A vb negatív hősei: bíróbaki-parádé

Budapest. A BBC Sport, igazodva a nemzetközi labdarúgóélet trendjéhez, összeállította azoknak a rossz játékvezetői ítéleteknek a listáját, amelyek döntően befolyásolták egy-egy találkozó végkimenetelét. A lajstrom azért is érdekes, mert a FIFA illetékesei szerint egy-két esetről és nem tendenciáról van szó.

Budapest. A BBC Sport, igazodva a nemzetközi labdarúgóélet trendjéhez, összeállította azoknak a rossz játékvezetői ítéleteknek a listáját, amelyek döntően befolyásolták egy-egy találkozó végkimenetelét. A lajstrom azért is érdekes, mert a FIFA illetékesei szerint egy-két esetről és nem tendenciáról van szó.

Rengeteg kritika érte az idei labdarúgó-világbajnokság játékvezetőit, ám a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség tisztségviselői nem érzik úgy, hogy akkora gondok lennének, mint amekkora a visszhang. „Egy-két nagyobb hiba miatt nőtt meg az elégedetlenség, de be kell látni, a bírók is emberek, és a hibákat soha sem lehet maradéktalanul kiküszöbölni“ – nyilatkozta Keith Cooper, a FIFA szóvivője.

A BBC, cáfolandó az állításokat, összegyűjtötte a világbajnokság legkirívóbb eseteit, amelyek túllépték a Cooper által említett egy-két esetet.

OLASZORSZÁG–HORVÁTORSZÁG 1:2, játékvezető: Graham Poll (angol). Vieri még 0:0-s állásnál fejelt Pletikosa kapujába, ám Poll, a partjelző intése alapján, les miatt érvénytelenítette a találatot. A visszajátszások alapján tévesen. Olaszország egyenlítést érő gólja is érdekes körülmények között esett: Materazzi szabadrúgását Vieri továbbfejelte, a kiugró Inzaghi azonban hiába lőtt a kapuba, a játékvezető nem adta meg a gólt. Filippo állítólag húzta az ellenfél mezét.

SZENEGÁL–URUGUAY 3:3, játékvezető: Jan Wegereef (holland). Miután a továbbjutás szempontjából Szenegál számára fontos volt a győzelem, már a 19. percben kiharcolt egy büntetőt. De milyet! El Hadji Diouf látványos műesését nemcsak Uruguay szenvedte meg, de a vétlen Carini kapus is, aki sárga lapot kapott. Fadiga pedig nem kegyelmezett...

MEXIKÓ–USA 0:2, játékvezető: Vitor Melo Pereira (portugál). Javier Aguierre mexikói szövetségi kapitány a találkozó után úgy vélte, a portugál bíró elvette a győzelem és a továbbjutás lehetőségét csapatától, amikor 1:0-s amerikai vezetésnél, tiszta kezezésért nem ítélt büntetőt csapata javára. Az 55. percben Blanco jobb oldali szögletét az ötösön felugró O’Brian ugyanis kézzel kiütötte, de hiába reklamáltak a mexikóiak Pereira nem ítélt büntetőt.

KOREA–OLASZORSZÁG 2:1, játékvezető: Byron Moreno (ecuadori). Totti kiállítása sokáig vitatéma lesz még futballberkekben. A hosszabbítás 13. percében Szong Csong Gug buktatta Francesco Tottit a büntetőterületen belül, a csatár tizenegyes helyett sárga lapot kapott színészkedésért, s mivel már volt neki egy, az ecuadori bíró kiállította a római támadót. 111. perc: Tommasi hiába szerzett aranygólt, a partjelző rossz lengetése a továbbjutást vette el az olaszoktól.

BRAZĺLIA–BELGIUM 2:0, játékvezető: Peter Prendergast (jamaicai). Hiába juttatta volna vezetéshez Belgiumot Wilmots, a jamaicai bíró nem adta meg a gólt. Pedig Verheyen beívelését követően Wilmots teljesen szabályos gólt fejelt.

NÁMETORSZÁG–USA 1:0, játékvezető: Hugh Dallas (skót). Az angol összeállítás egy büntetőt reklamál Dallas játékvezetően, miután 1:0-s állásnál Berhalter kísérlete a gólvonalon álló Frings kezéről pattant ki. Hogy szándékos volt vagy sem, ki tudja?

SPANYOLORSZÁG–KOREA 0:0 (büntetőkkel 3:5), játékvezető Gamal Gandur (egyiptomi). A legnagyobb vitákat kiváltó összecsapáson két szabályos gólt nem adott meg az egyiptomi sporttárs, noha a koreaiak egybehangzóan állítják, mindkét esetben a gól előtt sípolt már a játékvezető, a kapus azért nem mozdult rá. A 49. percben Helguera és Park Dzsi Szung együttes erővel segítette a labdát a koreai kapuba, de valami ismeretlen ok miatt a bíró kifelé ítélt szabadrúgást. A hosszabbítás második percében Joaquin beadását Morientes fejelte a hálóba – a bíró azonban ezt a találatot is érvénytelenítette, mondván, Joaquin kivezette a labdát az alapvonalon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?