A szlovákok számára véget ért az U21-es Eb

Ötödikként zárt a szlovák U21-es válogatott a lengyelországi Európa-bajnokságon, miután nem tudott legjobb másodikként bejutni az elődöntőbe.

Ötödikként zárt a szlovák U21-es válogatott a lengyelországi Európa-bajnokságon, miután nem tudott legjobb másodikként bejutni az elődöntőbe. A C csoport német–olasz meccsén olyan eredmény született, amely mindkét csapatnak továbbjutást ért.

A szlovák válogatott már csütörtökön lejátszotta utolsó csoportmeccsét, és a svédek 3:0-s legyőzése után 6 ponttal, 6:3-as gólkülönbséggel az A kvartett második helyén végzett. Pavel Hapal védenceinek így várniuk kellett, hogy esetleg legjobb másodikként bejuthatnak-e a négy közé.

A B csoportban még a szlovákoknak kedvező módon alakultak a dolgok (Portugália csupán két góllal verte meg Macedóniát), ám a C csoport megpecsételte a szlovákok sorsát: a csehek meglepetésre kikaptak Dániától, az olaszok pedig éppen 1:0-ra verték Németországot, ami a többi eredmény ismeretében mindkét csapatot az elődöntőbe juttatta.

„Nem is az bánt minket, hogy 1:0-s eredmény született, hanem az, ahogyan született – nyilatkozta a pozsonyi reptéren csalódottan Stanislav Lobotka, akit a szlovákok mindkét győztes mérkőzésén, a lengyelek és a svédek ellen is a meccs emberének választottak. – Van az úgy, hogy 1:0-val ér véget egy meccs, de sok helyzet kimarad. Most azonban nem ez történt, a németek, akik addig két meccs alatt öt gólt lőttek, most nem is rúgtak kapura…”

Pavel Hapal szövetségi kapitány közvetlenül a német–olasz mérkőzés után keményen fogalmazott: „Az, amit a pályán bemutattak, a futball szégyene. Számomra ezzel véget ért az Eb, nem fogom nézni a meccseket. Ha az angolok és a spanyolok jutnak a döntőbe, akkor azt szívesen megnézem, de egyébként ez a futball már nem érdekel.”

A pozsonyi reptéren az első csalódottságon már túl volt, higgadtabban állt az újságírók elé: „Főleg a második félidőben mutatott játék miatt voltam csalódott. De hát ez van, ezen már nem változtatunk. Viszont a jövőben érdemes lenne elgondolkodni azon, mennyire igazságos ez a továbbjutási kulcs.”

Az U21-es Eb-t sok szempontból a legkeményebb nemzetközi futballtornának tartják – ide a legnehezebb kijutni (most először volt 12 csapatos a torna, eddig csak nyolc gárda jutott ki), és itt a legnehezebb a csoportból az egyenes kieséses rendszerbe kerülni (hiszen a 12 csapatból csak 4 lép tovább).

A szlovákok lendületes játékukkal sok rajongót szereztek Lengyelországban, kiesésük pedig Robert Fico kormányfőt is felháborította. A miniszterelnök tegnap közölte, tiltakozó levelet küld az Európai Labdarúgó-szövetségnek, mert szerinte a német–olasz meccs nem a fair play szellemében lett lejátszva.

Korábban is előfordult azonban már nagy futballtornákon, hogy egy meccsen olyan eredmény született, ami mindkét csapatnak megfelelt, a közelmúltból a 2004-es Eb svéd–dán csatájára emlékezhetünk, ahol a 2:2-es döntetlennel mindkét gárda továbbjutott, az olaszok pedig hiába verték meg Cassano hosszabbításban lőtt góljával Bulgáriát, a mámoros gólöröm a másik meccs eredménye hallatán zokogásba fulladt. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?