A jégtábla sem akadály

Idősebb Schirilla György már 1957-ben átúszta a jeges Dunát. Azóta minden évben megismétlődik e neves esemény. A hagyományt a híres úszó halála óta, immáron hatodik éve az ugyancsak nagy hírnévre szert tett ifj. Schirilla György folytatja.
Az ismert sportember első idei bravúrját sikerült személyesen is végignéznem.

Idősebb Schirilla György már 1957-ben átúszta a jeges Dunát. Azóta minden évben megismétlődik e neves esemény. A hagyományt a híres úszó halála óta, immáron hatodik éve az ugyancsak nagy hírnévre szert tett ifj. Schirilla György folytatja.

Az ismert sportember első idei bravúrját sikerült személyesen is végignéznem. A 2003-as évben először január 11-én Vácott „mártózott meg” a mindössze 0 fokos vízben. Az 1300 méteres táv megtétele után jókedvűen válaszolgatott a köré gyűlt újságírók kérdéseire. Többek között arról is beszámolt: az idén még hol s mikor készül átúszni a jeges folyót és hogyan is lehet felkészülni egy ilyen nem mindennapi eseményre?

„Ebben az évben még két helyen fogom átúszni a jeges folyót: január 18-án Budapesten, egy héttel később pedig Baján – itt valószínűleg lékfürdőzés lesz. Ezen úszások is szombatra esnek és 14 órakor kezdődnek. Előtte egy órával show-műsor lesz a Duna-parton. Jó néhány televízió jelezte érdeklődését, azonban úszásaimat a helyszínen is több ezren szokták figyelemmel kísérni. Ezeknek a bemutatóknak, a legfőbb célja, hogy fölrázzam az embereket az ünnepek utáni szendergésből. Bemutassam, hogy az egészséges szervezet mindenre képes. Továbbá fontos szempont a szórakoztatás.”

Schirilla György téli úszásait komoly felkészülés előzi meg. Heti három edzés a lehűlt folyóban; rendszeres futás a hegyek között, egészséges táplálkozás, szauna, meditáció. Felkészülés nélkül öngyilkosság a jeges vízbe merülni, hiszen ilyenkor az ember könnyen izom- és szívgörcsöt kaphat. Pillanatok alatt kihűl a teste, és örökre elmerül.

„Legjobban olyan vízben szeretek úszni, ahol a jégtáblák között – mint valami folyton változó labirintusban – haladhatok a másik part felé. Ezt apám ötvenszázalékos zajlásnak nevezte...”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?