A válogatón is lesznek izgalmak

Az 500 méter első éles tesztjét jelentette a kajak négyesnek a plovdivi Eb, amiből nem várt ezüstérem lett.

Az 500 méter első éles tesztjét jelentette a kajak négyesnek a plovdivi Eb, amiből nem várt ezüstérem lett. Pihenésre azonban nincs tér, a hétvégén a szlovákiai vb-válogató következik.

1000-es izgalmak

A szabályok értelmében – függetlenül az Európa-bajnokságon vagy a korábban elért eredményektől – minden egyes egységnek minden olyan számban meg kell mérettetnie magát a hazai válogatón, amelyben az augusztus végi račicei világbajnokságon indulni szeretne. „Nekünk is kell versenyeznünk K4 500-on, de nem tudom elképzelni, hogy ne nyernénk, hacsak nem történik egy hatalmas technikai baki, ha nem csúszik ki az evező a kezünkből. A mostani eredmények alapján győznünk kell” – mondta lapunknak Vlček Erik, aki Denis Myšákkal, Tarr Györggyel és Linka Tiborral ezüstérmet szerzett a plovdivi fél kilométeren.

Ez ügyben Linka sem izgul, viszont a K2 1000 métert – amelyen többek között a négyes tagjai is indulnak – kíváncsian várja. „Nagyon régen volt ennyi résztvevője ennek a számnak. Eddig két-három hajó versengett, most állítólag hét fog. Az utóbbi évek egyik legjobb versenye lesz” – nyilatkozta az Új Szónak Linka. „A komáromi fiúk mellett a fiatal legényekkel is számolni kell, de Adam Botekkel mi is kipróbáltuk már párszor ezt a számot, jó verseny lesz” – tette hozzá Gelle Péter, aki az Eb-n két egyéni számban indult.

„Hozzáteszünk, faragunk”

Az előrejelzések szerint a válogatón az időjárás jóval kegyesebb lesz a kajakosokhoz, mint Plovdivban volt, ahol vasárnap zuhogó esőben kellett versenyezniük, igaz, a szombati 500 méteres siker után már csak a lazábban kezelt 1000-en. „Én nagyon nem szeretem a hideget, és Erik is sokat panaszkodott, hogy fázik. Már a rajthoz való felevezéskor átfagyunk ilyenkor, nagyon kellemetlen így versenyezni. De a körülményekhez képest nem rossz a harmadik hely – magyarázta Linka. – Úgy mentük, mint az olimpián, ahol az utolsó 300 métert nyomtuk meg. Ez most picit sok volt, ha 250-nél kezdjük, akkor elsők is lehettünk volna.”

Ezt a kis hiányérzetet viszont bőven kompenzálta az 500-on megszerzett második hely. „Edzéseken nem annyira éreztük a távot. Nekünk passzol, ha minél többször rajthoz kell állnunk, mert annál könnyebb eltalálni a megfelelő taktikát. Hozzáteszünk, elveszünk, faragunk” – jegyezte meg az előfutam utáni stratégiaváltásról Linka. „Először 150 méterrel a cél előtt nyitottuk a hajrát, de nagyon gyorsan akartunk gyorsítani, így a plusz- energia arra ment el, hogy ne billegjünk. Így a folytatásban hosszabb, 200 méteres hajrát mentünk, ahol már folyamatosan lehetett gyorsulni” – avatott be a részletekbe Vlček.

A szegedi Világkupa után, ahol a hatodik helyet csalódásként élték meg, így a kajak négyes tagjai megbizonyosodtak róla, hogy tudnak jó eredményt futni a távon, és most már pozitívabban tekintenek az 500-ra. „A győztes magyar egységről tudtuk, hogy nagyon erős, arra viszont figyelnünk kell, hogy a spanyolok és a németek sem a legjobb négyest rakták össze az Eb-re, ők biztosan erősebbek lesznek a vb-n”– tette hozzá Vlček.

A válogató fontosabb

A račicei viadalon ott szeretne lenni Gelle is, aki felemás Eb-t zárt: a vágyott első döntőbe jutás nem 1000-en, hanem 5000-en (12. hely) jött össze számára. „Nem úgy sikerült az Eb, ahogy elképzeltem, de nem is volt annyira rossz. Úgy álltam hozzá, hogy a vb-indulás fontosabb, mint a kontinensviadal – szögezte le lapunknak Gelle. – Plovdivban jobbat vártam magamtól. Az edzések előtte jobban mentek, nem éreztem igazán jól magam Bulgáriában. A futamokon kicsit bealudtam, de talán a rossz időjárás is közrejátszott az eredményeimben.”

A szlovákiai küldöttségből még két egység ért oda a legjobbak közé, Farkas Vince C1 5000-en 12. lett, Miroslav Zaťko és Ľubomír Beňo pedig K2 500-on 9.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?