Akadály a tulajdonos

Még mindig bizonytalan, hogy indulhat-e együtt az UEFA által rendezett kupákban a Ferencváros és az MTK labdarúgócsapata, mert bár papíron nincs közös irányítás alatt a két csapat, a tulajdonlásban vannak átfedések. Márpedig az európai szövetség érvényben lévő szabálya kimondja, hogy azonos érdekeltségű klubok nem vehetnek részt egy kupában.

Várszegi Gábor egyik kedvenc csapatának, az FTC-nek a játékosai örülnek a kupagyőzelemneknbI hu-felvA kilencvenes évek klubvásárlási hulláma arra késztette az Európai Labdarúgó Szövetséget, hogy (a játék tisztasága érdekében) kizárja az azonos tulajdonosi érdekeltségbe tartozó csapatok részvételét ugyanabban az európai kupában. Érdeklődésünkre az UEFA megerősítette, hogy a 2000/2001-es idényben bevezetett és jelenleg is érvényes szabályzata értelmében, ha két vagy több klub azonos ellenőrzés alatt áll, akkor csak az egyik indulhat közülük egy kupasorozatban. Az azonos ellenőrzés pedig annyit tesz, hogy egy természetes vagy jogi személynek többségi szavazati joga van a részvényesek között, vagy joga van a menedzsment, vagy az ellenőrző testület tagjai többségének kinevezésére vagy elmozdítására. Megkötés az is, hogy egy személy nem tölthet be felelős beosztást több csapatban, természetesen ez a tilalom is csak az azonos kupákban induló klubokra vonatkozik. Az UEFA a tulajdonviszonyok szempontjából ugyanis a nemzeti bajnokságok ügyeivel nem foglalkozik, annál inkább az általa szervezett kupákéval.

Márpedig ha a végén nem változik az NB I állása, a Ferencváros a Bajnokok Ligájába, az MTK az UEFA Kupában szerepelhet, ám idővel (ha a Fradi a sorozat bizonyos szakaszában kiesik) találkozhat egymással a két csapat. Az UEFA Kupában. Persze, csak akkor, ha az európai szövetség mindkét klub nevezését elfogadja. Mert a közvélekedés úgy tudja, hogy a két klubnak közös a főnöke.

A Ferencváros üzletrészének 99 százaléka a Fotex Rt., amelynek elnöke Várszegi Gábor, birtokában van, míg az MTK Hungáriát a Fotex Ingatlanfejlesztő és Karbantartó Kft. üzemelteti. A Fradi esetében tehát nem is kérdés, ki a tulajdonos, bár a cégnyilvántartásban az FTC Labdarúgó és Sport Rt. adatai éppen „módosítás alatt” állnak. Kicsit bonyolultabb a helyzet az MTK-val. A Fotex Ingatlanfejlesztő és Karbantartó Kft. Tarnai Zsuzsanna és a panamai bejegyzésű Blackburn International Inc. tulajdona. Ugyanakkor a Fotex Rt.-ben is részvényes a Fotex Ingatlanfejlesztő és Karbantartó Kft. és a Blackburn International Inc., mégpedig 17,64, illetve 17,14 százalékban. Legalábbis a Budapesti Értéktőzsde tavaly szeptember közepi adatai szerint, tehát úgynevezett kereszttulajdonlás esete áll fenn. Igaz, hogy ez nem többségi tulajdon, de ez a két cég a legnagyobb tulajdonos a Fotex Rt.-ben, tehát döntő befolyással bírhat a Fradi 99 százalékát birtokló társaságban. Hogy mindez mennyire mond ellent az UEFA-tiltásnak, a kérdésben az MLSZ egyelőre nem foglalt határozottan állást.

Öt évvel ezelőtt az UEFA közölte, hogy a Slavia Praha és az AEK Athen közül csak az egyik indulhat az UEFA-kupában, mert mindkét klub az angol ENIC nevű céghez tartozott. Az ENIC a lausanne-i független sportbírósághoz (CAS) fordult, és nyert, vagyis mindkét csapat nevezhetett az 1998/1999-es kupába. De a CAS döntése csak arra az egy esetre volt érvényes, a bíróság végeredményben arra hivatkozva bírálta felül az UEFA tilalmát, hogy a nemzetközi szabályzat még nem volt kellően kidolgozva. Az UEFA később egyeztetett a nemzeti szövetségekkel, majd új szabályt alkototta (jelenlegit), amelyet már a CAS is elismer. Sőt az EU vesztett már Brüsszellel szemben csatát, de most úgy látszik, mindenki támogatja a klubok függetlenségét garantáló határozatot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?