Afrikai favoritok korai búcsúja

<p>Az afrikai labdarúgó-kontinenstorna immár egy tragédia árnyékában zajlik. Összegzés az Afrikai Nemzetek Kupája csoportköréről.</p>

Véget ért a csoportkör a 2012-es Afrikai Nemzetek Kupáján, az afrikai futballról most mégsem a futball, hanem az egyiptomi tragédia jut az emberek eszébe. Az egyiptomi al-Maszri–al-Ahli mérkőzés után kitört tömegverekedésben legalább 74 személy veszítette életét, s több százan megsebesültek. Ez volt a futball történetének legtöbb halálos áldozattal járó eseménye a 2001-es, ghánai tragédiát követően – akkor Accrában 127 ember hunyt el a Hearts of Oak–Asante Kotoko találkozót követően.

A tornán az utóbbi három Afrika-kupa győztese, Egyiptom nem vesz részt, és a címvédőn kívül hiányoznak olyan nagycsapatok is, mint Nigéria, Kamerun vagy a Dél-afrikai Köztársaság válogatottja. A csoportkör során aztán további favoritok búcsúztak. Az A csoportban két mérkőzés után eldőlt, hogy az egyik titkos esélyesnek tartott válogatott, a szenegáli, semmiképpen sem juthat be a legjobb nyolc közé, miután előbb Zambiától (1:2), majd a rendező, s a világranglista alsó fertályában tanyázó Egyenlítői-Guinea (1:2) csapatától is kikapott. A Líbia elleni harmadik mérkőzéssel (1:2) teljesedett be a katasztrófa, Szenegál nulla ponttal búcsúzott, olyan játékosokkal a keretében, mint Papiss Demba Cissé (Newcastle), Moussa Sow (Fenerbahce) vagy Mahamadou Niang (al-Szadd). „Nem fogok lemondani. Nem fogok lemondani, ez világos. Őrült vágy él bennem, hogy folytassam a munkát!” – válaszolt az újságírók kérdéseire feldúltan a Líbia elleni mérkőzés után Amara Traoré, a gárda szövetségi kapitánya.

Nem kisebb meglepetést okozott Marokkó, amely Szenegálhoz hasonlóan már két mérkőzés után „elszállt”. Az észak-afrikaiak előbb Tunéziától (1:2), majd Gabontól (2:3) szenvedtek vereséget – mentségükre szóljon, hogy mindkét mérkőzésen szép játékot mutattak, s az utolsó, Niger elleni mérkőzésüket legalább megnyerték (1:0). Szenegáli kollégájához hasonlóan a marokkóiak trénere, Eric Gerets sem játszadozik a távozás gondolatával. „Nem túl sok csalódás ért a karrierem során, ezért különösen frusztráló ez a kiesés, mivel sem Gabon, sem Tunézia nem volt jobb nálunk. Most visszamegyek Marokkóba, és szembenézek az emberekkel” – nyilatkozta a belga edző a kínos kudarcot követően. Az 1976-ban aranyérmet szerzett Marokkó – amelyet sokan titkos esélyesnek tartottak – folytatja gyászos szereplését a tornán, az elmúlt húsz évben rendezett tizenegy Afrika-kupa során a csapat mindössze kétszer jutott be a legjobb nyolc közé.

Ott van viszont a negyeddöntőben mindkét rendező ország csapata. A csoportmérkőzések során különösen a gaboni válogatott nyújtott kiemelkedő játékot, s immár az sem volna meglepetés, ha Gernoth Rohr csapata bejutna a döntőbe. Érdekesség, hogy folytathatja szereplését Szudán, amely 42 év után nyert ismét mérkőzést az Afrikai Nemzetek Kupáján, Burkina Faso legyőzésével. 42 éves rekordot sikerült beállítania Guinea gárdájának, amely 6:1-re győzött Botswana ellen. Ötgólos különbséggel ezt megelőzően Elefántcsontpart győzte le Etiópiát (1970) – Guinea azonban a bravúros siker ellenére sem jutott tovább a csoportjából. A fináléba a legtöbben továbbra is Ghána és Elefántcsontpart tizenegyét várják, a két szuperfavorit gond nélkül vette az akadályokat a csoportkörben, Elefántcsontpart gólt sem kapott. A sorsolás alapján a két ászcsapat legfeljebb a döntőben találkozhat, addig azonban még két-két rázós meccs vár Asamoah Gyan és Didier Drogba csapatára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?