A tibetiekkel szolidarizál az EP-elnök

Brüsszel |

<p>A tibeti néppel való szolidaritásra szólította fel a pekingi olimpiai játékokon résztvevő sportolókat az Európai Parlament elnöke. Hans-Gert Pöttering a Bild am Sonntag című című vasárnapi német lapban megjelent nyilatkozatában valamennyi sportolót arra bátorított, hogy ne hagyja figyelmen kívül az emberi jogokat. A német konzervatív politikus szerint a vezetők nem akadályozhatják meg őket ebben.</p>

A tibeti néppel való szolidaritásra szólította fel a pekingi olimpiai játékokon résztvevő sportolókat az Európai Parlament elnöke. Hans-Gert Pöttering a Bild am Sonntag című című vasárnapi német lapban megjelent nyilatkozatában valamennyi sportolót arra bátorított, hogy ne hagyja figyelmen kívül az emberi jogokat. A német konzervatív politikus szerint a vezetők nem akadályozhatják meg őket ebben. Pöttering hangoztatta, hogy az olimpia okot ad az örömre. Ez azonban - tette hozzá - nem terelheti el a figyelmet az emberekről, illetve az emberi jogokról.

A játékokra nehéz politikai helyzetben kerül sor - jelentette ki, emlékeztetve a márciusi "brutális" tibeti eseményekre. A parlamenti elnök ezzel kapcsolatban bírálta a kínai hatóságokat, utalva arra, hogy a dalai lámát - a béke és a megbékélés képviselőjét - a pekingi propaganda "szerzetesi csuhát viselő farkasként" bélyegezte meg. Mindezzel összefüggésben kötelességnek nevezte a tibeti néppel való szolidaritást, s úgy vélte, hogy ezt a maguk eszközeivel az olimpián résztvevő sportolóknak is demonstrálniuk kell. 

Az Európai Parlament elnöke hangsúlyozta, hogy a testület a jövőben is a leghatározottabban kiáll az emberi jogok érvényesülése, s ennek kapcsán a tibeti nép jogai mellett. Egyidejűleg bejelentette, hogy a dalai láma december elején beszédet mond a parlament előtt.

Pöttering nézeteivel szögesen ellentétes álláspontot fogalmazott meg Wolfgang Schauble német belügyminiszter. Az ugyancsak konzervatív politikus szintén egy vasárnapi lapinterjúban a Pekinget ért bírálatok kapcsán Kína tiszteletére szólított fel. Schauble meggyőződésének adott hangot, hogy az olimpiai játékok elősegítik a kínai nyitást. "A kínaiak kezdik megérteni, hogy a szabadság és az emberi jogok jelentik a legjobb alapot a szebb jövő számára" - jelentette ki a miniszter, aki egyidejűleg felszólított a Kína által elért eredmények elismerésére is. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?