A footgolfosok úriemberekként rúgják a futball-labdát

footgolf

Bacskai Bence személyében a férfiaknál magyar, Lucia Čermáková révén a nőknél szlovák győztese lett a nemrégiben lezajlott footgolf-világbajnokság egyéni versenyének. A mintegy évtizedes múltra visszatekintő sportágat előbbi segítségével mutatjuk be.

A footgolf lényege, hogy egy 5-ös méretű futball-labdát a lehető legkevesebb rúgással kell a kezdőrúgás helyéről egy 53,5 cm átmérőjű és 40 cm mély, legalább 50 méteres körzetben elhelyezett lyukba eljuttatni.A magyar szövetség tömör sportágismertetője mellett Bacskai Bence is frappánsan megfogalmazta lapunknak a footgolf lényegét: „Olyan, mintha szabadrúgásokból, rögzített helyzetek sorából állna egy focimeccs.”

Mindez persze sorfal, kapu – és stoplis cipő nélkül, mint megtudtuk. „A golfban megszokott etikai kódex mellett az öltözék is ezt a sportágat idézi. Bevallom, az elején szkeptikusan álltam hozzá én is – meséli Bacskai, akit barátai vittek el egy „speciális” golfpályára. – Magam is futballoztam, de a sérülések miatt már nem volt olyan komfortos a játék számomra. Csapatsportágból érkezve pedig élveztem, hogy csak rajtam múlik az eredmény.”

footgolf

Bacskai megfordult az NB III-as REAC-ban is, végül a BLASZ 1-ben fejezte be klasszikus labdarúgói pályafutását. Nem jellemző azonban, hogy (volt) NB I-es vagy NB II-es játékosok űznék ezt a sportágat, bár kivételek akadnak. „Fehér Csabát vagy idősebb Lisztes Krisztiánt említhetném, de az utóbbinak a Fradiban játszó fia is igazolt játékos” – árulta el Bacskai. (Hasonló arányban találunk egykori profikat szlovák vonalon is, a válogatottban korábban ifjabb Ján Kozák, Branislav Fodrek és Róbert Vittek fordult meg.)

footgolf

A Hollandiából rekreációs időtöltésként kialakult sportágnak 2013-ban jött létre a nemzetközi szervezete. A nemrégi amerikai világbajnokság volt a negyedik ilyen torna – érdekesség, hogy az elsőt is magyar játékos, Lengyel Béla nyerte. Orlandóban 39 tagszövetség legjobbjai versengtek egymással, soraikban a dél-afrikai vagy lengyel újoncokkal.

„Hollandiában és Olaszországban aránylag nagy tradíciója van a footgolfnak. Utóbbi mellett Franciaország nagyon erős most, Európán kívül pedig az argentinokat kell említeni. A mostani vb szokatlanul hosszan, négy napon át zajlott, 18 lukra, talán a nagy PGA-tornákhoz tudnám hasonlítani – magyarázza Bacskai, akitől azt is megkérdeztük, a jó kezdés vagy a hajrá-e a fontosabb, amikor már nagy a tét, és megremeghet a láb. – Mindkét része nagyon nehéz, a koncentrációt végig fent kell tartani. Sokat számít a gyakorlás, én például igyekszem tartani a heti 2-3 alkalmat. A vb-re úgy mentem, hogy nem vettem részt a téli versenysorozatunkban, viszont a konditermi edzések nem maradtak el. Nagyon változó, ki mennyit tud készülni, rááldozni erre a sportra, hiszen mindenki amatőr státuszban műveli. A világbajnoki címnek is »csak« eszmei értéke van, juttatás nem jár hozzá, legfeljebb több nevesebb tornára kap meghívást az ember – mondja a 31 éves Bacskai, aki civilben szállítmányozással, fuvarozással foglalkozik csalàdi vállalkozásukban. A pályán legutóbb, a hétvégén egy szlovéniai versenyen vett részt (13. lett), s év vége felé Szlovákiában, Cseklészen is tiszteletét teszi az 500-as versenyen.

footgolf

Mennyire tartják csodabogaraknak a footgolfosokat, mennyire néznek furcsán rájuk? – tesszük fel a beszélgetés zárásaként a kissé provokatív kérdést. „Fel se tűnnek a néha előforduló megjegyzések, és igyekszünk nem is foglalkozni velük. Viselkedésünkkel is azt próbáljuk sugallni, semmiképpen sem kulturálatlan focistaként könyveljenek el minket, akik nem tudnak káromkodások nélkül beszélni egymással. Ellenkezőleg, mindent, amit a golf megkövetel, igyekszünk hozni, jó példával szolgálni, bárhol is lépünk pályára – teszi hozzá Bacskai.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?