A harcosság elég lesz?

<p>Papíron nincs sok esélyünk Bukarestben, de Dárdai Pál és a magyar játékosok optimisták. Fontos Eb-selejtező előtt áll a magyar futballválogatott.</p>

Aligha túlzás, hogy a szombati játéknap legtüzesebb mérkőzése a Románia–Magyarország találkozó lesz. A meccsről még Jonathan Wilson, a Guardian világszerte ismert szakírója is közölt előzetest – a Futballforradalmak című könyve apropóján nemrég Budapesten járt zsurnaliszta véleménye nem túl hízelgő a két csapatra nézve.

A román válogatott tényleg nincs a csúcson. A csapat utoljára a 2008-as Európa-bajnokságra tudott kijutni (ugyancsak Victor Piturca vezetésével), de ott sem alkotott maradandót – a kilencvenes évek közepének Gheorghe Hagi nevével fémjelzett csapatához a mai utódokat nehéz volna hasonlítani. Azonban lebecsülni is hiba volna a román futballistákat: a hátsó alakzat tagjai olyan klubokban szerepelnek, mint a Fiorentina (Tatarusanu), a Tottenham (Chiriches), a Southampton (Gardos), a Toulouse (Grigore) vagy a PAOK (Rat). Elöl több a gond a románoknál, Ciprian Marica eltiltás miatt nem játszhat (egyébként is sérült), az ő helyén a román Gazeta Sportulilor újságírója szerint Bogdan Stancu (Steaua) szerepel majd. Őt ismerhetjük: 2009-ben az Újpest elleni EL-selejtező bukaresti mérkőzésén betalált a kapuba. Mint ahogy emlékezhetünk Pintiliire (ő tavaly szerzett ellenünk szenzációs gólt) vagy Chipciura (ha ő nem egyenlít Budapesten...).

A románok viszont nem nagyon emlékezhetnek ránk. A magyar válogatott utoljára 1972-ben szerzett gólt a román fővárosban. Akkor 2:2-re végeztünk Romániával, majd a megismételt találkozón kivívtuk az Eb négyesdöntőjében való indulás jogát, de az azóta lejátszott négy tétmérkőzésből hármat elbuktunk Bukarestben, gólarányunk 0:7. S bár tavaly is simán kikaptunk idegenben, majd az Eb-selejtezőket is hatalmas blamázzsal, az északírek elleni hazai vereséggel kezdtük, a magyar közvélemény és szakmai stáb bizakodóan várja a meccset. Főként azért, mert a Pintér Attilát váltó Dárdai Pál személye sokak szerint garantálja, hogy a játékosok mentalitása pozitív irányban változik meg. Azaz a fiúk harcosabbak lesznek.

Nagyon optimista a Dárdai által zseninek nevezett Dzsudzsák Balázs is, aki szerint „lett új karaktere a csapatnak”. Dzsudzsák ígéri, hogy a játékosok nem ismétlik meg tavalyi hibáikat, és szerinte az is előny lehet, hogy a tavaly Bukarestben szereplő csapat több tagja most is ott van a válogatott keretben. A szövetségi kapitány is látja az előnyeinket: „Mi tudjuk, hogy ők hogyan állnak fel, milyen rendszerben játszanak.” Sőt, attól sem kell tartanunk – legalábbis a Fürthben focizó Korcsmár Zsolt szerint –, hogy a telt házas stadionban (minden jegy elkelt) megremeg a mieink lába. „Szeretek sok néző előtt, jó pályán, jó stadionban játszani, ez akár plusz erőt is adhat Bukarestben” – mondta a bekk.

Az azonban nem biztos, hogy Bukarestben elég lesz a lelkesedés, a román válogatott – hiába tűnik oly gyengének – egy hónappal ezelőtt tíz emberrel játszva győzte le idegenben a vb-nyolcaddöntős görög csapatot. Ráadásul Dárdai focizni nem taníthatta meg a fiúkat. „Öt nap alatt nem leszünk Messik, Cristiano Ronaldók, csodát nem lehet tenni, de szervezett csapat leszünk” – mondta a témáról Szalai Ádám, a Hoffenheim csatára, aki szerint az Egervári Sándor leváltása utáni időszak elvesztegetett idő volt a magyar labdarúgás számára. Ebben van valami.

Addig is, a magyar játékosok számára Románia ellen Szlovákia legyen a példa. Ha Hamšíkék meg tudták verni Spanyolországot, akkor Dzsudzsákék miért ne tudnának nyerni Románia otthonában?

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?