A Slovan Glasgow-ban debütál a Bajnokok Ligája főtábláján

Weiss.Vl

Kedden utazott el Skóciába a Slovan labdarúgócsapata, amely szerda este 21 órától a Celtic otthonában mutatkozik be a Bajnokok Ligájában. Id. Vladimír Weissnek jó emlékei vannak a glasgow-i klubról.

Az 59 éves szakember, aki betegség miatt nem volt ott Dunaszerdahelyen csapata hétvégi bajnokiján, még a Petržalka trénereként 19 évvel ezelőtt a BL-selejtező 2. körében találkozott a Celtickel, és a hazai 5:0-s siker után idegenben csak 4:0-ra kapott ki, így továbbjutott a párharcból. „Kibírtuk valahogy nélküle ezt a hetet, de már egészséges. Leginkább a tapasztalata tud most segíteni. Ő 2005 nyarán megélte a két mérkőzést a skótok ellen, bár akkor még más volt a lebonyolítás, de az Artmedia bejutott a csoportkörbe” – beszélt Weiss szerepéről az égszínkékek elutazása előtt a vezetőedző asszisztense, Boris Kitka.

A Slovannak is van kötődése a skótok sztárcsapatához, hiszen 1964-ben a KEK negyeddöntőjében találkozott egymással a két klub. Előbb a Celtic Parkban, majd a pozsonyi visszavágón is 1:0-ra nyertek a zöld-fehérek, így a szlovákok számára véget ért a sorozat. Az akkori adatok szerint 52 ezren voltak kint Glasgow-ban a mérkőzésen, és most is hasonló szám várható a 60 ezernél is több szurkoló befogadására alkalmas stadionban. Kitka szerint próbálják felkészíteni játékosaikat a hangulatra is.

A Celtic legutóbb márciusban szenvedett vereséget, a Hearts vendégeként. Az eltelt időben pedig 18 mérkőzésen mindössze két döntetlen csúfítja a sorozatukat. Igaz, az egyik iksz után, a Skót Kupában, büntetőkkel végül győzni tudtak az Aberdeen ellen. Az új idényben eddig 6 meccs/6 győzelem a mérlegük és mindössze egy gólt kaptak, miközben 17-szer vették be ellenfeleik kapuját.

„Tudjuk, hogy ezt a szezont is nagyon jól kezdték és alig kaptak gólt. Nagyon nagy kihívás vár ránk és rendkívül fontos, hogy mennyire leszünk elszántak és alázatosak, és hogy hogyan birkózunk majd meg a mérkőzés egyes szakaszaiban ránk nehezedő nyomással. Erről is beszéltünk a játékosokkal. Fontos lesz, hogy mi is veszélyesek tudjunk lenni, és megmutassuk azokat a jó dolgokat, amelyek a selejtezők során segítettek minket a továbbjutásban” – nyilatkozta Kitka.

Visszatérve még egy pillanatra a skótokhoz, a Celtic legutóbb 2023 decemberében kapott ki hazai pályán, akkor is a Hearts csapatától.

Nemcsak az idősebb, de a fiatalabb Vladimír Weissnek is vannak emlé-kei a Celticről. A 34 éves támadó ugyanis a nagy rivális Rangers színei-ben két bajnokin, egy FA-kupa- és egy Ligakupa-meccsen játszott a zöld-fehérek ellen. A 2011-es Ligakupa-döntőben pedig az ő gólpasszával dőlt el a két gárda fináléja a hosszabbításban.

„Igyekszünk szép ajándékkal kedveskedni neki. Bár pár napunk még van a születésnapjáig, azt hiszem, örülne egy ilyen meglepetésnek. Mindig hiányzik, ha nincs ott a ksipadon, de el kell mondanom, így volt pár nyugodtabb napunk. De tudjuk, mennyit tesz a csapaért, és mindig figyelmesebbek vagyunk, amikor velünk van. Örülök, hogy már rendben van és velünk lehet szerdán – beszélt a 60. születésnapját szeptember 22-én ünneplő apjáról ifj. Vladimír Weiss. – Nagyra értékelem, hogy én lehetek ennek a csapatnak az egyik vezére. Ha lehetőséget kapok a kezdőben, akkor mindent ki fogok adni magamból a pályán. Úgy gondolom, hogy mindannyian készen állunk. Erre a napra vártunk mi, az emberek és az egész klub. Közösen fogunk megküzdeni a minél jobb eredményért” – utalt a játékos arra, hogy a hírek szeirnt körübelül 600 szurkoló kíséri el őket a skóciai túrára.

A mérkőzés játékvezetője a holland Danny Makkelie lesz, akire a magyar válogatott szurkolói az Eb-ről is emlékezhetnek, ugyanis Szoboszlaiék németek elleni meccsén is ő fújta a sípot. A VAR-szobában a szintén holland Rob Dieperink hoz majd döntéseket, a találkozót pedig a Nova Sport 6 közvetíti élőben.

BAJNOKOK LIGÁJA

A szerdai program

Főtábla, 1. forduló

18.45: Sparta Praha–RB Salzburg, Bologna–Sahtar Donyeck; 

21.00: Celtic–Slovan Bratislava, Club Brugge–Dortmund, Manchester City–Inter, Paris Saint-Germain–Girona.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?