A tavalyi vereség után idén már győzne a Fiorentina az EKL-ben

FiorentinaEKLedzes

A labdarúgó Európa-konferencialiga döntőjét szerdán 21 órától Athénban vívja a 63 év után európai trófeára vágyó Fiorentina és az első nemzetközi diadalára hajtó Olimpiakosz.

Az athéni helyszín előnyt jelenthet az Olimpiakosz számára, igaz a nagy rivális AEK stadionjában aligha fogja teljesen otthon érezni magát a pireuszi klub. A bajnokságban a harmadik helyen zárt csapatot az idény során négy vezetőedző irányította, de a februárban kinevezett José Luis Mendilibar személyében, úgy tűnik, megtalálták az ideális szakembert. A spanyollal az EKL egyenes kieséses szakaszában a Ferencvárost, a Maccabi Tel-Avivot, a Fenerbahcét és az Aston Villát búcsúztató Olimpiakosz döntőbe jutása meglepetésnek nevezhető. Mendilibar azonban egy év alatt két európai kupát is nyerhet, hiszen 2023 májusában a Sevilla kispadján a Puskás Arénában büntetőkkel legyőzték az AS Romát az Európa-liga döntőjében.

„A helyzet nagyon hasonló, hiszen a Sevillával a kiesés ellen küzdöttünk. Ugyan az Olimpiakosznál nem volt ilyen rossz a szituáció, de a bajnokságban nem teljesítettük az elvárásokat. Nem tudtunk aranyat nyerni Görögországban, de felérhetünk a csúcsra Európában. Úgy kell hozzáállnunk, mint a többi mérkőzéshez, nem szívesen változtatok valamin csak azért, mert egy nagy meccs következik. Eddig a pontig is eljutottunk valahogy, miért tennék most bármit másként, mint korábban?” – hasonlította össze előző klubja helyzetét a mostanival a 63 éves szakember. Az Olimpiakosz bevonulhat a görög futball történetébe, mert az ország csapatai közül még egy sem diadalmaskodott egyetlen klubsorozatban sem Európában. A Puskás Ferenc vezette Panathinaikosz 1971-es menetelése óta először jutott be európai labdarúgókupa döntőjébe görög csapat.

„Egymás után második döntőnket fogjuk játszani a sorozatban. Szerenénk megmutatni, hogy tanultunk a tavalyi vereségből. Ez egy remek lehetőség, hogy elvigyük Firenzébe a kupát – beszélt a 2023-as, West Ham ellen elbukott prágai döntőről Vincenzo Italiano, a Fiorentina edzője. – Aki kettős győzelemmel tudja búcsúztatni az Aston Villát az elődöntőben, egészen biztosan jó csapattal rendelkezik. Ugyan nem a saját stadionukban fognak játszani, de ez mégis az ő területük, így nekünk ezzel is meg kell küzdeni. Arra kell koncentrálnunk, hogy legyőzzük az ellenfelet, ahogy mindig, a lehető legjobb teljesítményt akarjuk nyújtani” – dicsérte az ellenfelet a 46 éves olasz szakember, akinek a csapata a Maccabi Haifát, a Plzeňt és a Club Brugge-t ejtette ki a tavasz folyamán.

A firenzeiek az 1960/61-es idényben hódították el a Kupagyőztesek Európa-kupáját (KEK), azóta három döntőt buktak el, így hosszú negatív sorozatot zárhatnának le, míg a pireuszi gárdának eddig két negyeddöntős szereplés (1999-ben a Bajnokok Ligájában és 1993-ban a KEK-ben) volt a legjobbja. A két együttes korábban még nem találkozott egymással az európai kupaporondon. A Fiorentinának ötvenszázalékos a mérlege (három döntetlen mellett egy-egy győzelem és vereség) a görög ellenfelekkel szemben. Az Olimpiakosz összesen nyolc olasz riválissal riválissal 28 meccset játszott, ezekből csupán hetet nyert meg, ötször döntetlent ért el, 16-szor pedig kikapott.

A két klub számára a trófea mellett az is a tét, hogy ki indulhat a következő szezonban az Európa-liga csoportkörében. A vesztesnek marad ismét a harmadik számú kupasorozat, ugyanis az Olimpiakosz harmadik lett a görög, a Fiorentina pedig nyolcadik az olasz pontvadászatban.

A sorozat történetének harmadik fináléját, melyet az M4 Sport és az RTVS Šport élőben közvetít, a portugál Artur Dias vezeti, a VAR-szobában pedig honfitársa, Tiago Martins hoz döntéseket.

Európa-konferencialiga

Döntő (Athén)

21.00: Olimpiakosz–Fiorentina (M4 SPORT, RTVS ŠPORT)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?