Addig jár a herendi a Hungaroringre, míg el nem törik…

F1
Mogyoród |

A Magyar Nagydíj versenyén a Red Bull dupla dobogót szerzett, miután Max Verstappen sima győzelmet aratott, Sergio Perez pedig a pódium 3. fokára állhatott fel. Köztük Lando Norris, a McLaren versenyzője ért célba a 2. helyen.

Habár a futam nem sok izgalmat hozott, a hétvégén bőven akadtak események a hungaroringi paddockban.

Évfordulók a Magyar Nagydíjon

Több évfordulóról is szólt a Magyar Nagydíj hétvégéje: Baumgartner Zsolt éppen 20 évvel ezelőtt, a hungaroringi hétvégén debütált a Forma–1-ben. Baumgartner a Jordan csapat tesztpilótája volt 2003-ban, majd amikor az istálló versenyzője, Ralph Firman a Magyar Nagydíj szabadedzésén megsérült, őt kérték meg, hogy ugorjon be helyette a Hungaroringen és Monzában. Az első és eddigi egyetlen magyar Forma–1-es versenyző számára végül a 2004-es volt az első teljes szezon a királykategóriában, amikor az Amerikai Nagydíjon összejött számára a pontszerzés. Az F1-es karrierje azonban ennek az évnek a végén véget ért.

Szintén 20 éves évfordulót ünnepelt Fernando Alonso: a spanyol pilóta 2003-ban, a Magyar Nagydíjon szerezte első győzelmét. A rutinos versenyzőnek nem sikerült dobogóval ünnepelnie a hétvégén, azonban néhány szóban felidézte emlékeit: „Emlékszem. Csodálatos pillanata volt az életemnek és a karrieremnek is. Volt egy időmérő, ahol a verseny első etapjára meg kellett tankolnunk az autót“ – mesélt Alonso a kvalifikációról, amelyet végül megnyertek 2003-ban. „De szombat este úgy gondoltuk, hogy kevés lesz az üzemanyag, és egy kicsit másképp alakul majd a verseny. Azt hittük, hogy a top 5-re lesz esélyünk, esetleg egy dobogó volt a reális cél. Végül megnyertük a versenyt. Ez egy meglepetés volt, nagyon örültünk neki. Ezután egy kicsit minden megváltozott. A kérdésre, pontosan mi változott meg az életében az első győzelme után, a spanyol így felelt: „Különösen a pályán kívül változtak meg a dolgok, nagyon sok minden az életemben és Spanyolországban is. 20 éve nincs magánéletem.“

A harmadik évforduló már egy kicsit régebbre, 150 évvel ezelőttre vezet vissza: 1873-ban született Szisz Ferenc, az első Grand Prix győztese, amelyet 1906-ban rendeztek Franciaországban, Le Mans-ban. Ez volt az első, mai értelemben vett nagydíj, amelyet Szisz 32 perces előnnyel nyert meg a többiek előtt. Ugyan gyengébb teljesítményű Renault-val indult, ám a Michelin kifejlesztett egy kereket, amelynek felnijén a gumi már rajta volt, és magát a felnit könnyebben tudták le-, illetve felszerelni az autóra. Ezzel rengeteg időt spóroltak: a többieknek akár negyed órába is beletelt a kerékcsere, a Michelin-autók esetében ez kevesebb mint 4 percig tartott, így Szisz Ferenc fölényes győzelmet aratott.

 

F1

2032-ig hosszabbított a Magyar Nagydíj

Jó hírt jelentett be szombaton a Hungaroringen Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint dr. Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár: új megállapodás született a Magyar Nagydíjat illetően, így már 2032-ig biztosított a mogyoródi verseny jövője. A szerződés az eddigi, 2027-ig szóló kontraktus megújítása volt, a hosszabbításnak azonban feltételei voltak: komoly felújítási munkálatokra lesz szükség a jövőben, beleértve a főépületet, a főtribünt, valamint a szurkolói zónákat.

Stefano Domenicali, a Formula–1 elnök-vezérigazgatója elmondta, a Hungaroring fejlődésével olyan irányba halad, amit minden versenypályán látni szeretnének.

Remek hír, hogy bejelenthetjük, hogy további 5 évvel hosszabbítottunk a Magyar Nagydíjjal“ – nyilatkozta Domenicali. „Ez egy nagyon különleges pálya Budapest mellett, egy olyan helyszín, amelyet minden versenyző és szurkoló vár a versenynaptárban. Látjuk a promóter elköteleződését, hogy fejlesszék a magyarországi létesítményeket és a rajongók élményeit növeljék. Ez pedig fontos lépés, és olyasvalami, amit látni szeretnénk minden eseményen, hogy fejlődhessünk és jobbá tegyük a versenyeinket.“

Gyulay Zsolt hozzátette, a Hungaroring hamarosan nagy fejlesztéseken megy keresztül, így egy olyan világszínvonalú helyszín lesz, amely tükrözi a Forma–1-től elvárt magas színvonalat.

Büszkék vagyunk, és megtiszteltetés, hogy megállapodtunk a szerződés hosszabbításában. Ez az aláírás rendkívül kiemelkedő eredményt jelent számunkra. A pályánk fejlesztései – amelybe beletartozik a paddock főépülete, a főtribün és a nézői zónák – várhatóan 2026-ra elkészülnek.“

A versenyzők véleménye

Nemcsak a magyarok örülhetnek a Hungaroring szerződéshosszabbításának, de a hétvégi dobogósok is boldogan fogadták a hírt.

Szerintem ez remek! Imádok versenyezni itt“ – reagált a bejelentésre a győztes, Max Verstappen. „Ez egy technikás pálya. Emlékszem, mielőtt a Formula–3-ban kezdtem, a Formula Renault-val teszteltem itt, és nagyon nehéz volt megtanulni ezt a pályát, hogy jól menjen. De szoktam itt GT-autókat is vezetni, nagyon élvezetes. Nem a legnagyobb pálya, olyan, mintha egy nagy gokartot vezetnél körbe. Szóval jó, hogy a versenynaptárban marad, Budapest pedig közel van, amely szintén egy szuper város. Tényleg nagyszerű hír!“

Lando Norris a hétvége kezdetén nem gondolta volna, hogy Verstappen mögött dobogóra állhat vasárnap, azonban elmondta, hogy enélkül is óriási élmény a Hungaroringen lenni, ez pedig a kivételes szurkolóknak köszönhető. „A fénypont talán ez a verseny számomra. Vezettem itt a Formula Renault-val még 7-8 éve, szóval jó ideje járok már ide. Rengeteg tesztünk is volt itt. Kihívást jelent a pálya. Bünteti az embert, de nagyon élvezem, főleg az ilyen napokon. Szóval örülök, hogy a versenynaptárban marad. És ahogy láttuk a szurkolókat: nem túl gyakori ez a szenvedély. Nagyon szenvedélyesek, a világ minden tájáról utaznak ide. De a magyarok, és mindenki, aki itt lakik, imádják a versenyzést. Szóval ez is egy extra bónusz az egész hétvégén.“

A rutinos Sergio Perez, aki most először állhatott dobogóra a Hungaroringen, szintén a szurkolókat méltatta: „Kétségkívül imádják a magyarok a versenyzést – tele van velük a város is, nemcsak a versenypálya, ott vannak velünk a hoteleknél is! Szóval nagyon komoly erőfeszítéseket tesznek. Tényleg figyelemmel kísérik a sportot, és nagyszerű, hogy vannak ilyen helyszíneink, ahol látni az embereken, hogy mennyire élvezik. A pálya maga pedig szerintem igazán technikás. Számomra ez az eredmény eddig a fénypont. Soha nem álltam még dobogón itt, ez az első alkalom, szóval örülök, hogy marad a naptárban a verseny!”

F1

Trófeatörés a dobogón

Nemcsak a szurkolók ikonikusak a Magyar Nagydíjon, de a herendi porcelántrófeák is: a versenyzők nagyon kedvelik a különleges jutalmakat, amelyeket egyedileg, kézzel készítenek a Herendi Porcelánmanufaktúrában. A trófeák értéke 15 millió forint, 30 ember 6 hónapig dolgozott az elkészítésükön, ám a győztes darab ezúttal szomorú sorsra jutott. A dobogósok éppen a pezsgőlocsolást kezdték meg a ceremónián, amikor Lando Norris pezsgőjét úgy próbálta kinyitni, hogy az alját a földhöz csapta – mindezt éppen Verstappen győztes trófeája mellett tette, amely lebillent a pódium legfelső fokáról, majd el is tört. A brit pilóta először figyelmen kívül hagyta a történteket, a pezsgőlocsolás után Verstappen maga vette észre, hogy mi történt, ám csak jót nevettek a történteken. A verseny utáni sajtótájékoztatón természetesen megkérdezték Norrist, hogy mi történt, aki próbált úgy csinálni, mint aki zavarban van, ugyanakkor viccesnek találta a dolgot: Őőő… Nem igazán tudom, hogyan történt – mondta Norris. – Max egyszerűen túl közel rakta a széléhez! Ez nem az én problémám, hanem az övé! A futam után a közösségi médiában Verstappen is posztolt a darabokban lévő trófeáról, ahol „megköszönte Norrisnak az esetet, miközben a Red Bull a fotók melletti bejegyzésben ragasztót kért segítségül. Végül a Herendi Porcelánmanufaktúra úgy döntött, hogy kárpótolja Verstappent, és egy új trófeát készítenek neki.

Berta Kitti, Mogyoród

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?