A gólok U21-es válogatottmeghívót értek a gömörhorkai szélsőnek

VajdaBotond

A gömörhorkai Vajda Botond 2023 nyarán igazolt a labdarúgó OTP Bank Ligában szereplő Debrecenhez, ahol már ősszel is gólokkal hálálta meg a szakmai stáb bizalmát, de csak az elmúlt hetekben érezte úgy, hogy igazán jó formába lendült. Ezt igazolja, hogy nemrég az U21-es magyar válogatottban is bemutatkozhatott.

A még mindig csak 20 éves szélső a Rozsnyói járásban található Gömörhorkán kezdett el focizni, majd Kazincbarcikán keresztül került a Diósgyőr utánpótlásába. „Tizenhárom évesen kerültem a DVTK-hoz, az első évben még a szüleim hordtak az edzésekre, egy évvel később pedig bekerültem a kollégiumba. Az elején nem volt könnyű, hiányzott a családom, a barátaim és az egész környék, ahol addig éltem, de mivel már akkor az volt a célom, hogy profi focista legyek, tudtam, hogy meg kell tennem ezt a lépést. Idővel aztán megszoktam az új helyzetet, sokat tanultam, hamarább felnőttem és biztos vagyok benne, hogy ez egy jó és szükséges döntés volt a karrierem szempontjából – mesélt a kezdetekről lapunknak Vajda, akit még az ifik között sérülések hátráltattak, de a visszatérés után gyorsan a felnőttek között találta magát. – Több problémám is volt és közel egy évet ki kellett hagynom. A visszatérésem után néhány héttel az egyik U19-es edzést követően szóltak, hogy a felnőtteknek az egymás közötti játékban szüksége van egy középpályásra. Akkor Dragan Vukmir volt az edzője az NB II-es csapatnak, akinek megtetszett a játékom, bekerültem a felnőttkeretbe és 2022 májusában be is mutatkozhattam a másodosztályban.”

Ezek után nem meglepő, hogy a következő szezont már a felnőttekkel kezdte meg a fiatal futballista és bár az első öt fordulóból négyben lehetőséget kapott, a kispadon Vukmirt váltó Szergej Kuznyecov nem számolt vele. Vajda így télen a szintén NB II-es Tiszakécskéhez került kölcsönbe, ahol bizonyította, hogy megállja a helyét a másodosztályban, sőt. „Diósgyőrben jelezték, hogy újra kölcsönadnának az NB II-be, így úgy éreztem, hogy váltanom kéne. Ekkor érkezett a Debrecen megkeresése. Őszintén megmondva kicsit meglepett ez a lehetőség, de nagyon örültem neki. Megbeszéltük, hogy a felkészülés során megnéznek, és ha úgy látják jónak, még kölcsönadnak, de mindent megtettem, hogy ott maradjak a csapatban. Szerencsére jól sikerült az alapozás és az edzőmeccseken is jó teljesítményt nyújtottam, így számítottam rá, hogy a bajnokságban is meg fogom kapni a lehetőséget. Mondhatni, hogy még egy kis meglepetés volt, hogy az első fordulóban rögtön a kezdőcsapatba kerültem, de nagyon hálás vagyok az edzőknek, hogy bíztak bennem” – mesélt a 2023-as nyaráról a szélső, aki a Mezőkövesd ellen 3:1-re megnyert találkozón debütált az NB I-ben. Ősszel egy kisebb sérülés is nehezítette Vajda dolgát, de kilenc meccsen két gólt jegyzett, ráadásul a bajnokság két élcsapatának, a Ferencvárosnak és a Paksnak tudott betalálni.

„Persze örültem a góloknak, de a teljesítményemmel még nem voltam elégedett, tudtam, hogy nem hoztam ki magamból mindent. Ennek ellenére folyamatosan éreztem a bizalmat, megkaptam a lehetőséget, amiért nagyon hálás vagyok. Szerintem nagyon jó, ahogy a vezetőedző bánik a játékosokkal, mindenkit igyekszik azonos szinten kezelni. A csapaton belül is nagyon jó az összhang, most pedig, hogy az utolsó fordulókban nyerni tudtunk, még jobb a hangulat az öltözőben. Úgy érzem, hogy már én is jobban meg tudom mutatni, hogy mi van bennem, jobb formába kerültem, mint az ősszel. Nagyon jól érzem magam” – beszélt még a hétvégi, MTK elleni vereség előtt a szerb edzőről, Szrdjan Blagojevicsről és a csapatról az U19-es után a márciusban az U21-es magyar nemzeti csapatban is bemutatkozó futballista.

„Miután sikerült felvennem az állampolgárságot és fel is épültem a korábban említett sérülésemből, Szlovákia ellen egy felkészülési meccsen debütáltam az U19-es válogatottban. Utána az Eb-selejtezők alatt is számítottak volna rám, de egy adminisztrációs hiba miatt végül csak 2023 tavaszán játszhattam újra. Most az U20-as korosztályos csapathoz csatlakoztam volna, már meg is érkeztem Győrbe az összetartásra, amikor szóltak, hogy sérülések miatt a tartalékok közül engem is felhívtak az U21-es keretbe. Nagyon megörültem és azonnal éreztem, hogy ilyen fiatalon ez egy nagyon jó lehetőség. Moldova ellen be is mutatkozhattam és aztán a kazahok elleni Eb-selejtezőn pedig már a teljes második félidőt a pályán töltöttem. A selejtezők szeptemberben folytatódnak, addig igyekszem a klubomban bizonyítani” – foglalta össze a magyar korosztályos válogatott élményeit Vajda, aki szerint az NB I dobogójára is képesek lehetnek odaérni. A jelenleg ötödik helyen álló DVSC lemaradása jelenleg 7 pont a harmadik Fehérvár mögött.

„Úgy érzem, most ég a csapatban a tűz, nagyon egyben van a társaság. A harmadik hely a cél, ami teljesíthető, de koncentráltnak kell maradnunk, hiszen nincs könnyű meccs a bajnokságban, bárki bármikor követhet el hibát. Mindent meg fogunk érte tenni, és meglátjuk, hogy mire lesz ez elég. Nagyon boldog vagyok, ha pedig sikerülne kijutni az európai porondra, az tovább fokozná az érzéseimet. Úgy érzem, hogy jobb helyen nem is lehetnék” – zárta beszélgetésünket Vajda, aki szerint bár minden érkező ajánlatot mérlegelni kell, nem érzi úgy, hogy nyáron váltania kéne, hiszen a Debrecennel akár a nemzetközi porondra is kiléphetnek, ahol szintén szeretne bizonyítani.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?