges lesz, a 2015 óta tartó edzői időszakom legjobb tavaszi idényét fogják produkálni. Mindenki láthatta, milyen potenciál van a csapatban, amikor mindenki hadra fogható” – mondta Dárdai. A keretben eddig egy változás volt, a 28 éves középpályás, Alexander Esswein nyárig kölcsönben Stuttgartba került.

Reus és Witsel teljesítménye lesz a döntő

A Dortmund keretében döntő változás nem történt a januári átigazolási időszak első harmadában. Ugyan a klub eladta az amerikai válogatott Christian Pulisicet a Chelsea-nek 64 millió euróért, de az angolok kölcsönben továbbra is a németeknél hagyták. Így az egyetlen távozó eddig Sebastian Rode, aki egyetlen percet sem játszott a 2018/19-es szezonban, így a szezon végéig tartó frankfurti kölcsönszerződése nem nagy veszteség.

Lucian Favre edző szerint döntő lesz, hogy a sokadvirágzását élő Marco Reus egészséges marad-e, ha igen, akkor szép tavasz elé néz a klub. A 29 éves középpályás az őszi 17 mérkőzésen 11 gólt szerzett és nyolc gólpasszt adott, ezzel a bajnokság egyik legjobbja volt. „Marcóval már a Mönchengladbachnál is együtt dolgoztam, mindig is szenzációs játékos volt. Elsősorban támadó középpályásként él a pályán, intelligens, kivételes képességű futballista, hihetetlen, ahogy érzi a játékot.”

Szakemberek szerint a másik kulcsember a belga Axel Witsel lehet, akit a nyáron a kínai Tiencsin Csüancsientől csábítottak el. Bár nem ő a leggyorsabb, de szívvel és ésszel futballozik, az ő rutinjára nagy szükség van a középpályán. 

„Az eddigi meglepően jó teljesítmény egyszerre áldás és átok. A szurkolók körében megnőttek az elvárások, de nem szabad kimondani, hogy mi vagyunk a favoritok. A Bayern még mindig magasabb szinten van, nekünk a napi munkánkra kell koncentrálnunk – vélte Hans-Joachim Watzke, a Dortmund vezérigazgatója.

A védelem megerősítésére egy 19 éves argentin játékos, Leonardo Balerdi érkezik a Boca Juniorstól, a hírek szerint a németek 15 millió eurót fizetnek érte. De a helyi lapok azt is tudni vélik, hogy a klub megegyezett a 25 éves Thorgan Hazard-ral is, de a Mönchengladbach belga játékosa – a Chelsea-csillag Eden Hazard testvére – valószínűleg csak a nyáron csatlakozik a Borussiához 45 millió euróért.

Tornagyőzelem gól nélkül

A bajorok egy dohai edzőtáborral nyitottak, ahol Robben és Ribéry sérülés miatt nem sok munkát végzett, a helyükön tavasszal várhatóan Kingsley Coman és Serge Gnabry kap majd lehetőséget. Együtt készülhetett a társakkal a csapat egyetlen eddigi januári szerzeménye a kanadai válogatott Alphonso Davies. A 18 éves, kilencszeres kanadai válogatott csatárral még júliusban egyezett meg a német klub, a megállapodás szerint befejezte az MLS aktuális szezonját a Vancouver Whitecaps FC-nél, és úgy csatlakozott a bajorokhoz.

A hétvégén már Düsseldorfban szerepelt a csapat, és meg is nyerte a Telekom-kupa elnevezésű egynapos felkészülési tornát. A mérkőzések 45 percig tartottak, döntetlen esetén azonnal tizenegyesrúgások következtek. A Bayern gólt sem szerzett, mégis nyert: játékosai két 0–0-s mérkőzés után ugyanis biztosabb lábbal lőtték a büntetőket.

Nem kell háborús nyilatkozat

A Bundesliga pénteken a Hoffenheim–Bayern München összecsapással folytatódik, és Hasan Salihamidzic nagy jelentőséget tulajdonít a mérkőzésnek. „Nagyon fontos, hogy jól rajtoljunk” – nyilatkozta a Bayern sportigazgatója. Hasonlóképpen vélekedett a világbajnok kapus, Manuel Neuer is, aki szerint a rangadón aratott győzelem óriási lökést adhat. „Mindig nyerni akarunk, és miután tavaszra rengeteg tervünk van, Hoffenheimben szeretnénk egyből három ponttal nyitni” – jelentette ki határozottan Neuer.

Egy siker főleg annak ismeretében érne sokat, hogy a fordulóban a Dortmund sem mehet biztosra a 4. helyezett RB Leipzig vendégeként. Márpedig egy pénteki Bayern-győzelem extra nyomást tenne a listavezetőre a szombati csatája előtt. „Nem hiszem, hogy háborús nyilatkozatokat kellene tennünk. Gondoskodnunk kell arról, hogy győzelemmel rajtoljunk, ezáltal a Dortmund végig azt érezze, hogy ha hibázik, mi a nyomában vagyunk” – vélte Thomas Müller.

Pincési László

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?