A FIA újabb ötlete: mindenki mindenkivel

London. Szinte az összes nagycsapat elutasította az FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) és Bernie Ecclestone ötletét a „súlybüntetésekre“ vonatkozóan, mondván, ez csak tovább rontja a Formula–1 amúgy is megtépázott imázsát. Ismert, hogy az autósport korifeusai az esélykiegyenlítés érdekében bevezetnék az ún.

London. Szinte az összes nagycsapat elutasította az FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) és Bernie Ecclestone ötletét a „súlybüntetésekre“ vonatkozóan, mondván, ez csak tovább rontja a Formula–1 amúgy is megtépázott imázsát. Ismert, hogy az autósport korifeusai az esélykiegyenlítés érdekében bevezetnék az ún. hendikep rendszert, amely szerint a versenyautókat a megszerzett pontoknak megfelelően pluszterhekkel szerelnék fel, így akadályozva meg a Ferrarihoz hasonló erőfölényt.

A Williams és a McLaren vezetői azonban felháborodtak eme szabály ellen: – Szép, akkor majd megmondják az Arsenalnak, hogy legközelebb csak kilenc emberrel játszhat, vagy Pete Samprasnek, hogy az ütőjéből ki kell vennie két húrt, ha Tim Henman az ellenfele? – háborgott Patrick Head, a Williams technikai igazgatója. Martin Whitmarsh, a McLaren egyik vezetője pedig megjegyezte: – Nincs szükség semmilyen pluszteherre, mindössze annyi történt, hogy a Ferrari egy tökéletes autót csinált, mi pedig messze a várakozás alatt szerepeltünk. Össze kellene szednünk magunkat a Williams-szel együtt.

Vannak azonban pártolói is az FIA-nak, mégpedig Eddie Jordan személyében. Az ír csapatfőnök teljes mellszélességgel áll az ötlet mögött, számára egy a fontos: kiegyenlítettebb erőviszonyok elérése.

Míg a csapatvezetők az esetleges szabálymódosítást és annak lehetséges következményeit ízlelgetik, az FIA máris egy újabb, szinte hátborzongató ötlettel állt elő. A radikális lépés kötelezővé tenné a pilótáknak az éven belüli csapatcserét, azaz a tervek szerint minden versenyző minden csapatban versenyezne egyszer. Ez azonban csupán egy javaslat, amely egy minden csapatfőnöknek elküldött komplett ötlegcsomag része. Nem kell Delphoiba mennünk, hogy kijelentsük, ez a javaslat minden eddiginél nagyobb vihart fog kavarni a következő napokban. Gondoljunk bele, hogy például Eddie Irvine, vagy Jacques Villeneuve mit szólna hozzá, ha a Ferrari éppen alattuk makacsolná meg magát.

Max Mosley, a Nemzetközi Autósport Szövetség (FIA) elnöke a tervezetről a következőket mondta: – Nagy előnye, hogy világossá válna, ki a legjobb pilóta, és melyik a legjobb csapat, és ha ez még érdekesebbé teszi a cirkuszt a nézők számára, akkor feltétlenül beszélni kell róla. A változás annyiban érdekes és az eddigihez képest új helyzetet teremtene, hogy így ismét lenne értelme külön csapat-, illetve egyéni világbajnokságról beszélni, szemben az idei helyzettel, ahol a csapatjáték dominált és tulajdonképpen a Ferrari döntötte el, ki lesz a világbajnok. Az új rendszerben pedig egyszerűen értelmét veszítené a taktikázás, az Ausztriában tapasztalt befutók (első hely átengedése) pedig végleg eltűnnének a színről.

Az említetten kívül számos más javaslatot is vita tárgyává tett a szövetség, állandó témát jelentett az évek során például a pontrendszer megreformálása és igazságosabbá tétele. A következő napok, hetek tehát döntőek lesznek abban, hogy milyen lesz a 21. század Formula–1-e.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?