A komáromiak célja a bennmaradás a II. fociligában

komáromi KFC

A komáromi KFC március 7-én folytatja szereplését a II. labdarúgóligában. A Duna-partiak őszi szezonja nem úgy sikerült, ahogy azt a szakvezetés és a szurkolók várták. A csapat gondjairól és reményeiről, Miroslav Karhan vezetőedzőről és a magyar kormány támogatásáról is beszélgettünk Baráth Györggyel, a KFC elnökével.
 

2017-ben négy évtizedes kihagyás után a komáromi lilák feljutottak a szlovákiai második vonalba, s nehéz kezdet után két sikeres szezonnal örvendeztették meg a KFC szurkolótáborát. Az idei ősz jól kezdődött, de aztán formahanyatlás jött. Mi váltotta ki ezt?

Alapos elemzés után mondhatom, hogy több oka van. Jó kezdet után olyan helyzet állt elő, hogy a felkészülés után kialakult, ütőképesnek minősített kezdőcsapatunk hetekig nem léphetett pályára a legerősebb összetételben, a tartós sérülések és meghatározó játékosok hosszabb betegségei miatt. 4-5 fordulón keresztül alig szereztünk pontot, és csúsztunk lefelé. Amikor megszűntek az objektív akadályok, a csapatnak úgy megcsappant az önbizalma és a mentális stabilitása, hogy gyengébb ellenfeleket sem tudtunk legyőzni. Nőtt a feszültség a meccseken, s voltak olyan játékosaink, akik árnyékaik voltak önmaguknak, ami negatívan hatott az edző–játékos viszonyra is. Ennek a helyzetnek az lett a végkifejlete, hogy Jozef Olejník vezetőedző négy fordulóval az őszi idény vége előtt, egyik napról a másikra lemondott tisztségéről, s három nap alatt új edzőt kellett találnunk.

Szíjjártó István, a KFC szaktanácsadója négy meccsen irányította és „kiemelte” a KFC-t a kiesési zónából, de a veszély nem szűnt meg a II. ligában maradás tekintetében. Hogyan szeretnék folytatni tavasszal?

Egyetértettünk Olejník úr távozási szándékával, s megkértük Szíjjártó Istvánt az edzői teendők elvégzésére, aki addig a szakmai stáb tagjaként szerepelt a KFC vezetésében. A négy utolsó őszi mérkőzésre elvállalta a csapat vezetését, az elért eredmény – négy mérkőzésből 2 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség és 7 megszerzett pont a mérleg – bizonyítja Szíjjártó úr jó munkáját. S nem mellesleg neki köszönhetjük, hogy nem zártuk az őszt kiesőhelyen. A téli szünetben új vezetőedzőt kerestünk. Úgy gondolom jó szakemberre találtunk Miroslav Karhan személyében, aki egy hónappal ezelőtt munkához is látott a csapattal, és szisztematikus, intenzív edzéseket vezet, amelyeken a szakmai stáb véleménye szerint minden szempontból jól készíti a csapatot a bajnokság tavaszi részére. 

Az új vezetőedzővel, Miroslav Karhannal, a 107-szeres szlovák válogatottal milyen egyezséget kötöttek?

Az új vezetőedző örült, hogy őt kerestük meg az edzői feladatra, s ígérte, hogy minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a KFC jól szerepeljen, és bennmaradjon a II. ligában. Egyelőre az évad befejezéséig egyeztünk meg az edzői teendők elvégzésében.

Az előző két szezonban az volt a jellemző, hogy a játékosok gyakran cserélődtek, ami negatívan hatott a csapat teljesítményére. Tavasszal is folytatódik ez a helyzet?

Ez a mostani kezdésnél sincs másként. Egyelőre nyolcan elmentek, s megközelítően ilyen számban igazoltak hozzánk, de a keretben még ezután is előfordulhatnak változások. Még néhány nap és állandósul a játékoskeretünk. A neveket később hozzuk nyilvánosságra.

Baráth György és Miroslav Karhan

Komáromi futballberkekben mindenki tudja, hogy a magyar kormány anyagiakban jelentősen támogatja a komáromi futballklubot. Hogyan szándékoznak a kapott forrásokat felhasználni?

Igen, az köztudott, hogy a magyar kormány támogatja anyagiakban a KFC-t. A támogatást a kijelölt célra használjuk fel. Egy egyetemes futballkomplexumot építünk, minden igényt kielégítő infrastruktúrával, amely lehetővé teszi a színvonalas felkészülést a minőségi labdarúgás meghonosítására Komáromban és a régióban. Az építkezési dokumentáció minden összetevője elkészült már, a projektumok és dokumentumok elfogadtatási szakaszában vagyunk, ami megítélésem szerint most 90%-nál tart. Ha az említett szakasz lezárul, és befejeződik a 2019/2020-as évad, megkezdődik a beruházás nagyon várt kivitelezése.

Milyen hosszú távú célt szeretnének elérni a KFC-ben az elkövetkező években?

A kérdésre most nem könnyű válaszolni, mert biztos vagyok benne, hogy a jelenlegi helyzethez viszonyítva jelentősen megváltozik minden. Sokkal jobbak lesznek a feltételek a csapatok felkészülésére, a mérkőzések lebonyolítására, s komfortosabb lesz a szurkolók helyzete az sporteseményeken. Ha kész lesz a tervezett sportkomplexum, az nemcsak az aktuális labdarúgást fogja szolgálni, hanem Komárom sportját tágabb értelemben. A komáromi régió ifjúságának sokoldalú lehetőséget fog nyújtani a sportoláshoz, s nem kevésbé a tehetségek felfedezéséhez is, ami növelheti a hazai nevelésű játékosok arányát a csapatainkban. Szándékunkban van létrehozni a Tehetséges Fiatalok Alakulatát (UTM) a KFC-ben, amely minőségi változást hivatott hozni a komáromi labdarúgásban.

Milyen eredménnyel lenne elégedett a 2019/20-as évad végén?

Célunk a bennmaradás a II. ligában, de miután felmértük ellenfeleink teljesítőképességét a tavaszi idényben, menetközben örülnénk, ha magasabbra tehetnénk a lécet. Célunk a minőségi, élvezetes foci, amely egyre nagyobb tömegeket vonz mindenütt a világban. 

A KFC gyengébb szereplése miatt csökkent a nézőszám. Mi kellene ahhoz, hogy visszatérjenek a bajnokság második felében? 

Mint minden sportban, a fociban is, élvezetes jó játék kell, és jönni fognak az emberek. S nemcsak Komáromból, hanem a régióból is. Többen hiszik, hogy a jó szurkolótábor a mérkőzésen a tizenkettedik játékos. Nagyon szeretnénk, ha szurkolóink ezt úgy bizonyítanák, hogy a játékosaink a mérkőzéseinken ezt érezzék.

Néhány nappal ezelőtt ünnepelte a 75. születésnapját. Életében mindig fontos elem volt a sport, konkrétabban a futball. Hogyan élte meg ezt a szép életjubileumot?

Igen, a sport, különösen a jó foci, nekem is életelemem. Születésnapom kedves emléke marad, hogy a Szlovák Labdarúgó-szövetségtől, többéves munkám és igyekezetem elismeréséül a szövetség ezüstérmét kaptam.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?